Сильний вітер не заважає джмелю у польоті
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Сильний вітер не заважає джмелю у польоті

Сильний вітер не заважає джмелю у польоті
Джерело:  N+1

Вчені вважають, що навіть у сильну вітряну погоду особливий механізм створення польотної сили дозволяє джмелям летіти без будь-яких додаткових витрат енергії. Результати такого дослідження вчені опублікували у Physical Review Letters, повідомляє  ONLINE.UA  з посиланням на  N+1.


Було проведено моделювання польоту комахи у віртуальному аеродинамічному каналі із змінними параметрами потоку. Вчені розбили простір на 680 млн осередків, для кожної з яких вирішували диференціальні рівняння, що описують рух потоків повітря. Комп'ютерна модель джмеля грала при цьому роль жорсткої перешкоди і рухалася вперед зі швидкістю 2,5 м/сек.
Вимірявши середню потужність, яку джмелю доводилося затрачати, щоб залишатися у повітрі, вчені зазначили, що вона практично не змінювалася залежно від інтенсивності турбулентності: розкид склав від 84,05 до 85,44 Ватт на кілограм маси.


Разом з тим, дослідники уточнили, що сильний вітер не обов'язково тягне за собою утворення турбулентних ділянок. Приміром, джміль, що летить над полем, буде сприйнятливий до різких поривів вітру, але не до вихрів. Для того, щоб утворилася розвинена турбулентність, необхідні перешкоди, наприклад, стовбури дерев.
Вчені зазначають, що літаючі комахи на зразок джмелів та мух є перспективними моделями для створення дронів нового покоління.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?