Стало відомо, на що пішов військовий збір з українців
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Стало відомо, на що пішов військовий збір з українців

Стало відомо, на що пішов військовий збір з українців
Джерело:  Сьогодні

У  Міністерстві фінансів  розповіли, на що пішов військовий збір, який щомісяця вираховують із зарплат українців.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Сегодня.
Податок на війну становить 1,5% від зарплати, який щомісяця платять всі українці зі своїх зарплат. У Мінфіні розповіли, що найбільшу суму за час війни на сході України вдалося зібрати за допомогою військового збору в розмірі 14 млрд гривень, яку витратили на потреби національної оборони, соцзабезпечення і правоохоронну діяльність.
"Ці кошти, згідно з Бюджетним кодексом, були витрачені, в тому числі, на потреби національної оборони (крім робіт з мобілізаційної підготовки), соцзабезпечення, правоохоронну діяльність (забезпечення безпеки держави і цивільного захисту населення)", - відзначили в Мінфіні.
Відомий волонтер Віталій Дейнега заявив, що за два роки війни в Україні великі волонтерські фонди зібрали в цілому на потреби українських військових близько 300 млн гривень.
"Дрібні фонди, думаю, зібрали в цілому більше. Таким чином, загальна сума, зібрана звичайними українцями для армії, - більше мільярда гривень. У числі перших, хто допомагав, був хлопець Євген: він створив комп'ютерну гру "Симулятор Януковича". Заробив на цьому 200 євро і передав їх для армії. У числі перших помічників була й дівчина Діна зі зворушливою історією: у неї була онкохвороба, дівчини вже немає в живих. Незважаючи на хворобу дружини, чоловік Діни приносив гроші для допомоги армії - на цьому наполягала сама дівчина. Чимало помічників і серед пенсіонерів - деякі, як за розкладом, щомісяця приносять по 200-500 гривень", - розповів Дейнега.
Одним з перших способів збору грошей на потреби армії став смс-сервіс "565", за допомогою якого Міноборони закликало українців допомогти бійцям.
"Акція публічного збору благодійних пожертв на потреби ЗСУ за допомогою телефонних дзвінків і текстових повідомлень на номер 565 була завершена в жовтні 2015 року. На рахунку Міноборони від мобільних операторів за період 2014-2015 років надійшло 38,8 млн грн. Гроші були використані на матеріально-технічне забезпечення ЗСУ", - повідомив заступник начальника управління комунікацій і преси Міноборони Олександр Мотузяник.
Волонтер додав, що бійці досі забезпечені не всім.
"Актуальні як i раніше тепловізори, ремонт техніки, оптика. Простіше кажучи, бійцям є з чого стріляти, а з приладами прицілювання і тепловізорами - проблеми. На даний момент ми поставили 550 тепловізорів, з них третина згоріла або була вкрадена. У перерахунку на бійців виходить, що зараз є один тепловізор на 100 осіб. І це без урахування вкрадених", - сказав Дейнега.
Раніше повідомлялося, що  за січень-листопад 2015 року в державний бюджет надійшло понад 8 мільйонів гривень військового збору.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?