Як позбутися головного болю швидко і без ліків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як позбутися головного болю швидко і без ліків

Як позбутися головного болю швидко і без ліків
Джерело:  online.ua

Людина, в якої болить голова, не в силах роздумувати, чому це відбувається - треба випити таблетку і по можливості швидше заснути. А ось на здорову голову саме час задуматися, як позбутися болю раз і назавжди. Анна Владимирова, засновниця Школи оздоровлюючих практик Wu Ming Dao, лікар, автор запатентованої методики немедикаментозного лікування захворювань, пов'язаних зі структурою хребта, фахівець з китайської традиційної медицини - знає надійний рецепт.
Є кілька типів головного болю, і найбільш поширений з них - головний біль напруги. Можна провести просту діагностику, щоб переконатися, який тип болю вас переслідує: біль напруги розвивається, як правило, у другій половині дня. Його посиленню сприяють напружений робочий день і яскраві емоційні переживання - причому, як негативні, так і позитивні. Якщо на самому початку - в момент зародження неприємних відчуттів - лягти спати, то все пройде, і з ранку голова буде свіжою і ясною. Також від болю напруження допомагає масаж комірцевої зони або гаряча ванна. Збігається? Відмінно: такий тип болю можна вилікувати раз і назавжди, скорегувавши спосіб життя і освоївши прості вправи.
Згладжувати емоційні піки
Ця рекомендація - аж ніяк не заклик зробити життя сірим і сумним. Особливо нам, жінкам, які живуть в умовах регулярних гормональних змін, тотальний спокій не загрожує.
Регулювання власного емоційного стану - дуже і дуже корисний навик. Емоційні напруги скупчуються в області шиї і плечей, додаючи поставі додаткову сутулість і ускладнюючи відтік венозної крові від голови - ось і причина головного болю.
Як навчитися регулювати емоції? Я рекомендую ввести в розклад так званий «особистий шабат» - виділити 15 хвилин в день на тотальний відпочинок. Протягом цього часу вас не повинні турбувати по телефону або електронній пошті, смикати і відволікати. Всього 15 хвилин! Виберіть для себе будь-яку спокійну медитативну або тілесну практику. Як викладач курсу «Молодість і здоров'я хребта», я, звичайно, буду рекомендувати провести час з користю і зробити вправи. Альтернативний варіант - проста медитація, яка протягом 15 хвилин дозволяє скинути напругу дня.
Вправа. Сядьте рівно, спина пряма. Не обов'язково сідати по-турецьки: можна скористатися стільцем або диваном. Закрийте очі і стежте за двома показниками:
- Язик повністю розслаблений, розтікається по нижньому ньобу, кінчик язика м'яко впирається в область під верхніми зубами;
- Вважайте вдихи. Не намагайтеся дихати глибше або ритмічно - все як завжди, тільки під внутрішній лік.
Підібрати правильну подушку
Кажуть, висока подушка сприяє розвитку другого підборіддя, але якщо ви спите на боці, ніякі підборіддя вам не загрожують - а велика подушка фізично необхідна для профілактики головного болю. Висота подушки повинна відповідати довжині надпліччя, тобто відстані від основи шиї до плечового суглоба. Тоді уві сні голова буде комфортно підтримуватися, а шия почуватиметься легко і спокійно.
Більше пити
Головний біль - одна з закономірних реакцій на зневоднення. Якщо ви не випиваєте необхідний тілу обсяг води, головний біль може стати вірною подругою. Тому стежте за питним режимом, а якщо біль починає заявляти про себе, при перших натяках на напад випийте літр теплої води (не залпом, поступово). Якщо «зловити» біль в самому початку розвитку, можна встигнути заповнити дефіцит рідини і запобігти болісному продовженню.
Розслабити шию і плечі
Головний біль напруги виникає на тлі порушення відтоку крові від голови. Якщо приплив до мозку забезпечується численними судинами, то відтік відбувається тільки через яремні вени, які проходять через область першого шийного хребця (цей суглоб дуже просто знайти - на ньому голова киває). Якщо ця область напружена, то кров відтікає повільніше, і голова подає сигнал тривоги. Як розслабити задню поверхню шиї?
Точковий масаж
Знайдіть два «жолобка», що йдуть уздовж задньої поверхні шиї справа і зліва. Ведіть по ним пальцями вгору: в один прекрасний момент на шляху пальців виявляться два горбка. Виїмка під цими горбками - область нашого інтересу. Акуратно постукуйте по цій області всіма чотирма пальцями: 10 постукувань - і завмерли. Легко натисніть на це місце, відчуваючи, як розслабляються м'язи шиї. Потримайте пальці на шиї 10 секунд і повторіть вправу.
Вправа «Шия журавля»
Можна виконувати її стоячи, можна - сидячи на стільці. Єдина умова: не спирайтесь на спинку, спина пряма.
Початкове положення - спина пряма, задня поверхня шиї розслаблена, плечі стікають вниз.
Уявіть, як ніби хтось дуже ніжно взяв вас за підборіддя і потягнув уперед. Голова рухається вперед, шия розслаблена, ніжно стискається область першого шийного хребця.
Голова і шия ковзають вниз, як ніби ніс пропрасовує стіну навпроти. Область першого шийного стискається ще сильніше.
Голова обертається вниз до грудини. У цій вправі дуже важливий спрямований фокус уваги. «Прислухайтеся», що відбувається в шиї: як під вагою голови трохи розкриваються міжхребцеві простори шиї, розкривається область першого шийного хребця.
Зберігаючи розкриття першого шийного хребця, шия піднімається нагору в початкове положення. «Прислухайтеся» до тіла і порівняйте, як змінилися відчуття в області першого шийного.
Повторіть вправу 3-5 разів, кожен раз занурюючись у все більше розслаблення. Слідкуйте за тим, щоб кожен рух виконувався максимально повільно і розслаблено.
Використовуйте цю вправу як «першу допомогу» при розвитку головного болю. А регулярна практика вправ, що входять в курс «Молодість і здоров'я хребта», дозволяє посилити кровопостачання мозку і повністю позбутися від нападів.
Ароматерапія
При перших симптомах головного болю приготуйте аромотерапевтичний «коктейль»: змішайте по дві краплі ефірних масел лаванди, іланг-ілангу, меліси і м'яти. Додайте суміш в ароматичну лампу або натріть нею скроні - чудотворний засіб, здатний зняти больовий напад.
Вимірювач CO2

Одна з причин головного болю - недолік кисню. Якщо людина живе біля жвавої траси, то навіть провітрювання приміщення не завжди якісно освіжає повітря. Щоб стежити за кисневим балансом в квартирі, купіть вимірювач СО2 - це недорогий прилад; функція вимірювання вуглекислого газу присутня в деяких підлогових вагах. Цей девайс дозволить налагодити регулярне і якісне провітрювання. В ідеалі для наповненого і здорового дихання рекомендується купувати домашні кліматичні станції: апарати, які постійно оновлюють, фільтрують і підігрівають повітря будинку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?