Страховики не можуть забрати з банку "Хрещатик" свої мільйони
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Страховики не можуть забрати з банку "Хрещатик" свої мільйони

Страховики не можуть забрати з банку "Хрещатик" свої мільйони
Джерело:  online.ua

У банку «Хрещатик» заморожено 55 млн грн, що належать страховим компаніям України. Про це повідомили ONLINE.UA учасники страхового ринку. У Нацкомфінпослуг цю інформацію підтвердили. «За нашими даними, на початок року в цьому банку 35 страхових компаній розміщували кошти в розмірі 55 млн грн», - розповів ONLINE.UA член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.
Страховики сподіваються, що зможуть забрати з банку свої гроші. Якщо не вийде, це може привести до затримок виплат клієнтам у ряді страхових компаній.
Нагадаємо, 5 квітня  Національний банк України визнав банк «Хрещатик» неплатоспроможним  і передав його Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. У банк ввели тимчасову адміністрацію.
Грошей шкода
Згадно даних за січень 2016 року, клієнтами банку були 1,1 млн фізичних осіб. Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Андрій Оленчик повідомив журналістам, що протягом 20 робочих днів після введення тимчасової адміністрації Фонд намагатиметься почати виплати клієнтам-фізособам банку, в першу чергу - пенсій і допомог.
Але крім фізосіб, в банку тримали гроші і численні юридичні особи: 24 бюджетні установи і близько 19 тис. компаній, в тому числі й фінансові. Серед останніх - страховики, які не можуть забрати з «Хрещатика» свої 55 млн грн., що становить майже 10% всіх страхових виплат минулого року.
Заморожені вклади можуть призвести до затримок з виплатами страхувальникам, прогнозують учасники страхового ринку. «Такий варіант може бути, хоча у більшості компаній сума заморожених в цьому банку коштів була невеликою. Наприклад, у нас всього 0,7 млн ​​грн, що для компанії не критично. Але грошей шкода», - зізнається голова правління страхової компанії «Скайд» Володимир Стецюк.
Керівник громадської організації «Український страховий омбудсмен» Юрій Чуніхін запевняє, що клієнти страхових компаній не зобов'язані відповідати за прорахунки страховиків: «Управління активами - це питання до ефективності роботи страхової компанії. І це питання не повинно стосуватися обов'язку страховика відповідати за своїми зобов'язаннями. Тому, якщо страхові компанії будуть мотивувати свої відмови у виплатах зависанням грошей в проблемних банках, то ми допоможемо потерпілим отримати свої гроші», - обіцяє він.
Обмежать банки
Страхові компанії все ж сподіваються повернути кошти з «Хрещатика». «Мені здається, що і такому великому системному банку не дозволять піти з ринку зі скандалом. Його ще можуть продати або націоналізувати», - вважає голова правління «Української страхової групи» Павло Нельга. Але, не дивлячись на надії, міжнародні страхові групи, швидше за все, виведуть свої гроші з усіх банків з українським капіталом (за винятком держбанків) і розмістять їх в українських «дочках» європейських фінустанов. «Іноземні страхові групи стануть ще більш обережно ставитися до наших банків, раз навіть «Хрещатик», який пов'язували з міською владою і вважали майже державним, виявився в такому положенні», - зазначає радник австрійської Vienna Insurance Group в Україні Володимир Ганчак. Таким чином, посилиться відтік вкладів страхових компаній із банків з українським капіталом.
Проблеми страховиків з «Хрещатиком» не повинні ставати підставою для затримок з виплатами, вважають в Нацкомфінпослуг, так як розмір вкладу кожного страховика в цьому банку не перевищував 5 млн грн. А таку суму можна назвати загрозою для платоспроможності страхової компанії. «Частково страхові компанії самі винні в ситуації, що склалася», - вважає Олександр Залєтов. - «Ми попереджали їх ще в минулому році, що розміщувати активи краще в банках, кредитний рейтинг яких за національною рейтинговою шкалою не нижче «А-». У банку «Хрещатик» цей рейтинг був недостатньо високим - на рівні «B-»».
Змусити страховиків тримати гроші в надійних банках зможуть, на думку регулятора, тільки нові вимоги до розміщення їхніх активів і резервів, які набудуть чинності 12 травня 2016 року.
Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?