Норвегії довелося призупинити депортацію біженців до РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Норвегії довелося призупинити депортацію біженців до РФ

Норвегії довелося призупинити депортацію біженців до РФ
Джерело:  The Guardian

Спроба Норвегії депортувати сотні шукачів притулку осіб в РФ закінчилася провалом після того, як Москва висловилася проти програми і політики не змогли захистити її від критики з боку груп з прав людини та церкви, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.
Тимчасове призупинення висилки після порушення «проблеми безпеки" в РФ завдала удару по спробах Осло затулити пролом в кордоні країни і впровадити суворий контроль. Парламент Норвегії в листопаді прийняв законодавчий акт, прокладаючи шлях для депортації з допомогою РФ на тлі паніки, що країна не в змозі впоратися з кількістю біженців.
13 біженців були депортовані на автобусі в Мурманськ 19 січня. Серед них був єменський біженець, чия справа призвела до подальших сумнівів норвезького уряду, що РФ є безпечним місцем для біженців. Норвегія не відправляє біженців, яким відмовили, в Ємен, тому що він вважається занадто небезпечним.
РФ повертає біженців, яким відмовили, в країну, звідки вони родом, якщо у них немає коштів і візи, щоб виїхати в третю країну. Представник організації «Громадянське Сприяння» в Москві Олена Буртина каже, що навіть якщо мігрантам вдається потрапити в країну, то їм, найчастіше, все одно відмовляють, навіть при подачі апеляції, тому що "судді зазвичай займають сторону імміграційних служб".
Європейський суд з прав людини піддав критиці РФ за повернення людей до країн, де вони піддаються ризику катувань або нелюдського ставлення. Суд засудив державу в жовтні за депортацію біженців назад до Сирії.
Старший радник Норвезької Організації з питань біженців Джон Оле Мартінсен заявив, що країна повинна підняти загрозу депортації людей з тимчасовими візами, поки ситуація в РФ не буде повністю досліджена.
"Ми чули, що люди в Росії були відправлені назад до Сирії минулого місяця, і ми знаємо напевно, що вони були поміщені в в'язниці з дуже поганими умовами".
Близько 80 біженців, в основному з Сирії та Афганістану, досі в очікуванні депортації з табору Кікенес. У неділю їм було дозволено на короткий час залишити табір, але найближче місто розташоване в 20 км від готелю, а транспорту немає. Біженці скаржаться на недостатнє харчування і відсутність ліків.
Близько 31 тисяч чоловік просили про надання притулку в Норвегії в 2015 році, з яких 18 431 осіб отримали право на постійне проживання, а 7825 було відмовлено, у тому числі 500 дітям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?