Українські вчені створили вуглець майбутнього
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Українські вчені створили вуглець майбутнього

Українські вчені створили вуглець майбутнього

Харківські вчені - Ніна Крайнюкова і Євген Зубарєв - створили новий тривимірний матеріал на основі вуглецю, який здатний створити сенсацію в світі водневих автомобілів і електроніки майбутнього.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЛІГА.net.
Вчені відкрили і протестували нову модифікацію вуглецевого волокна, назвавши її "вуглецевими сотами".
За словами Ніни Крайнюкової, зроблено лише перший крок.
"На цьому етапі говорити про швидке комерційне застосування ще рано", - сказала Крайнюкова.
Подальша робота буде проходити в кооперації із зарубіжними вченими, оскільки їх технічна база для досліджень набагато краща за вітчизняну.
"Здорово, що вчені донесли свої результати до всього світу. Далі тільки час може показати, чи піде технологія в індустрію", - сказав завідувач лабораторією Інституту теоретичної фізики ім. Боголюбова Сергій Шарапов.
ЧИТАЙТЕ: У чені назвали головну причину ожиріння
На думку вчених, вуглецеві стільники здатні зберігати велику кількість газу і рідини в своїй тривимірній структурі, в зв'язку з чим їх можна використовувати як легке, енергоефективне паливне сховище, "паливний бак для водню".
"Крайнюкова спочатку працювала над властивостями абсорбції інертних газів (криптон, аргон) і побачила, що плівки волокна, які синтезуються, мають дуже високу ємність. Це було дивно", - згадує Зубарєв.
Американські експерти вважають, що ця технологія може стати рішенням для зберігання водню.



Також в Харкові ведуться роботи в сфері технологій застосування графена (ще одна форма вуглецю) в електроніці. Команда вчених Харківського фізико-технічного інституту вже кілька років працює над технологією вуглецевого 3D-друку.


Однак в разі успіху розробників всі інтелектуальні права на інновацію залишаються за американською компанією American Graphite Technologies Inc, яка фінансує роботу українських вчених Харківського фізико-технічного інституту.


"Сьогодні наше завдання - з точки зору науки знайти фізичні рішення, які дозволяють створити технологію графенової (або, ширше, нановуглецевого) 3D-друку. Бажано на нановуглецевих матеріалів, що вже сьогодні виробляється і наявний у вільному продажі", - розповів науковий співробітник інституту Дмитро Виноградов.


Фактично вчені прагнуть до створення вуглецевого 3D-принтера, який буде працювати так само просто, як і пластиковий 3D-принтер.


ЧИТАЙТЕ:

У

чений розповів, як в Україні шукають гроші на піддослідних мишей


Цікаво, що Ніна Крайнюкова і Дмитро Виноградов, які живуть в одному місті і працюють над вуглецевими технологіями майбутнього, не знайомі один з одним. Справа в тому, що в Україні фактично немає наукового співтовариства, в якому б були присутні різні представники держави. А уряд не розвиває науковий піар, наукові об'єднання.


"Велика проблема нашої науки - вона тотально відірвана від реальності і бізнесу. Створити щось масове в подібному вакуумі фізично неможливо", - таку думку висловив керуючий партнер фонду Chernovetskyi Investment Group Андрій Криворчук.


Як раніше повідомляв ONLINE.UA, вчені попередили про

суперспалах на сонці, небезпечний для людей

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?