Паління і стан печінки тісно пов'язані, кажуть фахівці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Паління і стан печінки тісно пов'язані, кажуть фахівці

Паління і стан печінки тісно пов'язані, кажуть фахівці
Джерело:  online.ua

Зимові свята часто супроводжує активне споживання спиртного і жирних продуктів. Здається, що з алкоголем все просто - чим більше п'єш, тим гірше для печінки. Проте вчені вже давно задумалися про те, чи існує якась відносно безпечна доза алкоголю, що не призводить до пошкодження печінки. І в одному з великих досліджень у Великобританії було визначено кількість алкоголю, після вживання якого починають руйнуватися клітини печінки. Ця кількість була названа стандартною дозою алкоголю і становить 40 грамів чистого етанолу (спирту) для чоловіків і 20 грамів - для жінок. Щоб порахувати вжиту кількість чистого етанолу в алкогольному напої, потрібно помножити обсяг випитого в мілілітрах на міцність напою і розділити на 100. Наприклад, 100 мілілітрів вина міцністю 12% містить 12 мілілітрів чистого етанолу, пише Meddaily.

"Деякі, після вживання спиртного або щільної вечері воліють викурити сигарету. Вони навіть не підозрюють, що куріння також небезпечно для печінки. Смоли, що містяться у вдихуваному тютюновому димі, містять велику кількість канцерогенних речовин. Деякі з них накопичуються в легенях, інші надходять в кровотік і все ж потрапляють в печінку. Крім цього, нікотин та інші компоненти тютюнового диму викликають зміни судин у всьому організмі. Це погіршує кровопостачання серця, головного мозку, і звичайно, печінки. Однак зміни відбуваються повільно і невеликий проміжок часу не призводять до катастрофи. Більшою мірою судинні зміни стосуються курців зі стажем або любителів міцних сигарет", - говорить Сергій Вялов, гастроентеролог, гепатолог, к.м.н.


А ось людям із захворюваннями шлунка та жовчовивідних шляхів від куріння доведеться не солодко. Сигаретний дим мимоволі заковтується і його частина потрапляє в шлунок, що призводить до розвитку запалення в шлунку, гастриту, і стравоході, викликаючи рефлюксну хворобу. При наявності різних порушень і захворювань жовчного міхура компоненти тютюнового диму можуть погіршувати ситуацію. Особливо небезпечно куріння при жовчнокам'яній хворобі за рахунок того, що може провокувати різке скорочення жовчного міхура, переміщення каменю в проток і гострий напад захворювання.


Для лікування захворювань печінки, які були спровоковані курінням і алкоголем, а також шкідливої дії на печінку з боку жовчовивідних шляхів, застосовується урсодезоксихолева кислота. Ця сполука є стандартом лікування багатьох захворювань печінки і використовується для запобігання пошкодження клітин печінки різними факторами, у тому числі канцерогенами тютюнового диму, при судинних порушеннях, при порушеннях секреції жовчі і токсичному пошкодженні алкоголем. Пам'ятайте: захворювання печінки не супроводжуються появою симптомів. Тому для їх виявлення необхідно обстеження за допомогою аналізу крові. Якщо ми припускаємо, що печінка піддалася ушкоджуючому впливу, необхідно здати аналіз крові. Періодично рекомендується здавати аналізи 1 раз на рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?