Продукти, які допоможуть печінці впоратися з токсинами (8 фото)
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Продукти, які допоможуть печінці впоратися з токсинами (8 фото)

Продукти, які допоможуть печінці впоратися з токсинами (8 фото)
Джерело:  Ортодокс

Щодня наша печінка змушена обробляти величезну кількість токсинів, які надходять до нас з харчовими добавками, пестицидами, алкоголем тощо, пише Orthodox.
Більшість токсинів є жиророзчинними, тобто легко поглинаються жировими тканинами і зберігаються там. Робота печінки полягає в тому, щоб перетворювати токсини на водорозчинну форму - завдяки цьому вони виводяться з організму з сечею, стулом і потом.
Детоксикація відбувається у дві фази. У першій фазі токсини розбиваються на дрібні частини за допомогою ферментів і в процесі хімічних реакцій. У другій фазі отримані речовини зв'язуються в повністю водорозчинну форму, щоб їх можна було ліквідувати.
У ряді випадків вплив токсинів перебуває за межами нашого контролю. Проте ми можемо підтримати печінку, збалансувавши обидва етапи детоксикації і захистивши її від токсичної перевантаження. На роботу печінки впливають багато факторів, в тому числі наш раціон. І зміцнити печінку допоможуть ці продукти харчування.
Хрестоцвітні овочі.


Білокачанна капуста, брокколі, брюссельська капуста та інші хрестоцвіти не тільки багаті вітаміном B, але також містять важливі фітонутрієнти, у тому числі сульфорафан - з'єднання сірки, що підвищує ефективність детоксикації печінки на обох етапах.
Апельсини, лімони и мандарини.


Шкірка апельсинів, лимонів і мандаринів містить антиоксидант D-лімонен, який відомий сильним стимулюючим впливом на ферменти печінки в обох фазах детоксикації. Дві склянки питної води з соком одного лимона вранці натщесерце принесе масу користі вашій печінці.
Часник.


Часник містить з'єднання сірки під назвою алліцин, який перетворюється на активний і корисний для печінки інгредієнт алліцин, коли ми подрібнюємо, ріжемо або роздавлюємо часник. Аліцин є потужним антиоксидантом, який перешкоджають проникненню токсичних речовин, що оброблюються печінкою, в інші органи. Часник також містить селен - мінерал, що підсилює дію антиоксидантів. Додавайте 1-2 зубчики часнику в свої улюблені страви щодня.
Якісний білок.


Білок має ключове значення для зростання, відновлення і детоксикації клітин. Для ефективної детоксикації печінки, особливо у другій фазі, організму необхідні правильні амінокислоти. Найбільш важливі з них - цистеїн, метіонін, таурин, глутамін і гліцин. Добрими джерелами цих амінокислот є горіхи, насіння, бобові, яйця, риба.
Свіжі фрукты і овочі.


Свіжі фрукти та овочі в раціоні повинні бути присутніми в достатку, бо саме вони відповідають за надходження в організм важливих антиоксидантів. Біофлавоноїди і антоціани (пурпурний пігмент в рослинних продуктах), хлорофіл (зелений пігмент), каротиноїди (жовтий і оранжевий пігменти) є потужними захисниками печінки. Намагайтеся з'їдати 5 фруктів і овочів різних кольорів кожен день, щоб отримати повний спектр користі для здоров'я.
Розторопша.


У сучасній фітотерапії розторопша є однією з ключових рослин для підтримки функції печінки. Її активні інгредієнти відносяться до групи біофлавоноїдів із загальною назвою силімарин. Дослідження показують, що вони захищають від хвороб печінки. Силімарин активізує вироблення печінкою глутатіону, який є одним з ключових агентів в детоксикації. Крім того, розторопша посилює здатність клітин печінки до регенерації.
Куркума.


Куркумін, присутній у куркумі, посилює ферменти детоксикації на другому етапі, що дозволяє збільшити виділення жовчі. Це допомагає руйнувати токсини і перетравлювати жири. Куркума також проявляє сильну антиоксидантну активність відносно ряду токсичних для печінки хімічних речовин і препаратів. Усього одна чайна ложка порошку куркуми на день забезпечує всі ці ефекти. Ось рецепт "чаю" з куркуми.
Зелений чай.


Зелений чай має потужні антиоксидантні властивості і захищає печінку. Флавоноїди зеленого чаю посилюють детоксикацію печінки на обох етапах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?