Суд Швеції виніс рішення на користь РФ у справі ЮКОСа
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд Швеції виніс рішення на користь РФ у справі ЮКОСа

Суд Швеції виніс рішення на користь РФ у справі ЮКОСа

Апеляційний суд Швеції задовольнив апеляцію РФ у справі з іспанськими інвестиційними фондами, які були утримувачами американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську правду.
Апеляція визнала, що у арбітражного інституту торгової палати Стокгольма, який у липні 2012 року задовольнив позов фондів стягнути з РФ $2 млн і відсотки, не було компетенції розглядати цю суперечку.
У 2007 році після визнання ЮКОСа банкрутом і розпродажу його активів сім іспанських фондів пред'явили позов до Стокгольмського арбітражу, посилаючись на експропріацію нафтокомпанії державою і вимагаючи виплати компенсації за свої інвестиції. Підсудність спору обгрунтовувалася двосторонньою угодою між Іспанією і СРСР про захист і заохочення інвестицій від 1990 року. Арбітраж прийняв до розгляду позов від чотирьох фондів і визнав свою компетенцію щодо спору.
На думку шведського апеляційного суду, двостороння угода дозволяла розглядати в арбітражі Стокгольма тільки суперечки про розмір і порядок виплати компенсації, інші питання (факт інвестування та експропріації компанії) іспансько-радянською угодою не охоплювалися, виходячи з його буквального тлумачення.
Іспанська сторона може оскаржити рішення апеляційного суду до 15 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?