Україна не піде на поступки, а у Кремля будуть складнощі з Європою: прогноз приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Україна не піде на поступки, а у Кремля будуть складнощі з Європою: прогноз приватної розвідки США

Україна не піде на поступки, а у Кремля будуть складнощі з Європою: прогноз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Дуже привабливою виглядає ідея звинуватити Сирію в усіх політичних інтригах, які чекають світ в другому кварталі 2016 року. Країна перебуває в стані затяжної громадянської війни, є причиною кризи мігрантів в Європі і ускладнень в боротьбі Туреччини з курдами. Але насправді Сирія - лише пішак у більшій грі сильніших держав, у кожної з яких є свої плани на Близькому Сході.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor на основі аналізу наявних даних і подій, що відбуваються, зробила прогноз на другий квартал 2016 року. Його повний текст є в розпорядженні ONLINE.UA.


Головним гравцем в Сирії є Росія, яка недавно вивела велику частину своїх військ з цієї країни. Це не змінить докорінно хід громадянської війни, але, безумовно, буде формувати політичні міркування країн, які зацікавлені в завершенні конфлікту. Можливо, Москва збиралася вчинити так спочатку. Кремль, ймовірно, прийняв рішення про виведення військ, зокрема, щоб вплинути на хід мирних переговорів в Женеві і виплутатися з потенційно довгого і дорогого військового протистояння. Але він зробив це також і для того, щоб спробувати сформувати у Заходу певне уявлення про свої дії на Близькому Сході, зокрема, до того, як європейці в липні приймуть рішення, чи зніматимуть свої санкції з Росії (члени НАТО також обговорять плани з розширення своєї присутності на західному фланзі РФ). Переконати європейців, проте, буде непросто. Навіть більше піддатливі в питанні пом'якшення економічного тиску на Москву країни - Італія, Греція та Угорщина - воліли б використовувати питання про санкції, щоб поліпшити свою власну позицію на переговорах з Брюсселем про внутрішні політичні та економічні проблеми.


Російське виведення військ також ускладнить переговори Туреччини з Європою з питань політики в галузі міграції. Анкара не надто горить бажанням забрати з Європи багато мігрантів, але вона намагається використовувати відчай континенту, щоб отримати ряд поступок. Найбільш важливою є підтримка коаліції для військового вторгнення Туреччини в північну Сирію, де курдські бойовики постійно розширюють свою територію. У той час, як Росія зменшує свою роль в сирійському конфлікті і закликає, щоб курди були включені в мирні переговори, у Туреччини буде більший стимул для вторгнення в північну Сирію. Але дуже ймовірно, що у неї для цього немає достатньої підтримки.


Насправді всі сторони, які беруть участь в сирійському конфлікті і пов'язаних з ним протистояннях, мусять притримати свої очікування. Росія досі не покинула Сирію, і, незважаючи на скорочення своєї присутності, може вдихнути життя в мирні переговори, які (мало хто вважає), приведуть до різкого і тривалого прориву. Разом з тим, спроби нав'язати припинення вогню в Сирії будуть обмежені, і Європа буде продовжувати пошук життєздатного рішення своєї міграційної кризи, в той час як євроскептики виступатимуть все голосніше. Туреччина не зможе отримати необхідну їй підтримку, щоб почати ефективний наступ на півночі Сирії, а через крихкі позиції Київ не буде схильний і здатний йти на політичні поступки в східній частині України, щоб задовольнити Росію.


В Євразії, яка з усіх сил намагається вирішити свої проблеми, Сполучені Штати і Китай будуть формувати глобальний економічний клімат в другому кварталі. Економіка США буде продовжувати рости, а китайська економіка - сповільнюватися. Зміцнення долара створить проблеми для Китаю, що призведе до невизначеності, яка, в свою чергу, зупинить економічний розвиток в США. Відносини між цими двома економіками зроблять глобальні ринки більш мінливими, але грошово-кредитне стимулювання Європейського центрального банку має трохи захистити єврозону від небажаних наслідків. Цього, втім, не скажеш про Японію, де зміцнення ієни і зниження цін на активи, швидше за все, зашкодять економіці. Якщо це станеться, уряд в Токіо може вжити додаткових заходів зі стимулювання економіки.


У той же час референдум 23 червня в Великобританії з питання, чи залишить вона Європейський Союз, стане більш важливим питанням, яке з часом призведе до зростання нестабільності в Сполученому Королівстві і зниження вартості євро. Але ситуація швидко стабілізується, якщо британці вирішать залишитися в союзі, що, швидше за все, і станеться. В інших країнах світу більш дрібні, більш здорові економіки можуть бути мотивовані на ослаблення кредитно-грошової політики і власної валюти, щоб залишатися конкурентоспроможними.


Світовий нафтовий ринок, в свою чергу, буде залишатися перенасиченим протягом найближчих трьох місяців, поки іранці повертаються на ринок. Координація заморожування виробництва буде головною темою порядку денного ОПЕК на зустрічі в червні, але Іран відмовиться робити будь-які значні скорочення, як і інші великі виробники. Саудівська Аравія і її союзники з Затоки швидше віддадуть перевагу очікуванню, поки ринок поступово не виправить сам себе, в той час як обсяги виробництва США будуть знижуватися протягом найближчих шести місяців, створюючи ще один важкий квартал для експортерів нафти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?