У Нідерландах противники асоціації з Україною виявилися в центрі скандалу
Категорія
Україна
Дата публікації

У Нідерландах противники асоціації з Україною виявилися в центрі скандалу

У Нідерландах противники асоціації з Україною виявилися в центрі скандалу

У Нідерландах противники асоціації Україна-ЄС порушили фінансове законодавство і зловживали бюджетним фінансуванням.
Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на журналіста Роберта ван дер Норду в блозі наerasmusjournalisten, передає ONLINE.UA.
Автор розслідування написав про системні зловживання з боку GeenPeil - організації, яка ініціювала референдум, а нині є ключовим агітатором проти угоди з Україною.
За даними журналіста, GeenPeil скористалася недоліками нідерландського законодавства і домовилася з приватними особами, щоб ті брали державне фінансування для міні-кампаній і дозволяли самій GeenPeil витрачати його.
Стверджується, що в схемі фінансування взяли участь 40 громадян, які подали заявки на фінансування індивідуальних кампаній в максимальному дозволеному обсязі - 5 тисяч євро. Всі вони перераховували більшу частину отриманих грошей на рахунок GeenPeil. У підсумку ця організація отримала 150 тисяч євро бюджетних коштів, при законодавчо встановленому обмеження в 50 тисяч. У комісії з організації референдуму кажуть, що знають про існування такої схеми.
У розслідуванні наводиться фрагмент листування між GeenPeil і громадянами, які були залучені до цієї схеми фінансування.
"Крок три-а: ви отримуєте субсидію, далі перераховуєте ці гроші нам і ми надаємо вам все, що необхідно для кампанії. Ми навіть надаємо вам план, де в вашому населеному пункті вам буде краще працювати (агітувати). Ми надаємо вам всі агітаційні матеріали і забезпечуємо зв'язок з іншими ентузіастами з вашої громади.
На додаток, залишок вашого бюджету можна використовувати на оплату праці волонтерів та для оплати ваших власних витрат", - йдеться в інструкції.
Поки невідомо, якою буде реакція широких політичних кіл Нідерландів.
Нагадаємо, оприлюднений звіт про виконання Угоди про асоціацію і Порядок денний асоціації Україна-ЄС, який склав Урядовий офіс з питань європейської інтеграції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?