Родичі жертв рейсу MH17 просять опублікувати радіолокаційні зображення
Категорія
Світ
Дата публікації

Родичі жертв рейсу MH17 просять опублікувати радіолокаційні зображення

Родичі жертв рейсу MH17 просять опублікувати радіолокаційні зображення
Джерело:  news.liga.net

Родичі загиблих в авіакатастрофі Boeing 777 рейсу MH17 закликали прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте почати глобальну кампанію, щоб отримати радіолокаційні зображення, які можуть допомогти визначити, хто випустив ракету в літак, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на AFP.
Голландські сім'ї загиблих звернулися з листом до Рютте, в якому висловили протест проти того, що первинні радіолокаційні знімки не надали слідчим ні РФ, ні Україна.
"Ми не можемо прийняти, що люди відмовилися надати важливу інформацію", - йдеться в листі, якого було опубліковано в середу. Вони закликають прем'єра натиснути на ООН або Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО), щоб вони вимагали передачі даних.
Учасники голландського розслідування раніше визнали, що Україна і РФ передали деякі радіолокаційні знімки, але не первинні. Первинна РЛС, на відміну від вторинного радіолокатора, може виявляти літаки або невідомі літаючі об'єкти, навіть якщо вони не обладнані транспондером. Це означає, що первинний радіолокатор міг простежити траєкторію ракети. Голландські дослідники відзначили у своїй жовтневій доповіді, що "дуже малоймовірно", щоб первинні радіолокаційні системи могли виявити ракету.
Згідно з правилами ІКАО, основні радіолокаційні дані повинні зберігатися протягом 30 днів і довше, якщо це необхідно для розслідування катастрофи. Але російські чиновники повідомили Раді безпеки Нідерландів, що вони не зберегли дані, тому що катастрофа відбулася не на їхній території. Влада України заявила, що первинні радіолокаційні системи були вимкнені в той момент для планового технічного обслуговування.
Родичі загиблих вважають, що РФ придумала "дивний" привід, а пояснення української сторони "навряд чи може заслуговувати на довіру". Вони також вимагають від США надати знімки траєкторії ракети, про які у Вашингтоні заявили через кілька днів після знищення пасажирського лайнера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?