2 лютого в календарі: День бабака
Категорія
Культура
Дата публікації

2 лютого в календарі: День бабака

2 лютого в календарі: День бабака
Джерело:  online.ua

Сьогодні єдиний день у році, повноправним господарем якого є бабак. Але найцікавіше, що не за якісь там особливі заслуги, а просто тому, що так історично склалося і, що саме 2 лютого - День бабака.
Бабака звуть Філ. Живе він у Пенсільванії. І його робота полягає в тому, щоб відкинути тінь. Ось така нелегка доля у простого американського гризуна.
Головний американський чотириногий метеоролог Філ живе у власних апартаментах - спеціальному окремому будиночку - в Панксатоні. Місто налічує всього 6 тис. жителів, проте його слава "столиці весни" гримить на все Штати.
Прогнози чотириногого оракула збуваються менш ніж у половині випадків, але в США це в будь-якому разі відмінний привід розвіятися: День бабака став справжнім національним святом на зразок нашої Масляної і незмінно супроводжується вуличними млинцями, конкурсами і танцями.
Але апофеозом свята, зрозуміло, стане виповзання розбудженого від зимової сплячки Філа з його нори. Будити метеоролога для його "хвилини слави" будуть почесні члени Клубу бабака у традиційних фраках і циліндрах.
День бабака, завезений в Америку німецькими переселенцями, святкується з 1887 р. Традиція сягає корінням до німецьких обрядів. Правда, в них брав участь не бабак, а борсук, і за поведінкою тварин стежили не в лютому, а в березні. Звичай був імпортований переселенцями в США.
До середини 80-х років XIX століття День бабака був тільки прикметою, але 2 лютого 1886-го в містечку Панксатоні в штаті Пенсільванія в місцевій газеті з'явилася жартівлива замітка: "Сьогодні День бабака, і, згідно з даними, отриманими нашими кореспондентами, звірок не побачив свою тінь. Значить, скоро настане весна". У статті також було вказано найкраще місце, де бабак найточніше пророкує погоду, - Індича гірка на околиці міста.
У наступному році 2 лютого там зібрався цілий натовп місцевих жителів, бажаючих дізнатися прогноз погоди. Потім редактор міських новин Клаймер Фріс, знову ж жартома, оголосив про створення панксатонського Клубу бабака. На початку 1888 року для бабака побудували будиночок на Індичій гірці.
Напевно, просто всім нам хочеться у щось вірити. Ось і віримо ми сонному бабаку, який дарує нам надію на якнайшвидшу весну. А, адже, крути-ні крути, весна завжди приходить у свій час, треба лише трохи почекати і вона вже витатиме в повітрі!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?