РФ можуть виключити з Ради Європи
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ можуть виключити з Ради Європи

РФ можуть виключити з Ради Європи

Відмова РФ від виконання всіх без винятку рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) призведе до виходу країни зі складу Ради Європи. Про це заявив глава ЄСПЛ Гвідо Раймонді, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Європейську правду.
Раймонді підкреслив, що статутні документи Ради Європи вимагають обов'язкового виконання рішень ЄСПЛ, і винятки з цього правила не передбачені. Зокрема, обов'язковість рішень зафіксована в ст.46 Європейської конвенції з прав людини.
"Треба розрізняти: бувають складності у виконанні, а бувають відмови. І останні випадки - досить рідкісні, їх можна перерахувати на пальцях. Але не можна недооцінювати їх", - сказав глава ЄСПЛ.
Як відомо, РФ заявила про намір відмовитися від виконання ряду рішень Страсбурзького суду. Влада країни хоче наділити Конституційний суд правом вибирати, які рішення ЄСПЛ не виконуватимуться.
На думку Раймонді, після офіційної відмови країни від виконання рішень Страсбурзького суду, вона повинна бути виключена зі складу Ради Європи.
"Логіка така: або ви виконуєте статтю 46, або ні. І якщо ні, якщо ваша національна система не сприймає рішень Суду (з прав людини) - то зрештою ви не можете залишатися в цій організації. Ви не можете залишатися в системі, якщо ви заперечуєте обов'язковість рішення ЄСПЛ", - підкреслив глава ЄСПЛ.
Нагадаємо, в РФ ухвалили законопроект про пріоритет рішень Конституційного суду над міжнародними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?