Путін брязкатиме зброєю, а війна на Донбасі не закінчиться - прогноз приватної розвідки США
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін брязкатиме зброєю, а війна на Донбасі не закінчиться - прогноз приватної розвідки США

Путін брязкатиме зброєю, а війна на Донбасі не закінчиться - прогноз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Розвиток подій в Україні, Росії та інших країнах колишнього СРСР у другому кварталі 2016 року визначатиметься зусиллями Москви "перекроїти" ситуацію в Сирії і провести переговори про зняття санкцій ЄС. Про це йдеться в прогнозі американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Аналітики організації також говорять, що політичний струс в українському уряді і можлива зміна прем'єра Арсенія Яценюка вплинуть на виконання Мінських домовленостей, а ефект протистояння між Україною і Росією відчуватиметься в сусідніх з ними країнах.

Прогноз приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:

Росія: Прив'язка Сирії до санкцій

Виводячи війська з Сирії та беручи участь в женевських мирних переговорах щодо конфлікту, Москва буде намагатися виглядати більше як партнер у вирішенні конфлікту, ніж як агресивний інтервент. Росія, як і раніше, суттєво впливає на ситуацію в Сирії в політичному і військовому секторах, однак вона може і відновити свої операції, якщо вважатиме це за необхідне. Все це буде створювати рамки переговорів Росії зі Сполученими Штатами і Європейським Союзом. Перш за все, Росія намагається змінити атмосферу напередодні двох важливих подій в третьому кварталі: саміту НАТО у Варшаві і рішення про санкції ЄС.
Будь-яке рішення про скасування або ослаблення санкцій ЄС проти Росії до закінчення терміну їх дії в кінці липня вимагає одностайного голосування всіх 28 держав-членів союзу, як і рішення про їх продовження. Росія буде використовувати наступні кілька місяців, щоб впливати на країни, які найбільш зацікавлені в ослабленні санкцій, такі як Італія, Угорщина і Греція, щоб вони проголосували за потрібне в липні. Москва також запрошує важливих лідерів ЄС та представників європейської бізнес-еліти на Міжнародний економічний форум у Санкт-Петербурзі в червні з тією ж метою.
Німеччина в цій ситуації залишається головним спостерігачем. В межах цієї країни, а також у ЄС і США звучать заклики не знімати Москву з гачка за її дії в Україні. Але Німеччина також шукає спосіб уповільнити потік біженців з Сирії, що Росія пов'язує зі своїм виведенням військ з цієї країни і женевськими переговорами.
Водночас у Росії брязкання зброєю в бік Заходу, ймовірно, посилиться з наближенням саміту НАТО (запланованого на липень 2016 року), не дивлячись на скорочення чисельності сил в Сирії. Загрози Росії будуть мотивувати такі країни, як Польща, Румунія і держави Балтії, які вимагають регулярних збройних сил і збільшення присутності НАТО в своїх регіонах.
Росія і Японія проведуть зустрічі та саміти на вищому рівні в цьому кварталі за темами, які будуть стосуватися потепління їх відносин. Але Росія не зрушить з місця з питання про спірні Курильські острови, а Японія, ймовірно, не скасує санкції до тих пір, поки цього не зроблять інші (наприклад, Європейський Союз). Москва запропонує Токіо взяти участь в деяких великих проектах і інвестувати в них, зокрема, в галузі енергетики, а також в Арктиці і на Далекому Сході. США чинять тиск на Японію, щоб та не вкладала гроші і технології в Росію, але Японія здається відкритою до компромісу з економічних питань в цьому році.

Проблеми всередині Росії

План Кремля запобігти економічній кризі повинен набути чинності протягом цього кварталу. Він включає в себе збільшення державних інвестицій в російські регіони, автомобільний сектор і банки. У той же час Кремль, швидше за все, піде на скорочення бюджету, а деякі великі компанії можуть продавати активи в країні і за кордоном. Кремль буде просувати приватизацію деяких підприємств, таких як АТ «Вертольоти Росії» і АЛРОСА (підприємство, що займається алмазами, - ред.), він також боротиметься за те, щоб зробити те ж саме з більшими підприємствами, такими як енергетичний гігант Роснефть. Найбільш важлива приватизація в цьому році стосується енергетичної компанії Башнефть; Лукойл може спробувати кинути виклик Роснефти в питанні придбання підприємства, що викличе сутичку між енергетичними гігантами і зажадає втручання Кремля.
У той же час Кремль готуватиметься до парламентських і регіональних виборів, які будуть проведені в третьому кварталі. Влада РФ розробляє угоди з опозиційними групами, щоб спробувати зміцнити позиції правлячої "Єдиної Росії", чинячи тиск на губернаторів (можливо, і змінюючи їх) і уникнути загрози протестів. Найбільшою загадкою для Кремля в цьому кварталі буде те, що робити з президентом Чечні Рамзаном Кадировим, який оголосив у першому кварталі, що він не домагатиметься переобрання (але вже був призначений в.о. керівника республіки, - ред.). Нинішня ситуація виглядає так, ніби заява Кадирова мала змусити президента Росії Володимира Путіна дати йому підтримку і мандат на продовження правління в Чечні.

Нестабільність в Україні

Для України в цьому кварталі ймовірний головний політичний струс (і дуже швидко), перш за все, зміна Кабінету міністрів і переформатування правлячої коаліції, хоча дострокові вибори навряд чи будуть проведені. Незважаючи на успішно пережите голосування щодо висловлення недовіри в першому кварталі, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, швидше за все, піде у відставку, його змінить новий уряд на чолі з нинішнім спікером парламенту Володимиром Гройсманом. Необхідна Україні фінансова допомога з боку Міжнародного валютного фонду, швидше за все, відновиться в цьому кварталі, і Україна повинна залишитися на плаву в плані економіки.
З огляду на політичну нестабільність в Україні, Київ навряд чи слідуватиме ключовим політичним аспектам Мінських угод, таких як надання автономії сепаратистським регіонам (окупованій частині Донбасу, - ред.) і проведення виборів на Донбасі. Конфлікт на сході України не закінчується, хоча великі наступальні операції з боку сепаратистів навряд чи будуть. Київ буде продовжувати протистояти проросійським сепаратистам, з одного боку, і крайнім правим ультранаціоналістичним угрупованням з іншого боку, але українська влада не впаде.

Інші країни колишнього Радянського Союзу

Наслідки протистояння між Росією та Заходом в Україні виявлятимуться і на периферії колишнього Радянського Союзу. У Білорусі влада буде поглиблювати економічні зв'язки із Заходом, щоб компенсувати існуючі фінансові проблеми, але буде також підтримувати стратегічні військово-політичні зв'язки з Росією. Молдова, в якій відбувалося політичне протистояння між проросійськими опозиційними партіями і проєвропейським урядом, дещо стабілізується. Частота антиурядових протестів знизиться, але зовнішня політика країни також буде в глухому куті. Країни Балтії і далі фокусуватимуться на альтернативних джерелах енергії заради більшої незалежності від Росії, прагнучи отримати більш сильну підтримку НАТО, але постійна присутність блоку в цьому кварталі в цьому регіоні встановлена не буде.
На Кавказі Грузія будуватиме економічні зв'язки з Росією і, одночасно, шукатиме більшої підтримки з боку НАТО напередодні Варшавського саміту; членства в НАТО, однак, Грузія не отримає ні в цьому кварталі, ні пізніше. Азербайджан буде нагнітати нагірно-карабахський конфлікт з Вірменією, намагаючись відвернути увагу від внутрішніх економічних проблем. Проте, серйозні військові дії навряд чи спалахнуть. Росія і Туреччина намагатимуться вплинути на переговори між двома країнами через своїх союзників.
У Центральній Азії економічні проблеми, що випливають зі складностей з грошовими переказами і зростанням безробіття, викличуть протести і політичну нестабільність в регіоні. Казахстан і Узбекистан планують полегшити тиск шляхом приватизації підприємств, у них будуть проблеми з пошуком міжнародних покупців. Загроза войовничого перетікання терористичних угруповань вздовж кордону Афганістану та країн Центральної Азії буде проблемою, отже Росія і Сполучені Штати будуть продовжувати боротися за партнерство в області безпеки в цьому регіоні. Таджикистан збільшить співпрацю в області безпеки з питання боротьби з тероризмом з іншими країнами, особливо з Китаєм, але залишатиметься стратегічним союзником Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?