Терпіння на межі: Яценюку показали приклад того, як врятувати Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Терпіння на межі: Яценюку показали приклад того, як врятувати Україну

Терпіння на межі: Яценюку показали приклад того, як врятувати Україну
Джерело:  The Globalist

За два роки після революції на Майдані очікування українського народу в сфері реформ державного управління та економічного прогресу все ще не виправдовуються.


У своїй статті для економічного онлайн-журналу The Globalist, переклад якої зробив ONLINE.UA, підприємець Джеффрі Берлін міркує про те, що шлях України до справедливості і економічної інтеграції є таким же складним, як і шлях руху за громадянські права в США

№ №.


Минулого тижня парламент України проголосував за визнання роботи уряду

прем'єр-міністра Арсенія Яценюка

"незадовільною". А потім провів голосування щодо оголошення недовіри до уряду, щоб його звільнити. Після провалу голосування дві партії вийшли з правлячої коаліції, позбавивши її більшості в парламенті.


Насправді ця політична нестабільність дає Яценюку запізнілу можливість врятувати свою країну, яка потрапляє все в більш скрутне становище, і направити програму реформ його уряду в потрібне русло.


Економіка України на межі колапсу. Після російської анексії Криму та підтриманої РФ сепаратистської війни на сході України ВВП країни знизився на 29%. Валюта країни, українська гривня, девальвувала на 220%. Заробітна плата в середньому по Україні становить $220 на місяць.


Готовність уряду України приступати до реформ і вирішувати проблему хронічної корупції почала знижуватися.


Це було особливо підкреслено

відставкою міністра економіки Айвараса Абромавічуса

. Він звинуватив прихильників президента України Петра Порошенка в блокуванні реформаторських ініціатив і прагненні впливати на політику для просування інтересів своїх союзників.


Фінансова життєздатність країни перебуває під загрозою зриву, через відстрочення третього траншу МВФ на $1,7 млрд. Без цих виплат

українська економіка, ймовірно, продовжить тенденцію до погіршення

.


Відновлення експорту та іноземних інвестицій є двигунами, які повинні забезпечувати економічне відновлення країни. Експорт України знизився на 38% протягом останніх двох років, в тому числі на 31% в країни Європейського Союзу - провідного експортного ринку України.


Прямі іноземні інвестиції є незначними. Слідуючи пораді МВФ, Національний банк України встановив валютний контроль для підтримки своїх резервів, в тому числі тимчасову заборону на конвертацію валюти для виплати дивідендів іноземним інвесторам. Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що зняття цієї заборони є головним пріоритетом, але щоб це зробити, іноземні валютні резерви повинні збільшитися з $13,4 млрд до $18 млрд. Без кредитів МВФ важко уявити, як НБУ вдасться цього досягти.


Перспективні іноземні інвестори перебувають в очікуванні. Ніхто не хоче втрутитися і забезпечити ефективне прикриття для корупційних схем державних чиновників і їх союзників, які домагаються того, щоб діяти в своїх власних інтересах.


З іншого боку, перспектива для перших інвесторів, які нададуть підтримку руху реформ, що зміцнюють Україну і розширюють її інтеграцію із західними економіками, може виправдати себе.


Вивести країну населенням в 42,5 млн з тіні її радянського минулого - нелегке завдання. Вже двадцять п'ять років незалежності України пройшло, але виявляється, що все ще попереду - це боротьба не одного покоління.


Американський конгресмен Джон Льюїс пише в своїх мемуарах "Прогулянка з вітром" щодо свого ставлення в якості одного з лідерів «Великої шістки» до руху за громадянські права в Америці: "Коли я дбаю про щось, коли я серйозно ставлюся до цього, я готовий виконати довгий, важкий шлях, знаючи, що це не відбудеться сьогодні або завтра, але в кінцевому підсумку, в кінці кінців, це станеться... Деякі бої тривалі і складні, і ви повинні бути стійкими".


Громадянська непокора людей України на Майдані в 2014 році і протести під час Помаранчевої революції в 2004-2005 роках - на кшталт громадянської непокори під час руху за громадянські права в Америці. Обидва брали початок в ненасильницькій філософії Ганді в Індії. Обидва просувалися вперед ривками, часом переживаючи значні успіхи і невдачі.


Рух України, на превеликий жаль, тепер пов'язаний і з історією кровопролиття і людськими жертвами - понад сто мирних демонстрантів були вбиті снайперським вогнем на центральній площі Києва в лютому 2014 року.


Обидва рухи також стоять на стороні правди і справедливості, але жодне не досягає своїх цілей своєчасно - проблеми расової рівності навіть сьогодні залишаються першим питанням президентської кампанії в Америці.


Є, однак, вирішальні моменти в досягненні прогресу. Наприклад, коли 25-річний Джон Льюїс вів марш по мосту в місті Сельма, штат Алабама, п'ятдесят років тому, лють, що накрила цих мирних демонстрантів з боку державної поліції, відкрила двері для реальних законодавчих проривів - спочатку схвалення нового закону США про громадянські права, потім закону про виборчі права.


В України зараз такий же вирішальний момент - її суверенітет як нації висить на волосині.


Чи поверне керівництво України в бік узгоджених реформ, які тримають інтереси країни в безвихідному становищі? Чи вони дрейфуватимуть, відмовившись від західної фінансової підтримки і посиливши тенденцію до економічного зниження?


Одне можна сказати напевно - терпіння народу України знову перебуває на межі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?