Найкращі пошукові системи та електронні бібліотеки
Категория
Интересное
Дата публикации

Найкращі пошукові системи та електронні бібліотеки

Найкращі пошукові системи та електронні бібліотеки
Источник:  online.ua

В універі теми письмових робіт часто затверджують заздалегідь, вони нецікаві й не мають практичного значення. Та інколи трапляються викладачі, які заохочують творчу роботу, або теми, які так і просяться, щоб їх дослідили. Де ж шукати якісну і, до того ж, безкоштовну інформацію?

Пошукові системи

Раніше пошукових систем для наукових публікацій було багато, найвідоміші – Scirus, GetCITED і Google Scholar. Утім, тепер їхня кількість значно скоротилася. Головна перевага таких сервісів – зручність, адже вся потрібна інформація збирається в одному місці з різних джерел та окремих видань. Достатньо створити правильний запит і далі лише відібрати потрібні ресурси.

Google Scholar

Сервіс створено на основі пошукового гіганта Google, який знаходить інформацію з будь-яких тем, періодів часу та дисциплін. Пошук поділено на підрозділи «Статті» та «Судова практика», а знайти матеріали можна за ключовими словами або назвою. Загалом користуватися цим сервісом дуже зручно, він швидко та ефективно збирає інформацію у вільному доступі.

Втім, є суттєві недоліки. По-перше, за ключовими словами знайдуться статті з усіх дисциплін, тому для написання статті з політології доведеться витратити час на пошук джерел саме з цієї галузі. По-друге, Google Scholar не відображає доступ до матеріалу – тому ніколи не знаєш, чи він у повному обсязі, чи там є лише коротка анотація.

CiteSeerX

Це перший сервіс серед баз даних для пошуку наукової інформації. Головна причина, чому її не закрили на користь Google Scholar, – специфіка тем. Пошукова система орієнтована на публікації про комп’ютерні та інформаційні технології, хоча трапляються матеріали і з інших галузей. CiteSeerX не тільки знаходить ресурси у вільному доступі, але й виконує функцію електронної бібліотеки. Саме тому за ключовими словами тут часто можна знайти і завантажити публікації в повному обсязі.

Microsoft Academic

Пошуковий сервіс від Microsoft суттєво оновили рік тому, і тепер він швидко набирає популярність. Із трьох цей ресурс єдиний орієнтується не на ключові слова, а на семантичний пошук, тобто зміст запиту. Наприклад, пошуковий запит «спінер тренд» у більшості систем буде аналізувати джерела на частоту вживання цих слів. Семантичний пошук проаналізує, що спінер – це антистресовий засіб, а тренд означає популярність і поширеність. У такий спосіб Microsoft Academic спробує знайти інформацію про популярність антистресових засобів.

Також цей сервіс збирає дані про авторів, пов’язані організації, публікації та всі ресурси, де розміщено матеріал. Наразі він найбільш функціональний, хоча й не найпопулярніший.

Реклама

Електронні бібліотеки

Ці ресурси збирають інформацію з окремих джерел, тому в них легше знайти матеріали з потрібної галузі. Більшість бібліотек шукає інформацію за ключовими словами. Як і у великих пошукових системах, інформація сортується за часом і типом публікації, але кожна з бібліотек має свої особливості.

JSTOR

Ця е-бібліотека містить переважно англомовні ресурси, але їх там декілька тисяч. Основна частина публікацій – статті з наукових журналів, але також є книги, дослідницькі звіти тощо. Перевагою є детальний пошук. Можна вказати точну галузь і рівень доступності: «відкритий до завантаження» або «доступний для читання онлайн». Під кожним ресурсом вказано пов’язані теми, але бібліотека не має вузької специфіки, тому знайти щось підхоже зможе кожен. Також JSTOR тепер працює над переходом від пошуку за ключовими словами до семантичного аналізу запитів.

Taylor & Francis

На сайті T&F зазначено, що тут зібрано понад 3,5 мільйони публікацій. Саме тому на будь-який запит можна знайти десятки ресурсів у вільному доступі. Для зручності на окремій сторінці зазначено всі посилання, які використали автори конкретної праці. Тут просто шукати інформацію з галузі соціальних наук, але також можна знайти багато ресурсів з медицини та ІТ.

Oxford University Press

Цей ресурс зібрав англомовні статті з журналів, виданих Оксфордом. Ресурс охоплює різні теми: від права до ботаніки, від медицини до педагогіки. Окрім звичайного сортування, ресурси поділено за видом доступу: розміщені просто на сайті, доступні для читання, для купівлі, а також ті, які доступні лише обмежений період часу. Перевагою є змога вказати конкретні журнали – це значно звужує поле для пошуку.

Project MUSE

Проект створили як неприбуткову співпрацю більш ніж 60 видавництв, які хотіли зробити науку доступнішою. Тут розміщено книги та статті з журналів, але також можуть бути анотації та навіть книжкові огляди. Пошук деталізованіший, ніж в інших бібліотеках, а інформація не тільки англійською: є багато публікацій французькою та іспанською, а також ще двадцятьма мовами світу.

SAGE Journals

Ще одна електронна бібліотека, яка складається з матеріалів окремого видавництва, – SAGE. Воно публікує понад 500 різних журналів, але більшість із них доступні лише платно. Втім, навіть безкоштовно можна знайти доволі рідкісні та цікаві статті – переважно з гуманітарних дисциплін.

Cambridge University Press

Кембридж опікується питанням легкого доступу до науки, тому на сайті їхнього видавництва розміщено статті з журналів за всі періоди випуску. Не всі з них є у вільному доступі, але якщо вже є, то їх можна одразу подивитися, завантажити й відправити собі на пошту чи навіть на електронну книжку. Сайт зручно використовувати не тільки для пошуку, але й для належного цитування: вся потрібна інформація є в описі матеріалів.

Directory of Open Access Journals

Це веб-каталог, де зібрано посилання на матеріали у вільному доступі: наразі більш ніж два мільйони статей і близько десять тисяч журналів. Цей ресурс містить специфічні вимоги до власного змісту. Тут розміщено матеріали тільки тих видань, які вважаються «високоякісними та науковими», що встановлює експертиза самого ресурсу. Вільний доступ тут означає такі ресурси, які доступні для вільного читання, завантажування, розповсюдження, копіювання, друку та цитування в інших працях. Тут можна знайти матеріали багатьма мовами, подекуди навіть українською.

Звісно, перелік наукових ресурсів можна продовжувати й далі. Та цих буде достатньо, щоб знайти інформацію на будь-який смак. Головне – це розуміти, що шукаєш.

Автор Елена Ґора

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?