Найважливіші слова: як дякувати й просити вибачення
Категория
Интересное
Дата публикации

Найважливіші слова: як дякувати й просити вибачення

Найважливіші слова: як дякувати й просити вибачення
Источник:  online.ua

Подумай: коли ти востаннє дякував? Слова вдячності зникають з побутового спілкування й це не дивно, адже всі страшенно зайняті, а дякувати, здається, немає за що. Утім, ситуацію можна й потрібно виправляти.

Помічай дрібниці

Дякуй людині, яка притримала двері, офіціантові, що приніс меню, водієві маршрутки, який передав решту. Будь ввічливим і не вважай, що хтось тобі щось винен.

Реклама

Цінуй те, що маєш

Варто бути вдячним за дах над головою, їжу на столі, дар життя від батьків. Але ми звикаємо до таких речей і перестаємо їх помічати. Погодься, дивно було б щовечора казати: «Батьки, дякую вам за моє життя». Тому варто знаходити нові причини для вдячності: наприклад, дякуй за смачний сніданок, пораду, кишенькові гроші.

Започаткуй традицію

Цілком можливо, що у твоєму колі спілкування слово «дякую» вживають рідко. Тоді варто започаткувати традицію: домовся з друзями, рідними, коханою людиною дякувати один одному щодня – за підтримку, підбадьорливі слова, просто за те, що вони з’явилися у твоєму житті. Сенс у тому, щоб постійно нагадувати про важливість вдячності, надати їй особливого піднесеного звучання.

Шукай цінність у нематеріальному

Часто люди вважають, що дякувати потрібно лише за цінні подарунки. Варто відмовлятися від подібних переконань, адже найкращі речі – безкоштовні (чи радше безцінні): усмішка, обійми, компліменти. Погодься, важливо хоч іноді чути, що ти – найкращий, особливо коли спіткала невдача. Хіба ж це не заслуговує на подяку?

І не хвилюйся: частим вживанням слово «дякую» ти не знеціниш ані його, ані акт вдячності. Навпаки, так світ стане хоч на краплинку добрішим.

Як навчитися просити вибачення

Просити вибачення – завжди дуже складно. Важко визнати, що помилився. Але коли на карту поставлені хороші стосунки з важливою людиною – це того варте. Тому вчимося боротися з надмірною гордістю.

Постав себе на місце іншої людини

Спробуй зрозуміти, як вона себе почувала після сказаного чи зробленого тобою. Чому це так допекло? Згадай: можливо, вона розповідала про схожі травми чи переживання.

Поглянь на ситуацію як незацікавлена людина

Ти вже знаєш, як виглядає конфлікт із твого боку й боку людини, перед якою хочеш вибачитися. Тепер варто «піднятися» над ситуацією, поглянути на неї з геть нової перспективи, оцінити обставини. Це допоможе збудувати правильну стратегію поведінки й вибачення. Якщо, наприклад, конфлікт зачепив давні непорозуміння, варто дати співрозмовникові час охолонути. Якщо зчепилися через побутові моменти, примирення не варто відкладати.

Визнай помилку

Навіть якщо переконаний у протилежному. Іноді важливіше зберегти гарні стосунки з людиною, а не відстояти власний погляд на ситуацію. Найчастіше кожен так і залишається при особистій думці, а доброзичливе ставлення повернути важко. Якщо вагаєшся, що ж все-таки важливіше: власна думка чи відносини, то згадай приємні моменти, пов’язані з людиною. Подумай про те, що вас об’єднує, а не роз’єднує: наприклад, однакові погляди на певні речі.

Напиши вибачення

Іноді складно відразу ж підібрати слова: боїшся сказати щось не те, щоб знову не образити, хвилюєшся, щоб не здатися зверхнім. Гарний варіант – попередньо написати вибачення на папері чи в нотатках у телефоні. Так ти зможеш ретельно обдумати кожне слово, відредагувати текст, можливо, скоротити його.

Попроси вибачення вчинком

Інколи шалено складно пересилити себе й сказати: «Вибач мені». Але деякі люди більше цінують конкретні вчинки, а не слова. Тому один з варіантів вибачення – подарунок на знак примирення. Наприклад, листівка (було б чудово зробити її власноруч), ласощі, книга.

Зроби висновки на майбутнє

Чи не найважливіша складова вибачення. Зрозумій і запам’ятай, що ображає співрозмовника, які теми не варто зачіпати (здоров’я, політика, релігія). Кожна сварка й кожне вибачення – це шанс покращити стосунки, пізнати людину та не повторювати помилок.

А ти маєш власні рецепти примирення та подяки? Ділися з нами у коментарях.

Автор Ірина Ладика

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?