Многие банки в Украине ждет ликвидация - экономист о кредите МВФ, бюджете и перспективах страны
Категория
Экономика
Дата публикации

Многие банки в Украине ждет ликвидация - экономист о кредите МВФ, бюджете и перспективах страны

Многие банки в Украине ждет ликвидация - экономист о кредите МВФ, бюджете и перспективах страны
Источник:  online.ua

Про те, яке значення має наданий Україні третій транш МВФ в один мільярд доларів США, чому бюджетний дефіцит може бути більшим за граничний, і чому відсутні зв’язки між економікою та фінансовим сектором, в інтерв’ю ONLINE.UA розповів економіст, президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко.


- Наскільки важливий один мільярд доларів від МВФ, який Україна отримає в рамках третього траншу Фонду?


- Кошти МВФ підуть в золотовалютні резерви країни. Вони можуть використовуватись для підтримки курсу. Однак рішення МВФ означає зелене світло для отримання інших кредитів. Зараз уряд може отримати один мільярд від США (держгарантії США під нові українські євробонди – ONLINE.UA). Ці гроші можна використати для латання дірок в дохідній частині бюджету. Це допоможе владі більш-менш спокійно пройти цей рік і отримати додаткові важелі для утримання курсу. Та не треба забувати, що більше 17 млрд доларів протягом останніх двох років українці вивели з банківської системи. Цей мільярд виглядає ніяково на фоні 17 млрд.


- Чи реально вийти на ті показники дефіциту бюджету, які були заплановані попервах?


- Запланований граничний дефіцит бюджету на 2016 рік майже 84 мільярди гривень (зазначимо, доходи бюджету на 2016 рік плануються на рівні майже 602 мільярди гривень, тоді як видатки – майже 675 мільярдів – ONLINE.UA). За перші 7 місяців 2016 року майже 50 млрд дефіциту вже є. Можемо говорити, що до кінця року він зростатиме. Наскільки? Важко сказати, та в заплановані межі навряд влізе, дефіцит перевищить запланований.


- Чи слід очікувати секвестру (скорочення витрат) бюджету?


- Це політичне питання. Не ясно з виборами. Провладна політична сила розуміє - якщо вона різатиме видаткову частину бюджету, це означитиме велику проблему на виборах. Тому вони шукатимуть джерела фінансування.


- Чому у нас прийняття бюджету завжди перетворюються на спецоперацію в кінці року?


- На мій погляд, все дуже просто — частина бюджету розтягується і ділиться тими людьми, які при владі. Це робиться, приміром, у вигляді завищених цін на роботи, послуги, закупки. На цьому кормляться відповідні люди. Така корупція небезпечна для нашої держави. Клани в різних галузях намагаються щось собі відірвати.


- Чому у нас зривається приватизація Одеського припортового заводу та інших підприємств, де є повна чи часткова державна власність? Бо часто доходи від приватизації закладають в бюджет, а приватизація не відбувається.


- Дуже важливо, щоб ми називали речі своїми іменами. Слово приватизація не відповідає тому, що стоїть за ним. Влада і чиновники теж не відповідають значенню слів, якими їх називають. Це швидше злочинці. Вони не можуть управляти державною власністю. Якщо так, то ніби треба віддати держмайно в руки приватного бізнесу. Та наш приватний бізнес, здебільшого, має ту ж психологію, що і чиновники. Нам треба міняти психологію і орієнтири, вертатись до дискурсу суспільного блага. Незалежно від того, хто володіє власністю - все тупо використовується в інтересах тих людей, які біля влади. Наприклад, хто контролює обленерго, встановлює монопольну ренту і отримує додаткові доходи. Приватизуємо ми ОПЗ чи ні — для України мало толку. Що б ми не робили з приватизацією, буде погано. Треба міняти психологію влади і бізнесу. Люди з кримінальною психологію нічого доброго не побудують ні в державному секторі, ні в приватному.


- Який Ваш прогноз по функціонуванню банківського сектору восени-взимку?


- НБУ зміг відірвати банківську систему від економіки. Люди забрали з банків депозити. Вісім десятків банків ліквідовано. У людей грошей на руках немає, попит послаблений. Нам потрібно відновити зв’язок між економікою та банківською системою. Зараз вони функціонують, як два різні сосуди. Думаю, банки з українським капіталом потроху розкрадуть і ліквідують. Відсутність кредитів означає наростаючі проблеми для малого і середнього бізнесу. До того ж, банки набрались поганих кредитів. Щоб зменшити їх частку, потрібно видавати нові кредити зі значно меншими ризиками.


Ситуацію ускладнює те, що управління нашою економікою і планування перебуває в горизонті два-три місяці. Щось планувати і прогнозувати в такому горизонті важко.


Олександр Куриленко

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?