Болгарія запропонувала РФ новий проект газопроводу в обхід України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Болгарія запропонувала РФ новий проект газопроводу в обхід України

Болгарія запропонувала РФ новий проект газопроводу в обхід України

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов озвучив плани щодо нового проекту газопроводу, яким газ з РФ та інших країн буде надходити в Європу в обхід України, після провалу проекту "Південний потік", передає Європейська правда з посиланням на AFP.
"Південний потік - це історія. На порядку денному зараз газовий розподільний центр Балканський", - повідомив Борисов у парламенті.
Щодо багатомільярдного проекту газопроводу "Південний потік" передбачалися поставки 63 млрд кубометрів газу на рік з РФ до Європи по дну Чорного моря і через Балкани. Проте в грудні 2014 року в Євросоюзі заявили, що проект порушує правила конкуренції, тому що газ транспортуватиме державний гігант РФ Газпром, і проект був закритий.
Борисов зазначив, що РФ може погодитися на те, щоб побудувати хоча б підводну частину "Південного потоку" з двома трубами з річною потужністю 10 млрд куб. м кожна, які потім будуть направлятися в Європу по новому трубопроводу. Відповідно до початкових планів, крім російського газу, "Балканський вузол" отримуватиме газ з Азербайджану з Трансанатолійського газопроводу (Tanap), який зараз будується, таким чином уникаючи заперечень ЄС. На додаток він міг би отримувати скраплений природний газ з терміналів в сусідній Греції, а також в менших кількостях з Болгарії та Румунії.
Зараз Болгарія є єдиною країною в Євросоюзі, яка практично повністю залежить від поставок російського газу через Україну для внутрішнього споживання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?