У Києві знайшли давній палац: опубліковані фото
Категорія
Культура
Дата публікації

У Києві знайшли давній палац: опубліковані фото

У Києві знайшли давній палац: опубліковані фото
Джерело:  Сьогодні

Під час ремонту сходів на розі вулиці Володимирської та Андріївського узвозу столичні будівельники знайшли частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Сегодня".
"Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю", - розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.
Він зазначив, що поки невідомо, для чого її використовували, але ймовірно, в цій будівлі приймали гостей і проводили урочистості високого рівня.
"Є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир", - сказав Козюба.
За його словами, фундамент палацу - дуже цінний для історії Києва, оскільки об'єкт є найдавнішою кам'яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, яку можна побачити.
Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін - 40 на 6 м), але збереглося тільки 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту - близько метра.
"Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об'єктом для туристів", - сказав Козюба.
За даними видання, будівельники також знайшли людські кістки - 15 окремих фрагментів.
Археолог назвав це природним, оскільки навколо Десятинної церкви в XVII-XVIII століттях було величезне кладовище.
"Під час дореволюційних розкопок там було знайдено близько 500 поховань, а в 2005-2011 роках - ще більше сотні, тому це кістки від зруйнованих поховань на цвинтарі, яке було в три яруси", - пояснив Козюба.
Відновлення огорожі, яке обійдеться в понад 10 мільйонів гривень, фінансує один з київських меценатів, і він не проти заплатити ще і за музеєфікацію унікального палацу.
У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, в кілька сотень тисяч гривень.
За словами голови громадської організації "Андріївський-Пейзажна ініціатива" Марини Соловйової, завершити відновлення огорожі і сходів планують в кінці червня.
Нагадаємо, в Україну повернули історичну реліквію, що належала князю Київської Русі Святославу Ігоровичу (Хороброму).







Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?