Почався суд над колишнім міністром фінансів Франції за податкове шахрайство
Категорія
Світ
Дата публікації

Почався суд над колишнім міністром фінансів Франції за податкове шахрайство

Почався суд над колишнім міністром фінансів Франції за податкове шахрайство
Джерело:  The Guardian

Франція готується почути шокуючі подробиці найбільшого скандалу, який вдарив по президентству Франсуа Олланда, в зв'язку з початком суду над колишнім міністром фінансів Жеромом Кьюзаком за ухилення від сплати податків, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.
Кьюзак був призначений в 2012 році, як частина кампанії соціалістичного президента проти заможних людей, які уникають сплати податків, що призвело до економічних проблем Франції. Але Кьюзак був змушений визнати в 2013-му, що він зберігав свої гроші на таємному рахунку в Швейцарії протягом 20 років і брехав про це парламенту, руйнуючи імідж чесності Олланда.
В одному з найбільших судів року, який починається в понеділок, 8 лютого, Кьюзак звинувачується в шахрайстві і ухиленні від сплати податків для відмивання доходів. Якщо його визнають винним, йому загрожує до семи років в'язниці і 2 млн євро штрафу.
Випадок може стати загрозою уряду Олланда перед президентськими перевиборами 2017 року. Кьюзак був кардіологом, який став пластичний хірургом і заробив статки як провідний фахівець з трансплантації волосся в Парижі в 1990 році. Коли Олланд призначив його міністром фінансів, щоб натиснути на ухилення від сплати податків у Франції, це було одне з найважливіших призначень в уряді і об'єднуючий фактор у голосуванні за Олланда.
Але в грудні 2012 року, всього через кілька місяців після його обрання, шанований слідчий сайт Mediapart повідомив, що Кьюзак ховає свої гроші. З 1992 року у нього був таємний рахунок у швейцарському банку UBS, який містить 600 тисяч євро. Він побував в Женеві, щоб закрити його і перевести гроші в Сінгапур напередодні призначення на пост глави парламентської фінансової комісії в лютому 2010 року.
Кьюзак затято заперечував ці звинувачення. Протягом чотирьох місяців він відстоював свою невинність, брехав парламенту, кажучи, що ніколи не приховував гроші в Швейцарії, брехав на телебаченні, і навіть запевнив Олланда, що говорить правду. Уряд також був на його боці, навіть в місяці після його відходу, заявивши, що він не винен і повинен присвятити себе боротьбі з брехливими твердженнями.
Колишній міністр фінансів зробив несподіване сенсаційне публічне зізнання в квітні 2013 року, сказавши, що рахунок у нього був, що він обманював податківців і був "спійманий в спіралі брехні".
Відкритим залишається питання про те, скільки було відомо про діяльність Кьюзака на найвищих рівнях французької політики.
Олланд же після заяви Кьюзака сказав, що нічого не знав про рахунок і посилив заходи з фінансової корупції, етики та прозорості в політичному житті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?