Інфляція в країнах єврозони піднялася до 15-місячного максимуму
Категорія
Економіка
Дата публікації

Інфляція в країнах єврозони піднялася до 15-місячного максимуму

Інфляція в країнах єврозони піднялася до 15-місячного максимуму
Джерело:  Associated Press

Судячи з усього, в 19 країнах єврозони піднімається рівень інфляції, незважаючи на дуже низькі ціни на нафту, пише AP, передає ONLINE.UA.
Офіційні дані, опубліковані в п'ятницю, 29 січня, Євростатом, показують, що в січні споживчі ціни були на 0,4% вище, ніж роком раніше, і подвоїлися в порівнянні з груднем. Процентна ставка була найвищою з жовтня 2014 року, коли показник також був 0,4%. Це розвиток може забезпечити комфорт для, принаймні, деяких стратегів в Європейському центральному банку.
У ЄЦБ зараз розпал масових програм закупівель облігацій, призначених для досягнення мети інфляції в трохи нижче 2%. Рівень інфляції був нижче цільового з лютого 2013 року.
Ціни на енергоносії впливали на інфляцію найбільше, але удар був меншим, ніж це було у попередні місяці. У січні ціни на енергоносії були на 5,3% нижче, ніж роком раніше. Востаннє вплив був меншим у червні 2015 року.
Можливо, ще більш обнадійливою для ЄЦБ було звістка, що стрижневий темп інфляції зріс на 1% з 0,9%.
Збільшення основного курсу, який видаляє летючі елементи, такі як енергоносії та продукти харчування, передбачає зростання базового цінового тиску з падінням рівня безробіття в багатьох частинах єврозони і на тлі зростаючих ознак збільшення заробітної плати.
Поліпшення показників інфляції контрастують з похмурими даними ЄЦБ, показуючи, що кредитування комерційними банками підприємств збільшилося всього на 0,3% в грудні після зростання на 0,7% у листопаді. ЄЦБ привів вдосконалення статистики банківського кредитування як доказ, що його стимулювання працює.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?