На Заході пояснили, навіщо в Україну приїжджали видатні дипломати з ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

На Заході пояснили, навіщо в Україну приїжджали видатні дипломати з ЄС

На Заході пояснили, навіщо в Україну приїжджали видатні дипломати з ЄС

Незабаром після Дня пам'яті героїв Небесної сотні міністри закордонних справ Німеччини і Франції, - Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро, - в терміновому порядку приїхали до Києва в спробі достукатися до київських чиновників.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.COM.


Експерти пояснили терміновість візиту міністрів в Україну тим, що відставка  міністра економіки Айвараса Абромавичуса  і  генерального прокурора Віталія Каська  стала тривожним дзвіночком для них. Саме цих людей глави МЗС вважали представниками реформаторських сил.


"Два роки тому Штайнмаєр зі своїм французьким колегою був в Києві в самі бурхливі дні Майдану. Тому йому важливо, щоб цей Майдан не закінчився так само, як свого часу "Помаранчева революція", а саме - в політичних війнах і інтригах", - коментує приїзд глав МЗС Франції і Німеччини до Києва берлінський політолог Йорг Форбріг.


Також, на думку Форбріга, візит Штайнмайєра і Еро в Київ мав під собою на увазі не тільки стурбованість з приводу проведення реформ, а й підтримку. У Берліні та Парижі сподіваються домогтися подальшого проведення реформ.


Аналітик Європейської ради з закордонних справ Штефан Майстер впевнений, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк занадто слабкий і не має значної підтримки ні серед виборців, ні в парламенті для того, щоб забезпечити Україні рішуче проведення реформ.


Але Йорг Форбріг дотримується з цього приводу іншої думки, - проведення дострокових виборів занадто ризиковано. До того ж, його дивує роль Яценюка в ролі цапа-відбувайла.


"Хто буде проводити реформи, західним партнерам неважливо. Важливо, щоб вони проводилися. А то, що в результаті дострокових виборів до влади прийдуть справжні реформатори - дуже сумнівно при нинішніх обставинах. На хвилі розчарування головними переможцями можуть стати "Опозиційний блок" і Юлія Тимошенко , яка є дуже суперечливою фігурою", - говорить політолог.


"Українські політики повинні зрозуміти, що альтернативи реформам, боротьбі з корупцією і розриву з олігархами немає", - каже Форбріг.


На думку Йорга Форбріга, якщо процес проведення реформ в Україні провалиться, буде тільки один переможець, - Росія, якій не вигідно, щоб Україна продовжила європейську інтеграцію, провела реформи і стала успішною.


У той же час, представникам влади Німеччини та Франції буде складно переконати інших членів Євросоюзу в необхідності продовження санкцій проти Росії, якщо ЄС втратить довіру до української влади.


Як повідомляв ONLINE.UA, міністри закордонних справ Німеччини і Франції  приїхали з офіційним візитом в Україну 22 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?