На Заході заявили про початок революції в лікуванні раку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Заході заявили про початок революції в лікуванні раку

На Заході заявили про початок революції в лікуванні раку
Джерело:  The Independent

Учені оголосили про відкриття терапії раку за допомогою власних імунних клітин організму, які нападають на метастази, що поширюються. Їх проголосили "революцією" в лікуванні цього захворювання.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Independent.
Пацієнти пізніх стадій раку крові, які не очікували прожити більше п'яти місяців, показали повну ремісію після 18 місяців перевірок без будь-яких ознак повернення захворювання.
В одному дослідженні власних Т-лімфоцитів пацієнта - один з видів білих кров'яних клітин - які були створені в лабораторії для виявлення і атаки новоутворень, більше 90% з 35 пацієнтів з гострим лімфобластним лейкозом увійшли в повну ремісію.
У двох інших клінічних випробуваннях за участю близько 40 пацієнтів з неходжкінською лімфомою або хронічним лейкозом більше 80% пацієнтів реагували на лікування. Близько половини з них увійшло в повну ремісію на термін до 18 місяців, сказали вчені.
Докладні результати клінічних випробувань будуть опубліковані пізніше в цьому році, але сумарні результати були обговорені на Американській асоціації з розвитку науки, чия щорічна зустріч пройшла у Вашингтоні і закінчилася 15 лютого.
Фахівці з раку закликали проявляти обережність на початку випробувань Т-клітинної терапії, кажучи, що вона не працює для всіх, і деякі пацієнти відчували токсичні побічні реакції і померли. Проте, вони сказали, що поліпшення видно у деяких пацієнтів, яким не підійшов жоден інший курс лікування.
«У лабораторних і в клінічних випробуваннях ми бачимо драматичну реакцію у хворих з пухлинами, які стійкі до звичайної високодозової хіміотерапії, - сказав доктор Стенлі Рідделл з науково-дослідного центру раку Фреда Хатчінсона в Сіетлі. - Це хворі, які перепробували все. Більшості пацієнтів нашого дослідження дали прогноз від двох до п'яти місяців. Це екстраординарне. У нас попереду довгий шлях. Результати не завжди довговічні. У деяких пацієнтів трапляються рецидиви, ми усвідомлюємо це. Але ранні дані безпрецедентні», - додав він.
Т-клітинна терапія найкраще працює на «рідких» пухлинах крові та кістковому мозку. Вчені вважають, що його сила полягає в тому, що Т-клітини можуть жити і розмножуватися в організмі протягом декількох місяців або навіть років після того, як їх переливають назад хворим.
Одне клінічне дослідження за участю іншого виду модифікованих Т-клітин показало, що вони, як і раніше, перебувають у кровотоці пацієнтів через 14 років після того, як зробили переливання.
"Це справді революція. Я думаю, що ми перебуваємо на самому початку шляху. Я думаю, що перші препарати будуть доступні найближчим часом, - сказала доктор Кьяра Боніні з науково-дослідного інституту в Мілані, Італія. - Т-клітини є живими ліками і, зокрема, у них є потенціал, щоб зберігатися в нашому організмі протягом нашого життя".
Як повідомляв ONLINE.UA, вченими був створений ручний мікроскоп, який дозволяє виявити клітини злоякісної пухлини під час проведення операції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?