Скандал: в Україні виявлені сліди одіозного бізнесмена із сусідньої країни
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скандал: в Україні виявлені сліди одіозного бізнесмена із сусідньої країни

Скандал: в Україні виявлені сліди одіозного бізнесмена із сусідньої країни
Джерело:  online.ua

На початку квітня Нацбанк

України оновив дані щодо групи банків із непрозорою структурою власності, серед яких був названий і Смартбанк. ONLINE.UA з'ясував, що ця фінустанова може бути пов'язана з молдавським бізнесменом В'ячеславом Платоном - особистістю, яка вже встигла стати одіозною в своїй країні і за її межами.



Різні власники


У самому банку на запит ONLINE.UA з цього приводу не відповіли. Але повідомили, що всі необхідні документи для узгодження структури власності були спрямовані НБУ "в установлений термін і в повному обсязі». «Банк не має офіційного роз'яснення від регулятора причин, за якими досі не узгоджена структура власності», - повідомила на початку квітня голова правління Смартбанку Наталія Савчук.


З інформації, опублікованої на сайті НБУ, слідує: документи, подані цим банком для узгодження структури власності, були настільки непереконливі, що регулятор вирішив заборонити придбання істотної участі в Смартбанку. «Банком представлений план заходів щодо структури власності», - йдеться в повідомленні Нацбанку.


З яких саме заходів складається цей план, не уточнюється. Але цікаві факти можна виявити, якщо порівняти оприлюднені на сайтах НБУ і Смартбанку дані щодо структури власності установи. Інформацію про це регулятор дає станом на 1 січня, а сам банк - на 17 березня 2016 року.



По страховому сліду


За даними Смартбанку, його прямими власниками є чотири фізособи і ТОВ «Торговий флот Донбасу». У кожного - менше 10% акцій. Найбільшою часткою в розмірі 40% акцій володіє український страховик «Стар-Поліс», якого рік тому купила румунська Asito Kapital S.A.


Хто стоїть за цією компанією, в минулому році можна було тільки здогадуватися. За даними НБУ на 1 січня, частки акцій Asito Kapital S.A., менше 10% кожна, належали 11 офшорним компаніям.


Але вже в березні Смартбанк повідомив, що 99,9% акцій Asito Kapital S.A. належать лише однієї компанії - молдавському страховику Moldasig.


Moldasig S.A. відомий в Молдові не тільки тому, що є найбільшим страховиком у цій сусідній з Україною країні. І не тому, що недавно його керівника Стеллу Пахомі заарештували за звинуваченням у відмиванні і розкраданні грошей в особливо великих розмірах. Але ще і з тієї причини, що власником Moldasig S.A. називають великого молдавського бізнесмена В'ячеслава Платона, якого, за даними ЗМІ, в середині 2000-х навіть розшукував Інтерпол.



"Син лейтенанта Шмідта"


Відомий цей бізнесмен і іншими гучними скандалами. Наприклад, в 2010 році Росгосстрах, що володіє 80% частки Moldasig S.A., звинуватив Платона в спробі рейдерського захоплення цього страховика. Скандал був настільки гучним, що в нього нібито довелося втрутитися навіть першим особам РФ і Молдови. А

російські ЗМІ

, що висвітлювали конфлікт, навіть називали Платона "рейдером №1" на пострадянському просторі.


І хоча офіційного підтвердження переходу контролю над молдавським страховиком до бізнесмена Платона немає до цього часу, саме його сьогодні називають основним власником Moldasig S.A, а також не найбільшого молдовського банку Moldindconbank, який при цьому контролює більшу частину валютних надходжень в країну.


Цю інформацію озвучили автори недавнього розслідування в рамках проекту «Антикорупційна ініціатива Молдова-Україна». Вони з'ясували, як за допомогою схем минулого року вдалося

вивести з Молдавського союзу страховиків близько 1 млн євро, за що Молдову мало не виключили з міжнародної системи «Зелена карта» (про що писав ONLINE.UA)

.


Ім'я Платона згадувалося низкою ЗМІ і в схемах виведення десятків мільярдів доларів з Молдови і Росії за допомогою молдавських банків. Його також називають причетним до банківської афери, в результаті якої з Молдови два роки тому був виведений 1 млрд дол. Скандал, що розгорівся навколо цієї крадіжки, дійшов до Брюсселя, і ЄС разом зі Світовим банком заморозили фінансування країни. А її жителі вийшли на вулиці з протестами.


Колишній молдавський прем'єр Іон Стурза заявляв в передачі на місцевому телеканалі TV7, що величезні суми грошей були виведені з країни шляхом реалізації "схеми Сходу", а В'ячеслав Платон, за його словами, був тим, хто провернув її в Кишиневі. Хоча сам Платон це звинувачення спростовує і навіть подав на телеканал і Стурзу до суду.


Гранатою по центробанку


На початку березня 2016 року центробанк Молдови заблокував права акціонерів Moldova Agroindbank, які володіють в сукупності 39,58% акцій. Серед цих акціонерів - і Moldasig S.A. Молдавський банківський регулятор підозрює їх в змові, а місцеві ЗМІ пишуть, що за цією групою акціонерів також стоїть В'ячеслав Платон, хоча він цю інформацію традиційно спростовує.


Неясність в питаннях власності В'ячеслава Платона надійно закріпила за ним імідж "злого генія" фінансового ринку сусідньої держави. Навіть коли в лютому 2016-го хтось кинув гранату на балкон будинку голови центрального банку Молдови Доріна Дрегуцану, багато хто звинуватив у цьому саме Платона. «Збіг це чи ні, але вибух гранати біля будинку Доріна Дрегуцану стався одразу ж після того, як Національний банк почав здійснювати серію перевірок, в тому числі і міжнародний аудит, в банках, контрольованих В'ячеславом Платоном», - написав відомий молдавський блогер В'ячеслав Балакчі.


Більшість з того, що приписують в Молдові В'ячеславу Платону, включаючи контроль над Moldasig S.A., на сьогоднішній день не має офіційного підтвердження. На запит ONLINE.UA, спрямований молдавським правоохоронцям ще на початку квітня, відповіді досі не надійшло. При цьому якщо скандально відомий бізнесмен справді є контролером українського банку, то чи зважиться він зізнатися в цьому факті НБУ? Адже в разі нерозкриття інформації про реальних власників банк може бути визнаний неплатоспроможним.


Смартбанк зареєстрований НБУ в 2010 році. Банк має зареєстрований і сплачений статутний капітал у розмірі 300 млн грн.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?