У Міноборони вирішили ліквідувати відомий меморіальний комплекс
Категорія
Україна
Дата публікації

У Міноборони вирішили ліквідувати відомий меморіальний комплекс

У Міноборони вирішили ліквідувати відомий меморіальний комплекс
Джерело:  Тиждень.ua

Меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут" буде ліквідовано. Таке рішення прийняло керівництво  Міністерства оборони України.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Тиждень.


За кілька днів до вже традиційного вшанування полеглих крутян, а саме – 16-го січня 2016 року, з`явилось окреме доручення Міністра оборони України генерала армії України С. Полторака про скорочення працівників Збройних Сил України на 4170 осіб. В тому числі передбачається скоротити 36 осіб з підрозділів, підпорядкованих Департаменту соціальної та гуманітарної політики МОУ. Саме цій установі і підпорядковується Національний військово-історичний музей України з усіма своїми філіями (і вона, власне, має дбати за військово-патріотичне виховання).


29 лютого 2016 року у Департаменті соціальної та гуманітарної політики МОУ було усно (а пізніше – і письмово) повідомлено керівництву музею витяг з директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 20.02.2016 № Д-322/1/2 “Про проведення додаткових організаційних заходів у 2016 році”. Цією директивою, підписаною всіма вищими військовими керівниками, до 31-го травня 2016 року слід ліквідувати три філії Національного військово-історичного музею України, звільнивши при цьому з роботи 24 працівників музейних установ. Згідно цієї директиви, під ліквідацію потрапляє і Меморіальний комплекс «Пам`яті героїв Крут».


Вочевидь, слідом за цим, у Міністерстві оборони України може бути поставлено питання про повну ліквідацію Національного військово-історичного музею України, оскільки, за висловом одного з високопосадовців відомства: «ви ж не бігаєте з автоматами».


Меморіальний комплекс на місці легендарного бою під Крутами був відкритий в 2006 році за ініціативою президента Віктора Ющенка, а також великої кількості політиків, громадських діячів і митців. У 2008 році поряд з центральним пам'ятником Меморіалу був створений музей, який розташований в 7 залізничних вагонах, на 2 відкритих платформах з гарматами і унікальним паровозом тих часів.


У 2010 році Меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут" був переданий до складу Міністерства оборони України. Ця передача була здійснена з метою пожвавлення військово-патріотичної роботи в Збройних Силах України. Щорічно в річницю бою під Крутами з'їжджаються тисячі людей з усіх куточків України.


Наприклад, в цьому році 29 січня було близько 3 тисяч гостей, серед них - чимало відомих громадських і політичних діячів.


Нагадаємо, на станції Крути в Харкові зробили  мурал в честь героїв Крут.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?