Росія окупувала Крим в три етапи - розвідка
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія окупувала Крим в три етапи - розвідка

Росія окупувала Крим в три етапи - розвідка
Джерело:  news.liga.net

Окупація Криму, в якій було задіяно близько 70 тисяч російських бойовиків, була розділена на три етапи.
Про це на засіданні комітету з питань нацбезпеки і оборони повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЛІГА.net.
"Загальна чисельність силових структур, які були розгорнуті на той період в південному військовому окрузі, становила 73 тисячі чоловік. З них 12 тисяч військовослужбовців, решта - це співробітники МВС, ФСБ, МНС та інших силових структур. У реальності саме це угруповання було використано для проведення окупації і анексії Криму", - сказав він.
Також він розповів про три етапи окупації Криму.
Перший етап - це застосування сил спецпризначення 20-28 лютого 2014 року.
"Саме в цей період було прийнято рішення про застосування військової сили для анексії Криму. Почалося приховане перекидання підрозділів збройних сил Росії з території РФ на територію Криму морським шляхом. В основному це були підрозділи спецпризначення, підрозділи ВДВ РФ", - сказав він.
Другий етап тривав з 2 по 10 березня 2014 року. Кримське угруповання російських військ було приведене до вищого ступеню боєготовності.
"Бойові кораблі, літаки морської штурмової та розвідувальної авіації, а також вертольоти Чорноморського флоту в Криму були приведені у вищий ступінь бойової готовності. Крім цього, була проведена комплексна розвідувальна операція із залученням кораблів та літаків, щоб уточнити готовність ЗСУ та чергових сил НАТО в Чорноморському регіоні до можливого відбиття збройної агресії", - сказав Скібіцький.
Також в цей період був перекритий сухопутний кордон АР Крим і встановлені ротні опорні пункти в районах Перекопу, Армянська та Чонгара.
Третій етап окупації півострова тривав з 10 по 18 березня. У цей період на аеродромі Гвардійське було розгорнуто об'єднаний командний пункт і в районі Джанкоя - передовий командний пункт.
Додатково в Криму було зосереджено понад 7 тисяч військовослужбовців, перш за все десантників і сил спецпризначення. Вони були перекинуті на територію АРК морським і повітряним шляхом.
Одночасно в південних і східних регіонах спецслужби РФ почали підготовку до дестабілізації ситуації, використовуючи заздалегідь підготовлену диверсійно-розвідувальну мережу, агентів російського впливу в керівних органах України і так звану п'яту колону.
"На той час весь силовий блок південних і східних регіонів України, включно з Кримом, був повністю нейтралізований", - сказав Скібіцький. Він підкреслив, що при цьому в складних умовах перебувала українська армія, яка не мала потужних угруповань в східних регіонах країни, а на озброєнні в розташованих там військових частинах була техніка ще радянських часів.
Також Скібіцький зазначив, що план керівництва Росії полягав в тому, щоб спровокувати Україну на застосування Збройних Сил у Криму проти цивільного населення і підрозділів російських військ, що дозволило б Росії у відповідь почати повномасштабну агресію.
Як повідомляв ONLINE.UA, в понеділок, 22 лютого, були опубліковані витримки зі стенограми Ради національної безпеки і оборони України, де приймалися колективні рішення з реагування на російську агресію в Криму від 28.02.2014, зараз же з'явився повний документ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?