Як придбати «гарячу» путівку?
Категория
Интересное
Дата публикации

Як придбати «гарячу» путівку?

Як придбати «гарячу» путівку?
Источник:  online.ua

Народна мудрість говорить: готуй сани влітку, а воза взимку. Ми не знаємо, чи це стосується планування відпустки, але впевнені, що взимку було б непогано полетіти в теплий край. Особливо тоді, коли це можна зробити дешевше, наприклад, за гарячою путівкою. Розповідаємо, як обрати найкраще та не помилитися.

Що таке «гаряча» путівка?

Гаряча путівка – це пропозиція, яка відрізняється від звичайної за двома критеріями: дешевшою ціною та близькою датою вильоту(протягом декількох днів).

Головними складниками пакету послуг є переліт і проживання, тож туристичні компанії співпрацюють з готелями та авіаперевізниками. Вони розраховують відправити на відпочинок певну кількість туристів і заздалегідь викуповують місця в готелях та квитки на літаки.

Туристичні путівки мають свій термін придатності: якщо до певного моменту вони залишаться невикупленими, то компанія зазнає збитків. Щоб не допустити цього, напередодні відправлення ціну на залишкові путівки знижують. Так туроператори намагаються «відбити» кошти, витрачені на місця в літаках та готелях.

Переваги

Ціна.

Це перший і найбільший плюс. Можна дозволити собі путівку, яка в будь-якій іншій ситуації була б фінансово непідйомною. До гарячих турів входить той самий набір послуг, що й до звичайних, але за значно менші гроші.

Авантюризм.

Такі путівки – просто знахідка для любителів спонтанних подорожей, які готові хоч зараз здійнятися і полетіти назустріч пригодам.

Вади

Спонтанність.

Другий бік медалі, який не всім буде до смаку. Гарячі путівки вимагають оперативності. Тож готуйся до того, що тобі доведеться забути про слова, як «заздалегідь» і «планування». Приходиш, бачиш і летиш!

Непередбачуваність.

Немає жодних гарантій, що тур, який ти обереш, увійде в розряд «гарячих». Якщо попит на нього буде значним, ти можеш і не отримати бажаного відпочинку за вигідною ціною. Тим більше, і самі «гарячі» путівки розлітаються, тому не лови ґав і тримай руку на пульсі.

Візи та страхування.

Візовий режим може завадити відвідати країну, а оформлення може зайняти не один день. Тому краще орієнтуватися на ті країни, у яких ти або маєш відкриту візу, або з якими встановлено безвізовий режим.

Очікування – реальність.

Пакуєш валізи і вже уявляєш собі розкішний п’ятизірковий готель… Та після прибуття розумієш, що називати це приміщення готелем означає зробити йому неоціненний комплімент. Або замість омріяного «all inclusive» тобі запропонують максимум яєчню на сніданок. Такі ситуації – не рідкість для гарячих путівок, тому уважно ознайомся з умовами туру.

Реклама

На що звернути увагу?

Час поїздки

Вигідні туристичні пропозиції з’являються або наприкінці, або на початку сезону, або в низький сезон (тобто сезон зниження туристичної активності). Для літніх пляжних турів – це початок весни і кінець осені. Для зимових гірськолижних – літо. Існують періоди, коли існування гарячих турів неможливе, бо зайвих місць не залишається, – літній сезон (особливо липень-серпень), різдвяні та травневі свята. У цей час ціни на путівки високі, і ярлик «гаряча пропозиція» – це лише маркетинговий хід, яким турфірми намагаються впіймати необізнаних клієнтів.

Також варто звернути увагу на дати шкільних канікул протягом року: тоді попит на путівки різко зростає, і, хоча дешеві пропозиції є, часто банально не вистачає місць у літаках за популярними напрямками.

Туристична фірма.

Важливий аспект подорожі – її організатори. Не купуйся на дуже низьку вартість туру, якщо його пропонує сумнівна турфірма без відгуків, з пустим сайтом і без активної сторінки в соцмережах. Ти ризикуєш не тільки нікуди не полетіти, а ще й залишитися без грошей.

Важливо й те, з ким ти укладаєш договір: туроператором чи турагентством. Оператори створюють сам тур і домовляються із закордонними партнерами. Іноді туроператори самі продають тури, але здебільшого вони співпрацюють з агентствами. Між ними укладається договір, за яким агентство продає путівки й отримує за це певний відсоток. Турагентство нічого не додає до ціни самого туру, а «живе» завдяки відсоткам від продажу, що їх виплачує туроператор. Тому в фінансовому плані немає різниці, в кого купувати путівку. Існує й інший варіант: агентство викуповує тур і продає його за своєю ціною (але це не так поширено).

Чому важливо розуміти різницю? Тому що тобі потрібно пересвідчитися, що обидві компанії варті довіри і мають потрібні дозволи на роботу. Варто перевірити, чи входить туроператор до Ліцензійного реєстру, а також право на надання послуг з оформлення документів для виїзду за межі України.

Ціна. Не зайвим буде перевірити середній рівень цін перед купівлею туру. Іноді гарячі тури створюють на рівному місці: спершу підвищують ціну на тур, а потім знижують. Або ж інший трюк, до якого вдаються недобросовісні туроператори, – маскування під гарячі путівки звичайних турів з дуже дешевими і, відповідно, поганими умовами або урізаним пакетом послуг. Якщо не хочеш залишитися без їжі чи екскурсій, то ретельно перевір умови, на які погоджуєшся. Пам’ятай: скупий платить двічі.

Які країни і коли «горять»?

Єгипет. Земля фараонів гостинна в будь-яку пору року. Найсприятливіший час для поїздки – квітень-травень і вересень-жовтень. Тому й ціни в цей час вищі. Узимку там можна застати холодні вітри і нижчі ціни на тури. Щоправда, це не стосується святкування Нового року: тоді суми значно зростають. А от улітку температура повітря може сягати 40°С, тож сумнівно, чи економія того варта.

Туреччина. Найоптимальніший варіант – летіти на відпочинок під час «оксамитового сезону» (вересень-жовтень). Не так спекотно, як улітку, але ще досить тепло, і вночі теж. Клімат там вологіший, аніж у Єгипті, і спека переноситься важче. Крім того, із середини осені там починаються опади. Влітку ж у Туреччині пік сезону, туристів повно, ціни захмарні. Знайти «гарячку» значно складніше.

Болгарія. Останнім часом цей туристичний напрямок набуває популярності. Болгарія може похизуватися не лише пляжами, а й гірськолижними курортами. Літній сезон там триває з червня по вересень, зимовий – із січня по лютий. «Низький сезон» припадає на листопад, пору дощів, та березень-квітень. Для екскурсій – те, що треба. Для пляжного відпочинку ідеально підходить кінець весни та початок осені. У травні в Болгарії вже тепло, а у вересні – ще тепло. А ще людей значно менше, і ціни на путівки дешевші за одеські.

Сезон гірськолижного відпочинку там триває з грудня по квітень. Проте в період новорічних свят ціни підскакують, тому при виборі гарячих турів його краще оминати. Зважаючи на погодні умови, доцільніше їхати в лютому: у цей час там немає сильних вітрів. Що таке мороз, болгари не знають: для них 10-15°C нижче нуля – це вже зима-зима.

Об’єднані Арабські Емірати. Ще одна туристична столиця. Найменш сприятливими для подорожі є літні місяці. Температура +45-55°C для ОАЕ є звичною справою. Тому, якщо ти плануєш не тільки сидіти в готелі, обійнявшись із кондиціонером, сплануй поїздку в інший час. Традиційно невигідними є тури до ОАЕ в період новорічних свят. Про гарячі путівки тут навіть не йдеться. Більш-менш бюджетно відпочити там можна в жовтні-листопаді, а також у березні-квітні.

Шри-Ланка. Острів на узбережжі Індостану – край вічного літа. Там поділ на сезони обумовлений мусонами: виділяють сухий (листопад-квітень) і сезон дощів (травень-жовтень). Так, це важливо. Мусони – це опади. Опади – це зниження попиту на путівки. Зниження попиту на путівки – це поява гарячих турів.

З листопада по березень пляжний відпочинок тут у самому розпалі: океан спокійний, хвиль немає, сонячна погода, одним словом – високий сезон. А це означає відсутність гарячих турів.

Взимку тут узагалі ловити нічого. Гадаєш, знову через новорічні свята? А от і ні. Точніше, не лише через це. У грудні, наприклад, туристи летять туди подивитися на міграцію китів та кашалотів.

Таїланд. Цілорічний курорт приваблює туристів, які віддають перевагу пляжному та екскурсійному відпочинку. Високий сезон там триває з листопада по березень. Опадів у цей час майже немає, а от відпочивальників – море.

Низький сезон припадає на період з квітня по жовтень. Туристичні компанії часто переконують клієнтів, що в цей час летіти до Таїланду категорично не рекомендується. Мовляв, сезон дощів. Це не зовсім так. Насправді дощі переважно короткочасні, хоч і рясні. Здебільшого вони проходять по обіді або вночі. Проте в деяких районах Таїланду в цей час умови для відпочинку не найкращі: деякі готелі навіть закриваються. Тому, обираючи час відпустки, зверни увагу на місце розташування обраного курорту.

То як купити гарячу путівку?

Якщо в тебе все ж виникло бажання кинути все, сісти на перший-ліпший літак і опинитися біля моря, то ось, що треба робити.

Крок 1. Обери путівку. Як правило, на сайті кожної компанії є розділ «Гарячі тури», де ти можеш ознайомитися з доступними пропозиціями. Також корисними будуть сервіси онлайн-пошуку гарячих турів, які підберуть їх на будь-який смак. Ось кілька таких сервісів:

Travel Start – пропонує пошук гарячих турів по базах усіх туроператорів. Вказуєш параметри бажаного туру – країну, клас готелю, місто вильоту, період і тип харчування – і отримуєш актуальні пропозиції; Misto Travel – сервіс містить такі параметри пошуку: країна, місто вильоту, початок і тривалість туру, кількість туристів (дорослих/дітей), рейтинг готелю, ціна туру та харчування; Farvater Travel – можливий підбір турів за країною або регіоном, курортом, містом вильоту, датою початку подорожі, кількістю ночей, кількістю туристів, зірковістю готелю та харчуванням.

Слідкувати за оновленнями і наявними пропозиціями можна через підписку повідомлень, а замовити тур можна телефоном, онлайн або просто в офісі.

Крок 2. Оплата. Залежно від агентства оплатити путівку можна двома способами: сплатити всю суму одразу або внести передоплату. Оплата залежить від дати туру: якщо до вильоту більш ніж 14 днів, передоплата становить 30-50%. Якщо ж путівка не просто гаряча, а до відльоту менш ніж два тижні, то туристичні агентства, як правило, запропонують сплатити всю суму відразу.

Крок 3. Підтвердження туру від туроператора, з яким співпрацює агентство. Час на підтвердження залежить від дати вильоту: від кількох годин до кількох днів. Якщо до цього була сплачена лише частина суми, сплачується решта.

Крок 4. Отримання документів. Туристична фірма видає або надсилає тобі в електронній формі ваучер, авіаквитки, страховий поліс, а ще туристичну пам’ятку. Від тебе потрібен лише закордонний паспорт і віза, якщо цього вимагає обрана країна. Після цього залишається лише дочекатися дати вильоту і налаштуватися на незабутній відпочинок.

Автор Юлія Романенко

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?