Білорусь надихнулася прикладом України та звернулася до Росії з вимогами
Категорія
Економіка
Дата публікації

Білорусь надихнулася прикладом України та звернулася до Росії з вимогами

Білорусь надихнулася прикладом України та звернулася до Росії з вимогами
Джерело:  Комерсант

Бiлoрусь проводить з Росією  переговори про надання тимчасової знижки на газ.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Комерсант.


Повідомляється, що сторони обговорюють два напрямки - принципи рівноприбутковості для Газпрому російського і білоруського ринку в рамках Євразійського економічного союзу, де повинен бути запущений єдиний енергоринок, і ціну, по якій республіка буде закуповувати російський газ до кінця переговорів.


За словами джерела видання, у Мінську вимагають, щоб до запровадження принципів рівноприбутковості Росія надала Білорусі знижку в $25 на 1 тисячу кубометрів до базової ціни. Зараз базою для формули розрахунку є вартість газу в Ямало-Ненецькому АТ - 2395 рублів за 1 тисячу кубометрів без ПДВ ($32,4 за поточним курсом).


Із застосуванням знижки, яку просить Білорусь, базова ціна складе $6,5 на 1 тисячу кубометрів, що майже в три рази нижче середньої собівартості видобутку в Росії. У свою чергу, інше джерело каже, що мова йде про знижку в $25 до кінцевої ціни на газ. Зараз кінцева ціна газу для Білорусі (з урахуванням транспортування) становить $142,4 за 1 тисячу кубометрів при середньоєвропейськiй цінi на газ Газпрому в $185.


Міненерго Росії і Газпром від будь-яких коментарів поки відмовилися. Представник Аркадія Дворковича Алія Самігуллін заявила, що «поточна ціна відповідає укладеним контрактам».


Як відомо, Україна останнім часом цілеспрямовано намагається знизити залежність від російського газу та його ціну для себе. Нагадаємо, прем'єр-міністр міністр Арсеній Яценюк під час звіту у Верховній Раді заявив, що  Україна вимагає від Росії  $ 22,7 млрд в рамках газової суперечки в Стокгольмському арбітражному суді.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?