Російська Федерація використовує кризу біженців для власної пропаганди
Категорія
Політика
Дата публікації

Російська Федерація використовує кризу біженців для власної пропаганди

Російська Федерація використовує кризу біженців для власної пропаганди

Російське телебачення розповіло історію молодої німкені російського походження, яка була згвалтована іммігрантами в Берліні. Поліція заперечує претензії, а історія дуже нагадує пропаганду, що використовувалася в ході конфлікту в Україні, пише DW, передає ONLINE.UA.
У суботу, 16 січня, ввечері російський державний "Перший канал" під час основного сегмента новин показав сюжет, від якого волосся стає дибки. Історія стверджує, що в Берліні 13-річну дівчинку з російським корінням викрали іммігранти і тримали на квартирі, де її неодноразово згвалтували протягом декількох днів. Жінка, названа просто як "тьотя жертви", розповіла жахливі подробиці. Ні дівчина, ні її батьки не були опитані. Замість цього свій гнів і обурення висловили в ефірі кілька росіян, що живуть в Берліні. "Якщо це правда, то ми відповімо насильством на насильство", - погрожував один. Інший чоловік, представлений як "дядя жертви", заявив, що поліція захищає винних.
У ці вихідні поліція заявила DW, що претензії російських ЗМІ є необгрунтованими. Представник поліції сказав, що не було ні викрадення, ні згвалтування. У понеділок поліція повторно спростувала претензії. У заяві для преси вони сказали, що молода дівчина значилася зниклою безвісти в районі Берліна Марцан-Хеллерсдорф, але пізніше вона була виявлена.
Російське телебачення назвало своїм джерелом відносно невідомий інтернет-портал "genosse.su", який описує себе як «радянсько-німецька сторінка. Сайт присвячений передусім життя німців з російським корінням і представляє Берлін на основі організації «Міжнародна конвенція російських німців».
Такі історії потрапляють на благодатний грунт деяких глядачів, оскільки тема гаряче обговорюється в соціальних медіа, а російські державні ЗМІ повідомляють про кризу біженців в Німеччині протягом декількох місяців, описуючи похмуру, якщо не апокаліптичну, картину. Коли стало відомо, що біженці, судячи з усього, брали участь у нападах на жінок у переддень Нового року в Кельні, інформація була подана як підтвердження цієї темної картини. Не тільки пересічні громадяни, але і багато фахівців в РФ переконані, що криза біженців буде кінцем Німеччини і Європи.
Історія від Першого каналу дуже схожа на ряд абсолютно або переважно фальсифікованих історій, які транслювали російські ЗМІ в ході конфлікту з Україною.
Найбільш яскравим прикладом була історія «розп'ятого хлопчика» - у липні 2014-го Перший канал повідомив, що українські солдати розіп'яли трирічного хлопчика на хресті, "як Ісуса". Пізніше канал повідомив, що не перевірив історію "очевидця" перед запуском, але вибачень не приніс.
Лондонський видавець і медіа-експерт Петро Померанцев каже, що те, що виробляє канал, насправді не новини.
"Я не вірю, що Перший канал зацікавлений у фактах, - сказав Померанцев, - Те, що роблять росіяни, більше схоже на жанр кіно, це свого роду фільм".
Головною темою цього фільму є занепад Європи: "Це надзвичайно важлива тема, тому що влада Путіна базується на концепції, що немає ніякої альтернативи: справи кепські вдома, але вони погані скрізь".
Померанцев вважає, що подібні розповіді зроблені, перш за все, для того, аби представити Європу як непривабливу для російської аудиторії. Володимир Камінер вважає так само.
"Я думаю, що ця історія була зроблена для внутрішнього користування, для того, щоб показати, яке "жахливе" життя російських громадян в Європі", - говорить російський письменник.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?