Як повернути Крим: Україні дали чіткий рецепт
Категорія
Політика
Дата публікації

Як повернути Крим: Україні дали чіткий рецепт

Як повернути Крим: Україні дали чіткий рецепт
Джерело:  Foreign Policy

Минулого тижня була друга річниця російської анексії Криму. Наразі кримчани, особливо ті, хто не підтримує новий статус-кво, добре розуміють, що значить жити під владою Росії. Нова проросійська "влада" півострова вільно використовує нечесну судову систему, залякування і пряме насильство стосовно своїх опонентів.

Старший керівник програм організації Freedom House Метью Шааф в своїй статті для Foreign Policy, переклад якої зробив ONLINE.UA, висловив думку про те, що якщо Україна хоче отримати Крим назад, вона повинна пам'ятати про жителів півострова і зрозуміти, що його подальша ізоляція працюватиме тільки на користь Росії.
Прихильників Української православної і католицької церков, представників ЛГБТ, людей, які хочуть зберегти свою українську ідентичність, і всіх, хто противиться окупації, витісняють, або ж вони змушені піти в підпілля. Кримські татари, які стали меншиною на своїй батьківщині, після жорстоких репресій і депортації за часів радянської влади, особливо постраждали. Десятки тисяч людей покинули півострів з моменту початку його окупації, в тому числі багато підприємців, активісти громадянського суспільства, а також релігійні лідери і люди, що працюють в сфері освіти.
Все це становить величезну проблему для бідного українського уряду, який залишається рішучим, поряд з більшою частиною решти світу, в тому, що анексія Криму була незаконною, що він залишається окупованою українською територією і повинен повернутися в Україну.
Але якщо Україна дійсно хоче утримати надію, що Крим може в один прекрасний день повернутися, вона повинна змінити свій підхід, вважає автор статті. Уряд не скористався можливостями зробити життя кримчан простіше, дозволити вільну звітність про порушення в Росії або розвивати зв'язки між кримчанами і материком. Замість цього Київ, схоже, зняв з себе відповідальність за півострів, який він більше не контролює, дозволивши запропонованим реформам загрузнути в бюрократії. Мало того, що це шкодить жителям півострова, але і дає їм мало вибору, окрім як переорієнтувати своє життя на російську дійсність, послабити зв'язок з Україною і зробити ідею про можливе повернення Криму ще більш віддаленою.
Є конкретні дії, які Україна може зробити для того, щоб підтримувати зв'язок з Кримом. Півострів, який колись покладався на Україну в забезпеченні електроенергією, продуктами та іншими товарами, тепер майже повністю відрізаний через російські (і українські) вантажні обмеження і так звану громадську блокаду, впроваджену в дію з вересня 2015 року вільною коаліцією українських націоналістів і кримськотатарських активістів.
Більш того, невідомі диверсанти, можливо, пов'язані з блокадчиками (відзначимо, що цей факт не доведений, - ред.), знищили лінії електропередач, за якими постачалася велика частина електроенергії в Крим, зануривши півострів в темряву в листопаді 2015 року. Хоча частина зруйнованої інфраструктури була відремонтована, суперечка між Україною і Росією з приводу умов надання енергії призвів до того, що Крим досі страждає від перебоїв в її подачі.
Український уряд надає підтримку громадянській блокаді, не тільки, мабуть, забезпечуючи навчання волонтерів, а й дозволяючи їй тривати до цього дня. Результатом є те, що кримчани не можуть купити продукти українського виробництва (придбання яких для деяких було тихим актом непокори), а ціни на півострові зросли, запаси зменшилися. У той час як Україна повинна запобігти постачанням товарів, які можуть бути використані окупаційною владою, щоб посилити їх вплив, також має бути місце для продуктів і інших предметів, яких потребують люди, і використання яких не може вважатися підтримкою окупації.
Жорсткий контроль Києвом потоку людей з Криму і на півострів ускладнює отримання зовнішнім світом інформації про порушення прав людини та інші події. Хоча українська урядова постанова, що регулює поїздки до Криму, недвозначно включає в себе діяльність в області прав людини і журналістику в якості підстави для отримання дозволу на поїздку, процедура для іноземців складна і досить забюрократизована. Ті, хто прагне поїхати в Крим, не можуть подати заяву онлайн або з-за кордону, вони повинні представити всі документи українською мовою, і часто доводиться чекати принаймні п'ять днів - а то й місяці - до отримання дозволу. Ця система створює стимул для тих, хто хоче поїхати в Крим, щоб або порушити законодавство України, відправившись туди через Москву, або відмовитися від поїздки в цілому.
У недавньому короткому документі з питань політики Freedom House та інші правозахисні організації рекомендували Україні змінити вимогу щодо отримання дозволу на в'їзд до Криму на ту, яка вимагає тільки повідомлення про намір туди поїхати. Система повинна однозначно дозволити поїздки до Криму іноземним адвокатам, щоб захистити тих, хто піддається гонінням в судовому порядку. Ці реформи дозволили б організувати більш вільний потік журналістів, правозахисників та інших, бажаючих поїхати в Крим, щоб зустрітися з місцевими жителями і розповісти про їх життя, роблячи зусилля Росії щодо блокування потоку інформації з півострова більш складними.
Українська бюрократія також робить повсякденне життя кримчан - тих, які до сих пір залишаються на півострові, і тих, хто вже поїхав - зайве складним. Згідно з українським законодавством, людина, зареєстрована за кримською адресою, живе вона там чи ні, класифікується як нерезидент України, що унеможливлює для неї відкривати банківські рахунки або вести інші справи з українськими банками. Тільки ті, хто офіційно зареєстрований українським урядом в якості осіб, внутрішньо переміщених - можливо, трохи більше половини тих, хто втік на материкову частину України - в змозі обійти це правило.
Тим, хто вирішив залишитися в Криму, доводиться мати справу з відмовою України визнати свідоцтва про народження і смерті та інші важливі документи, видані владою півострова. Для того, щоб ці події життя були офіційно зареєстровані українським урядом, потрібно отримати рішення українського суду за межами Криму з кожного випадку - процес, який забирає багато часу і є потенційно дорогим для людей, які рідко, якщо взагалі коли-небудь, залишають півострів і не мають ні ресурсів, ні необхідних засобів, щоб звернутися до суду. Уряд в Києві повинен скоротити ці перешкоди. Він може зробити це шляхом створення більш простого і швидкого шляху для жителів Криму отримувати офіційні документи, відкривати банківські рахунки тощо.
Треба віддати належне, Київ досяг певного важливого прогресу в забезпеченні можливості для кримчан вчитися на материковій частині України, наприклад, давши їм право на безкоштовне навчання в українських вишах. Але це повинно бути лише відправною точкою ширшої стратегії, що дозволяє кримчанам отримати доступ до української освіти і культурних ресурсів в рамках таких програм, як дистанційна освіта. Без цих програм у кримчан буде доступ тільки до російської навчальної програмі російською мовою.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін абсолютно мав рацію, коли сказав, що Україна повинна «на власному прикладі їм (кримчанам - ред.) показати, що їхнє майбутнє - в європейській демократичній Україні, а не в Криму під російською тимчасовою окупацією». На думку більшості спостерігачів, однак, уряд досі не встановив конкретну політику щодо повернення Криму і не прийняв певних рішень з питань безпеки, і культурних і гуманітарних аспектів окупації. Якщо вони не будуть вирішені, Україна ризикує ще більше зіпсувати відносини з кримчанами і змусити їх інтегруватися в Росію.
Київ повинен зосередити увагу на зміцненні бізнесу, освітніх та особистих зв'язків між кримчанами і жителями материкової частини України, підтримувати звіти про події на півострові події і, якщо брати ширше, закликати кримчан брати участь в побудові майбутнього України. Ці кроки є необхідним компонентом будь-яких реалістичних зусиль щодо повернення Криму назад під українське крило. І якщо вони не будуть зроблені, це повернення стає ще менш ймовірним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?