Євробачення на користь: кілька шансів, які дає Україні перемога Джамали
Категорія
Культура
Дата публікації

Євробачення на користь: кілька шансів, які дає Україні перемога Джамали

Євробачення на користь: кілька шансів, які дає Україні перемога Джамали
Джерело:  online.ua

П

еремога Джамали в фіналі Євробачення-2016 не тільки подарувала нашій країні можливість прийняти в наступному році фінал популярного музичного конкурсу, що цього разу пройшов з помітним політичним підтекстом, але і створює можливість ефективно використовувати механізми культурної дипломатії.


Напередодні 25-ї річниці незалежності про це не прийнято говорити, але Україну погано знають за кордоном. Одна з найбільших країн Європи потерпає від фрагментарності інформації про себе, її часто використовують в якості жупела для інших держав континенту. Європейці довгий час дивилися на Україну крізь призму російських інтересів, не бачачи в цьому для себе нічого поганого. І трагічні для нашої країни недавні події (розстріл Небесної Сотні, анексія Криму, війна на Донбасі) не тільки привернули увагу до України, але і додали відтінків до її сприйняття в світі.


Перемога Джамали не тільки політизувала конкурс для представників російської еліти, які вправлялися в різноманітних оцінках того, що сталося в Стокгольмі. Вона не тільки обіцяє проведення наступного фіналу Євробачення в Україні, а й створює потужний імпульс для реалізації ініціатив у сфері культурної дипломатії. Якщо представники політичної еліти Старого Світу говорять про втому від України, а Росія витрачає величезні ресурси на дискредитацію всього українського, то у нашої країни немає іншого виходу, як шукати шляхи впливу на пересічних європейців.


Першочергове завдання - робота над помилками, допущеними при організації Євробачення-2005. Сьогодні Україна, як би голосно це не звучало, не має права на помилку в організації всеєвропейського музичного конкурсу, який часто називають втіхою домогосподарок і сексуальних меншин. Недопущення «гринджолізації» українського Євробачення з огульним втручанням чиновників передбачає не тільки ефективний відбір учасників, а й створення потужного позитивного інформаційного приводу.


Представникам нашої еліти необхідно визначитися, чим для них є Євробачення - розвагою, яка не заслуговує на витрати сил і часу, чи можливістю допомогти Україні досить голосно заявити про себе всій Європі. Фінали Євробачення приваблюють чимало туристів, і це непоганий шанс розповісти про нашу країну звичайним європейцям. Для початку можна перетворити відбір місця проведення Євробачення-2017 на відкритий конкурс, що популяризує красу того чи іншого міста, щоб задати тон подальшій боротьбі. Безсумнівно, державна участь в проведенні конкурсу має бути мінімізована і зосереджена на забезпеченні необхідних заходів безпеки.


У Росії чудово усвідомлюють нинішню постмодерністську реальність, тому спробують зіпсувати свято на українській вулиці. Інструментів для цього у нашого агресивного сусіда чимало, але до «зелених чоловічків» навряд чи дійде. Куди ймовірніше проведення масованих інформаційних атак і вже перевірена ставка на «корисних ідіотів» всередині України, здатних поставити під сумнів доцільність будь-якого заходу. Тому українській стороні знадобляться в якості аргументів про нашу толерантність і 12 балів, виставлених російському учаснику Сергію Лазарєву українськими телеглядачами.


Проведення фіналу Євробачення в Україні потребує ефективної комунікації влади з громадянами нашої країни. Протистояння на Донбасі і економічна криза після перемоги Джамали нікуди не зникли, і пояснити, навіщо Україні потрібно шоу, яке легко назвати бенкетом під час чуми, потрібно чітко і переконливо. Необхідно мислити категоріями національних інтересів і перспектив, що відкриваються, при цьому зі співгромадянами дуже бажано говорити не казенною мовою, а інструментарієм мистецтва і видовищ. Та й фінансування організації фіналу Євробачення має бути не тільки максимально прозорим, а й ефективним.


Наостанок зазначу, що Україна має в своєму розпорядженні в цій ситуації потужного хедлайнера - Джамала довела, що пропущена крізь серце композиція здатна не тільки перемогти в конкурсі, де вона є неформатом, а й розповісти Європі про те, що відбувається в Криму і Україні, донести правду, дефіцит якої часто грає проти нашої країни.


Євген Магда, політичний експерт спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?