Навіщо Росія розмахує ядерною зброєю - висновки приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Навіщо Росія розмахує ядерною зброєю - висновки приватної розвідки США

Навіщо Росія розмахує ядерною зброєю - висновки приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Росія має намір зберегти свою політику ядерного стримування, спрямовану проти Сполучених Штатів. Її флот планує випробувати 16 балістичних ракет підводного пуску (БРПЛ) одним залпом з атомного підводного човна в Баренцевому морі найближчим часом, говорить джерело, яке процитувала російська газета "Известия". Інші російські ЗМІ повідомляють, що будуть випробувані тільки дві ракети.

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про те, чому для Росії так важливий її ядерний потенціал, і навіщо вона оголосила про майбутні випробування балістичних ракет. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.
Запуск 16 БРПЛ буде винятковою подією; при більшості тестів запускають тільки одну або максимум кілька ракет. Але це було б ризиковано і дорого. Незалежно від того, скільки ракет запустить Росія, суть залишається та ж: Москва розмахує своєю ядерною зброєю у відповідь на просування США в розробці протиракет для боротьби з балістичними ракетами (ЗУРС) і в ядерній модернізації.
Тестування міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) не є рідкістю. США тестували МБР LGM-30G Minuteman III біля берегів Каліфорнії 25 лютого, що було другим випробуванням Minuteman III в тому місяці. Хоча ядерні випробування, в основному, закінчилися (винятком є ​​територія Північної Кореї), в зв'язку з підписанням в 1996 році Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, тестування засобів доставки ядерних боєголовок триває.
Тестування гарантує, що ядерні ракети працездатні і не погіршилися з віком. Вони також демонструють потенційним ворогам їх експлуатаційну надійність, показуючи все ще активну здатність тієї чи іншої країни завдати ядерного удару. Нарешті, незважаючи на те, що такі країни, як Росія і США, обмежені Договорами про скорочення стратегічних наступальних потенціалів і про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, такі запуски сприяють модернізації ядерних арсеналів. У міру появи нових ракет і бомб, вони вимагають випробувань, щоб побачити, чи можуть вони ефективно досягати своїх цілей.
Політика націленого на залякування стримування явно помітна в збільшенні числа випробувань ракет. Ядерний арсенал Росії не тільки закріплює положення країни як великої держави, він також гарантує захист від потенційних зовнішніх ворогів. Російська традиційна військова сила більше не є гарантією проти військових сил НАТО і швидкої модернізації звичайних збройних сил Китаю. Закономірно, що ядерний арсенал Росії як і раніше є головним пріоритетом у військових витратах країни.
Втім, Росія стурбована тим, що США можуть підірвати їх ядерне стримування. Сполучені Штати перебувають на середині оцінюваної в $350 мільярдів програми ядерної модернізації і одночасно продовжують розвивати технологію ЗУРС (зенітних керованих реактивних снарядів, - ред.). Москва боїться, що ці зусилля можуть порушити ядерний баланс між країнами, знизивши її потенціал стримування. Зокрема, всі більш точний ядерний арсенал США в поєднанні з мережею надійного захисту від балістичних ракет може дозволити Вашингтону провести обеззброюючий удар, який серйозно пошкодить структуру керівництва РФ і її ядерний арсенал з першого удару, давши Сполученим Штатам при цьому можливість перехопити і знищити вцілілі ракети, що запускаються Москвою у відповідь. Реальний ядерний сценарій, який залишає США в основному не порушеними в ядерній атаці може, теоретично, спонукати Вашингтон до такого нападу. Звичайно, світ постраждає від страшних ядерних радіоактивних опадів, але військова доктрина повинна працювати з найгіршим сценарієм.
Тому не дивно, що Росія рішуче модернізує своє ядерне озброєння, одночасно нагадуючи світові про свої здібності. Торік росіяни протестували вісім МБР (малих балістичних ракет, - ред.), а на початку січня російські офіційні особи оголосили про плани тестування 16 МБР в 2016 році. 14 з них будуть тестуванням ракет, що вперше надходять на озброєння в Росії. У графік тестування були недавно введені БРПЛ «Булава», у якої були серйозні проблеми в галузі розвитку, а також інші МБР наземного базування, такі як крилата ракета «Сармат». Москва розраховує, що ці нові ракети забезпечать виживання її ядерного арсеналу проти мережі ЗУРС США.
Росія також звертається до минулого, щоб поліпшити свою стійкість в умовах ядерного вибуху, переглядає старі радянські тактики. Москва зараз працює над збільшенням мобільності ядерних снарядів, переправляючи їх залізницею. Крім того, вона розглядає Систему частково-орбітального бомбометання, яка дозволить РФ використовувати низьку навколоземну орбіту, щоб розширити діапазон нанесення удару її ракетами по областям, незахищеним американською мережею ЗУРС.
Росія, безумовно, виграє від значного інтересу ЗМІ до її випробувань ракет, позаяк це допомагає підкреслити її незмінну здатність до ядерного стримування. Але більш важливим є те, що будь-який запуск доводить, що, незважаючи на міжнародні договори, багато в чому скоротили кількість боєголовок і ракет, гонка в розвитку і підтримка якості ядерного обладнання та можливостей все ще триває. Саме тому РФ і США проводять програми модернізації - для удосконалення своїх ядерних арсеналів та боротьби зі більш життєздатними технологіями протиракетної оборони один одного.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?