Путін хоче "поставити ногу": в Росії розкрили плани Кремля на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін хоче "поставити ногу": в Росії розкрили плани Кремля на Донбасі

Путін хоче "поставити ногу": в Росії розкрили плани Кремля на Донбасі
Джерело:  Нова газета

Російський журналіст Андрій Ліпський вважає, що Кремль вже вирішив основні завдання в Україні, а Донбас насправді Росії не потрібен.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Нову газету.
"Основні завдання (як він їх собі уявляє) Кремль в Україні вже вирішив. Військової бази НАТО в Севастополі вже не буде. Та й саме входження України в НАТО при наявності у неї територіальної суперечки з сусідом неможливо - це суперечить одній з вимог НАТО до країн, які подають заявки на членство в цій організації. Свою готовність застосовувати силу на світовій арені для захисту того, що він вважає сферою своїх особливих інтересів, Кремль також продемонстрував. Тепер, на його думку, країна «повернулася» у велику політику, тепер «з Росією рахуватимуться» і остережуться вторгатися в зону її традиційного впливу. Нарешті, завдяки кримській кампанії і відсічі «бандерівцям» на Донбасі вдалося домогтися в Росії безпрецедентно високого рівня патріотичної мобілізації населення навколо президента і в цілому російського керівництва. Рівня, якого за умови його постійного підживлення (боротьба з міжнародним тероризмом, антизахідна риторика, нагнітання страху перед «кольоровими» потрясіннями - «як в Україні») цілком може вистачити на новий політичний виборний сезон 2016-2018 років", - зазначив журналіст.
На його думку, Путіну не потрібна війна на Донбасі, але потрібно, щоб на Донбасі можна було «поставити ногу» - могли легалізуватися сили, орієнтовані на зв'язки з Росією.
"Донбас Росії не потрібен. Не потрібні їй сухопутні «коридори» в Крим, і тим більше в Придністров'ї. Не потрібна на Донбасі і війна: для її ведення немає сьогодні ні політичної волі, ні ресурсів для гарантованої зміни ситуації на свою користь, ні схвалення в суспільстві (на відміну від підтримки приєднання Криму). Але потрібно, щоб на Донбасі можна було «поставити ногу». Щоб там - формально в рамках української державності - могли політично легалізуватися сили, орієнтовані на зв'язки з Росією. «Мінськ-2», який виник в ситуації жорсткого військового конфлікту на Донбасі, коли всім учасникам хотілося за всяку ціну зупинити кровопролиття, - дозволив Росії домогтися ув'язки в один пакет як дій із зупинки і запобігання бійні, так і заходи політичного врегулювання, що забезпечують Москві збереження свого впливу на тій частині української території, де зараз розташовані ДНР і ЛНР", - вважає Липський.
Журналіст звертає увагу, що Росія в трактуванні Мінських угод акцентує увагу на ухвалення поправки до конституції України про особливий статус Донбасу на постійній основі.
"А тому в трактуванні мінського процесу російська сторона робить упор на дві основні позиції. По-перше, на зобов'язання Києва за політичним пакетом: прийняття поправки до конституції про особливий статус Донбасу на постійній основі, прийняття законів про особливий статус і про вибори (узгоджені з ДНР і ЛНР) і, нарешті, самі вибори в «окремих районах» Донбасу. А по-друге, на необхідність «прямого діалогу» про політичне врегулювання між Києвом і Донбасом, що дозволило б Росії стерти з себе незручне клеймо сторони конфлікту (яке вона постійно заперечує, але не дуже переконливо). При цьому Росія наполегливо демонструє своїм європейським «партнерам» небажання Києва йти на політичне врегулювання. Москва також робить вигляд, що не існує інших проблем в реалізації статей Мінських домовленостей (про які ми вже писали вище) і що невиконання мінської програми зводиться виключно до незговірливості Києва щодо політичного блоку. Натякаючи одночасно, що якщо в цій частині буде просування, то все інше (насправді, за «дорожньою картою» «Мінська» - попереднє) буде залагоджено", - пише журналіст.
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що журналіст Bloomberg View Марк Чемпіон в своїй колонці вказав на причини, чому краще не поспішати із закликами про нормалізацію відносин Заходу з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?