Люди почали себе вбивати: названа причина здачі Луганська ЛНР
Категорія
Україна
Дата публікації

Люди почали себе вбивати: названа причина здачі Луганська ЛНР

Люди почали себе вбивати: названа причина здачі Луганська ЛНР
Джерело:  online.ua

Сепаратисти так званої

ЛНР захопили Луганськ у результаті якихось домовленостей у владі, а багато місцевих жителів самі стали "вбивати себе", почавши мислити категоріями тоталітарної держави.

Про це розповів в інтерв'ю ONLINE.UA активіст луганського Євромайдана, очевидець захоплення міста, координатор Центру документування порушень прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини Олексій Біда.


Про ситуацію в Луганську перед приходом ЛНР


Мені пригадується у зв'язку з нашою «ходою» (маршем миру, який влаштували активісти, - ONLINE.UA) такий момент. Ми йдемо вулицею... На чолі б'ють в бубни Сергій Жданкін (буддійський чернець, - ONLINE.UA) і монахи ордену «Ніппондзан Мьоходзі». І тут на балкон виходить дідусь-ветеран весь в орденах - і вітально махає нам... українським прапором. Це був позитивний момент.


І в той же день, коли дійшли до «кварталів», там один мужик до нас причепився, як з ланцюга зірвався, побачив буддійських ченців, вискочив на парапет і став кричати: «Ми тут православні! Це наша православна земля! А ви сюди якого прийшли?» І трохи піна у нього з рота не йде. Це була класика тоталітарної держави - коли люди раптом починають самі себе вбивати. Без участі держави.


Про причини "здачі" Луганська


Великий відкат дали комусь. Я не буду говорити, що знаю - кому. Але все сходиться на цьому. Пам'ятаєш день, коли весь Кіровоград був в напрузі - чекали штурму СБУ (зайнятого сепаратистами в квітні 2014 року, - ONLINE.UA), пройшла в ЗМІ інформація, що будинок оточений ВВшніками? Насправді «Альфа» мала увійти в СБУ і могла це зробити. Чекали наказу, але наказ не прийшов.


І про імітаційну роботу влади. З 30 листопада по 30 квітня у нас йшла активна офіційна діяльність. І тоді ж почалася офіційна протидія нашій діяльності. Ми офіційно подавали заявку на мітинг - міськвиконком зливав "ватникам" наші маршрути. З ментів зливалися "тітушкам" наші адреси. З 1 січня 2014-го "Луганська гвардія" (ініціатори сепаратистського руху в регіоні - ONLINE.UA) постійно нас провокувала, вони супроводжували кожну нашу акцію.


Про причини захоплення Луганська ЛНР, роль в цьому Партії регіонів і багато іншого читайте на ONLINE.UA найближчими днями.


Ярослав Гребенюк

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?