США вчетверо збільшує бюджет допомоги НАТО для стримування Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

США вчетверо збільшує бюджет допомоги НАТО для стримування Путіна

США вчетверо збільшує бюджет допомоги НАТО для стримування Путіна
Джерело:  The New York Times

Президент Обама планує істотно збільшити оснащення важким озброєнням, бронетехнікою та іншим обладнанням країн НАТО в Центральній і Східній Європі, для стримування РФ від подальшої агресії в регіоні, пише The New York Times з посиланням на урядові джерела, повідомляє ONLINE.UA.
Кілька представників адміністрації президента США повідомляють, що Білий дім планує витратити на додаткове озброєння і техніку більше $3,4 млрд в Європі в 2017 році, що в чотири рази більше, ніж поточний бюджет $789 тис. Зброя і обладнання буде використовуватися американськими військовими і силами НАТО , гарантуючи, що альянс може підтримувати повну бойову броньовану бригаду в регіоні.
Представники адміністрації заявили, що ці заходи розраховані, щоб подати сигнал президенту РФ Володимиру Путіну, що Захід, як і раніше, глибоко підозрілий щодо його мотивів у регіоні.
"Це величезний знак орієнтації на стримування Росії і зміцнення нашого альянсу і нашого партнерства з такими країнами як Україна, Молдова і Грузія", - сказав Евелін Фаркаш, який до жовтня був високопоставленою особою Пентагону з питань політики РФ і України.
Представники адміністрації також сказали, що зброя і устаткування можуть бути розгорнуті уздовж південного флангу НАТО для допомоги в боротьбі проти Ісламської держави або в боротьбі з припливом мігрантів з Сирії. Проте немає ніяких сумнівів, що головною метою фінансування є РФ. НАТО робитиме все, щоб підтримати стурбованих членів альянсу в Східній Європі.
"Це довгострокова реакція на зміни в середовищі безпеки Європи. Це відображає нову ситуацію, де РФ стала більш проблематичним гравцем", - сказало одне з джерел.
Деякі аналітики вважають, що збільшення фінансування і розгортання, безсумнівно, стривожить РФ, оскільки обладнання і додаткові сили можуть бути розгорнуті в таких країнах, як Угорщина, Румунія і країни Балтії, сказав чиновник з Пентагону.
Генерал Джозеф Данфорд молодший, глава Об'єднаного комітету начальників штабів, був у Брюсселі два тижні тому на зустрічі оборони НАТО, де східноєвропейські країни знову висловили заклопотаність з приводу РФ. Зокрема, представники країн Балтії - Естонія, Латвія і Литва - просили більшої військової підтримки з боку США.
Раніше повідомлялося, що Обама і Конгрес США схвалили бюджет країни, яким передбачено виділення $300 млн військової допомоги Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?