Бурштиновий Клондайк: в мережу виклали нові подробиці, фото і відео нелегального видобутку
Категорія
Україна
Дата публікації

Бурштиновий Клондайк: в мережу виклали нові подробиці, фото і відео нелегального видобутку

Бурштиновий Клондайк: в мережу виклали нові подробиці, фото і відео нелегального видобутку

У мережі опубліковані нові шокуючі подробиці масштабного нелегального видобутку бурштину в Рівненській, Волинській та Житомирській областях України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост волонтера Романа Синіцина в Facebook.
У своїй розповіді він заявив, що масовий видобуток бурштину на Заході України робить із лісових масивів картинки місячного ландшафту. Також волонтер додав, що всі органи влади отримують свою «долю» з цього Клондайку.
«Масштаб катастрофи банально не піддається осмисленню. Цілі райони. Десятки тисяч людей. Сотні гектарів знищеного лісу. Десятки мільйонів доларів пропорційно і рівномірно осідають в кишенях копачів в Сарнах або Маневичах, перекупників в Луцьку та Рівному, в генеральських кишенях в Києві і Житомирі. У кишенях європейської мафії, адже більшість бурштину їде контрабасом на експорт", - зазначив Синіцин.
Разом з тим він додає, що вирішити цю проблему змогла б не рота міліцейського спецназу, а механізовані армійські бригади.
«Для того щоб це якось вирішити і впорядкувати - на Поліссі треба заводити не роти міліції особливого призначення (екс-беркут, добробати), а механізовані бригади. З комендантським часом і жорсткою відповідальністю за незаконний видобуток, з реальними посадками. Зі стріляниною на ураження, при необхідності. Готуватися до бунтів і заворушень в поліських районах. І паралельно розробляти законні механізми видобутку. Тому що Полісся у нас не буде. Буде місячний ландшафт, знищена екосистема і відсутність влади. Влада копачів", - вважає волонтер.
Також він прикріпив до своєї розповіді відео, зняте одним зі спецпідрозділів поліції.


Крім того, Синіцин особливо підкреслив: "силовики на місцях куплені».
«На все є свій цінник. Забрати конфісковану помпу - Х00 $, забрати затриману буханку - Х00 $. Поліські менти у вільний від роботи час, і не тільки, самі миють. Їх діти миють. Родичі миють. Всі миють. За день можна намити кілька зарплат, якщо пощастить. Можна намити на Гелендеваген, якщо пощастить. Ті, хто ще не копають - мріють копати. "Потрапити в бригаду". Тут є все - романтика бурштинової лихоманки, великі гроші, мафія, зброя, вбивства. Ціла індустрія. За фактом цілі райони Полісся не ходять в школу з початкових класів", - додав він.
Крім того, волонтер розповів про героїв та антигероїв цього «Клондайку».
"Васька, який в свої 16 накопав на двохсотий лендкрузер, правда, розбив його на минулих вихідних під клубом. Київські зальотні, силовики, які забрали пару десятків кілограм бурштину прямо в лісі, в минулому місяці. Блокпости, зброя, розвідка ... На Клондайку можна зустріти людей у ​​віці від 8 до 80 років. Кожен з них оплачує своє право копати. День роботи помпи коштує пару сотень доларів", - підсумував Синіцин.
Окремо волонтер нагадав, що в минулому році президент України Петро Порошенко дав силовикам два тижні на вирішення проблеми незаконного видобутку бурштину, але з тих пір масштаби тільки збільшилися.
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше прикордонники оприлюднили відео масштабного видобутку бурштину, зняте ними з безпілотника.

















Фото:  ВКонтакте

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?