Взрывали ли спецслужбы Путина аэропорт в Стамбуле: эксперт о Турции, ИГИЛ и теории заговора
Категория
Мир
Дата публикации

Взрывали ли спецслужбы Путина аэропорт в Стамбуле: эксперт о Турции, ИГИЛ и теории заговора

Взрывали ли спецслужбы Путина аэропорт в Стамбуле: эксперт о Турции, ИГИЛ и теории заговора
Источник:  online.ua

Про те, чому підпорядковані Володимиру Путіну спецслужби РФ навряд чи причетні до нещодавнього теракту в аеропорту імені Ататюрка у Стамбулі, як росіяни стали "героями" теорії змов, і хто насправді загрожує Туреччині терактами ONLINE.UA розповів директор Центру близькосхідних досліджень, експерт-сходознавець Ігор Семиволос.


Початок розмови про Росію та Туреччину читайте в блозі на ONLINE.UA: Путін і Ердоган зійшлися щодо України, але Київ вже відвів загрозу.


- Якими можуть бути наслідки масштабного теракту в Стамбулі?


- Якщо ми підсумуємо ту інформацію, яку маємо на сьогоднішній момент, зрозуміло, що теракти здійснив осередок організації «Ісламська держава» (що вже підтвердила й турецька влада, - ONLINE.UA). Певною "інновацією" є те, що його учасниками були вихідці з країн колишнього Радянського Союзу. І це дещо ускладнює для Туреччини на майбутнє роботу по запобіганню таким терактам, оскільки в країну приїздить дуже багато людей: з туристичною метою, на роботу. Центрально-азійські республіки постачають у Туреччину величезну кількість людей, і це ускладнює серйозно роботу місцевих спецслужб.


Якщо подивитись на політичні наслідки теракту для турецького уряду, то говорити поки що зарано. Ясна річ, що турецькі спецслужби і уряд намагаються зробити все для того, щоб виправдати себе і довести, що вони зробили максимум у цій ситуації. Ну і, відповідно, здійснити максимальну кількість арештів, показати, що уряд і спецслужби працюють, і що подібних терактів більше не буде.




До речі, цей теракт був доволі непогано запланований і здійснений. Навіть коли щось пішло не так, ми бачили доволі потужну імпровізацію. Очевидно, що подібні теракти можливі й надалі. Але Туреччина останнім часом більше уваги приділяла курдській проблемі. Серед курдських організацій мала і агентуру, і можливості, і, очевидно, чимало терактів вдалося попередити. Але тепер вже доведеться працювати з «Ісламською державою» більш активно. В тому числі, застосовуючи метод агентурної роботи.


Вплине чи не вплине цей теракт на туристичний бізнес, чи наважаться люди приїхати в Туреччину на курорти? Я думаю, здебільшого люди будуть продовжувати відпочивати, оскільки це не перший теракт, і ми бачимо, що потік туристів зменшився у незначній мірі. Можливо, певною мірою це стає перешкодою для туристів із Західної Європи. А от для туристів зі Східної Європи теракти не впливають на їх рішення їхати чи не їхати в Туреччину.


Якщо говорити про безпеку на півдні, тобто, на узбережжі Середземного моря, то вона там більш ретельна. І статистика говорить, що терактів саме в цій частині Туреччини, на середземноморському узбережжі, на порядки менше, ніж у двох найбільших містах Туреччини – Стамбулі і Анкарі - та територіях, на яких відбуваються збройні зіткнення між курдськими сепаратистами і турецькою армією.


- А чому саме в аеропорту? Чому не зробити теракт в готелі, де простіше закласти бомбу?


- Аеропорт – це певний символ динаміки, прогресу, модерності. Стамбульський аеропорт є одним із ключових хабів, за допомогою якого забезпечується сполучення між Європою і Азією. І тому вибір власне цього аеропорту може бути символічний. І він може бути спрямований на руйнування економічної, логістичної привабливості цього аеропорту для світових авіакомпаній.


- Тобто, була мета залякати туристів, чи ні?


- Бачите, якщо мова йде про людей, які здійснюють теракти, то вони навряд чи про це думають. Вони здійснюють ці теракти, виходячи зі своїх якихось міркувань, своїх відносин з Верховним Божеством, з Аллахом і тому подібне. Часто-густо саме релігійний тероризм відрізняється від будь-якого іншого тероризму тим, що у них є певна логіка пояснення своїх дій, і вона абсолютно не вкладається в ту логіку, до якої ми звикли. І часто, коли ми теж намагаємося пояснити дії терористів, то переформатовуємо їх логіку, дії в звичний для нас режим символів.


Ми намагаємося переінтерпретувати їх, зробити зрозумілими для нас. Натомість, коли мова йде саме про релігійний тероризм, це важко зробити. Він має свою окрему специфіку. Що терористи мали на меті? Саме те, що я сказав – підірвати логістичну спроможність, відповідно, кинути тінь на турецькі спецслужби, турецьку владу, що вона не спроможна захистити людей. Чи це був такий "трансцендентний акт"? Це дуже важко пояснити...


- В майбутньому можливі теракти?


- Якщо говорити про Туреччину – звісно. Тому що, хоча сьогодні й відомо, що  серед учасників теракту були громадяни Росії, ніщо не свідчить про те, що ці люди безпосередньо пов’язані з Росією як з державою. Скоріш за все, це вихідці з Росії, громадяни цієї країни, які приїхали в Туреччину транзитом, повертаючись із Сирії. Відповідно мова йде про «Ісламську державу», а не про російські спецслужби.


Тут поки що фактів дуже мало. І є сенс загади про всілякі конспірологічні теорії, що з'явилися як гриби після дощу, в яких теракт у Стамбулі напряму був пов'язаний із діяльністю російських спецслужб. Немає жодних фактів, які підтверджували би цю версію.


Єдине, що відрізняє прихильників конспірологічних теорій – вони говорять про це не як про версію, а як про доконаний факт. Тут проблематична ситуація, оскільки люди здебільшого хочуть відповісти на питання «кому це вигідно?», а далеко не завжди, відповідаючи на нього, можна справді знайти винуватця...


Взагалі, конспірологічні теорії страшенно поширені в світі. І часто їх поширеність пов’язана з тим, що люди, маючи не дуже багато фактажу, намагаються, виходячи зі своїх уявлень про світ і відповідаючи на питання «кому це вигідно», спробувати побудувати причинно-наслідкові зв’язки, абсолютно ігноруючи проблеми в логіці.




Є такий жарт, коли говорять, що достатньо того, що різні події можуть з'явитися на шпальтах однієї газети, аби провести причинно-наслідкові зв’язки між цими подіями. В будь-якому випадку, прихильники теорії змов виходять з того, що існують центри, які керують усіма процесами, що відбуваються в світі: чи то це жидо-масонська змова, чи то російські спецслужби, американські спецслужби і тому подібне.


Причому спецслужби в цих теоріях займають визначальне місце, оскільки вони є утаємниченими, маніпулюють людьми, мають величезну силу. Те, що невидиме, те, що незрозуміле, те, чого люди бояться, зазвичай сприймається як такі великі, всеосяжні речі.


- Чи може бути рецепт для Туреччини і для усього світу щодо того, як сьогодні побороти тероризм?


- Рецептів немає. Тому що ми маємо ситуацію з курдами, а значить, якщо Туреччині не вдасться вирішити питання з курдами в тому форматі, який задовольнить обидві сторони, терористичні акти курдів триватимуть. Якійсь частині терористичних актів вдасться запобігти, але переважна більшість все одно будуть здійснюватися. Тут існує проблема, і є люди, які готові вирішувати її через терористичні методи.


Те саме стосується ісламістів. Вони, скоріше за все, також продовжать спроби терактів у Туреччині, оскільки вона чим далі, тим більше включається у війну на боці анти-ІДІЛівської коаліції: надає повітряний простір, військові бази. Туреччина, зрештою, оголосила себе членом анти-ІДІЛівської коаліції, і якщо до цього моменту вона була доволі пасивна і більше воювала в Сирії з курдами, то сьогодні буде змушена приділяти питанню ісламістів більшу увагу. Ісламістське підпілля в Туреччині є. Це не тільки біженці з Сирії, не тільки вихідці з колишнього Радянського Союзу, це і турки також. Тому збільшення антитерористичної діяльності, проведення антитерористичних операцій на території Туреччини автоматично призводить до того, що проти турецького уряду і турецьких громадян будуть намагатися здійснювати теракти.



Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?