З'явився новий звіт щодо "Бука", який збив Boeing над Донбасом
Категорія
Україна
Дата публікації

З'явився новий звіт щодо "Бука", який збив Boeing над Донбасом

З'явився новий звіт щодо "Бука", який збив Boeing над Донбасом
Джерело:  interfax.com.ua

Британська журналістсько-експертна група Bellingcat оприлюднила новий звіт щодо зенітного ракетного комплексу "Бук", яким був збитий Боїнг-777 Малазійських авіаліній, де назвала номер установки і виключила ймовірність того, що вона була захоплена біля української військової частини.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.
У переданому документі йдеться, що команда Bellingcat в попередньому розслідуванні "походження" Бука "сепаратистів" встановила, що 17 липня 2014 року контрольованою незаконними збройними формуваннями територією на сході України пересувалася самохідна вогнева установка (СОУ) комплексу "Бук-М1". При цьому дослідникам також вдалося встановити, що цей "Бук", що потрапив на фото і відео на сході України 17 липня, ідентичний "Буку", присутньому в колоні 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади російської армії, що базується під Курськом, в червні 2014 року.
"Цей "Бук", що їхав з Курська, мав на борту цифри "3", "2" і нечитабельну цифру між ними, тому ми назвали його "Бук 3х2". Ця відсутня цифра ставала предметом різних теорій. У цьому розслідуванні ми спробували переконливо встановити "особу" цього сумнозвісного "Бука", визначивши, що за цифра була у нього посередині номера", - йдеться в дослідженні.
Так, Bellingcat вивчили відмінні риси "Бука 3х2", який пересувався з Курська до кордону з Україною в колоні російської 53-ї зенітно-ракетної бригади та їм вдалося виявити сім унікальних особливостей цієї установки. Зокрема, це пошкодження бокового щитка гусениці; відміну катків (поєднання порожніх катків і катків зі спицями); вм'ятина на пластині в передній частині лівого борту; розташування кабелів, підключених до лафетів пускового пристрою; білі позначки на обох бічних щитках гусениць; шрифт і відстань між цифрами; форма і розмір плям масла і кіптяви біля вихлопного отвору.
"Жодна з цих особливостей, взята окремо, не дозволяє досить переконливо встановити відповідність. Однак поєднання всіх цих відмінних рис є унікальним набором характеристик і може вважатися достатнім для однозначної ідентифікації", - стверджують дослідники.
"Таким чином, 17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше позначали як "Бук 3х2", рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17", - йдеться в дослідженні Bellingcat.
Крім того, судячи по зображеннях "Буків" української частини ППО, що базувалася на сході України, в жодного з них немає катків зі спицями, присутніх у "Бука" бойовиків. Також в ході багатьох місяців вивчення російських і українських "Буків" команда Bellingcat не виявила жодного зображення українського "Бука" від 2014 року зі залізничної відміткою "Н2200".
"Тому можна виключити ймовірність того, що" Бук "сепаратистів був захоплений біля української військової частини на сході країни", - впевнені експерти.
"Бук", знятий на фото і відео 17 і 18 липня в районах сходу України, контрольованих сепаратистами, не має відношення до українських "Буків", що базувалися в цьому регіоні, зокрема, до 156-го зенітно-ракетного полку", - підкреслюється в документі.
Нагадаємо, ВПС остаточно розвінчав путінську пропаганду про Boeing на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?