Джамала проти "Новоросії" - Financial Times про поразку Москви
Категорія
Культура
Дата публікації

Джамала проти "Новоросії" - Financial Times про поразку Москви

Джамала проти "Новоросії" - Financial Times про поразку Москви
Джерело:  Financial Times

Кримськотатарські активісти зібралися в середу, 18 травня, на залізничному вокзалі в Бахчисараї, древній столиці Криму, незважаючи на заборону з боку російської влади на проведення демонстрацій на згадку про жертв депортації 1944 року. Потім учасники пройшли в Бахчисарайський палац, колишню резиденцію правителів Криму, в супроводі

пісні "1944",

з якою Джамала перемогла на Євробаченні.


У своїй колонці для Financial Times, переклад якої зробив ONLINE.UA, професор історії Гарвардського університету Сергій Плохій розповів, чому перемога Джамали на Євробаченні була програшем Росії на міжнародній арені, і про те, чи була вона політичною.


Пісню "1944" заспівала Сусана Джамалдінова, відома як Джамала, українка кримськотатарського походження, яка обігнала австралійського і російського представників на Євробаченні.


Джамала присвятила свою пісню прабабусі, яка в травні 1944 року був в числі 240 тисяч кримських татар, насильно переміщених за наказом Сталіна до Сибіру і Середньої Азії. Весь народ був звинувачений у співпраці з нацистською Німеччиною. Більшість депортованих становили жінки, діти і люди похилого віку. Щонайменше третина з них померли від голоду і хвороб.


Коли російська влада анексувала Кримський півострів в березні 2014 року, вона заборонила громадські заходи, присвячені річниці насильницької депортації. Тому не дивно, що російські засоби масової інформації відмовилися прийняти результат Євробачення. Глава комітету з міжнародних справ Державної Думи Росії заявив, що конкурс "перетворився на поле політичних битв".


Політика справді була важливим чинником у конкурсі, незважаючи на те, що правила забороняють пісні з політичним змістом. Спроби позбутися націоналізму і, таким чином, політики на Євробаченні так само марні, як і спроби деполітизувати Олімпійські ігри або Чемпіонат світу з футболу. Євробачення мобілізує національні аудиторії, перетворюючи їх одночасно на глядачів і суддів, значно підвищуючи рівень участі. Це особливо актуально для країн колишнього Радянського Союзу та соціалістичного блоку, які часто вважають Євробачення способом підняти свою репутацію.


Росія, яка побита західними санкціями і страждає від завданої її репутації шкоди в результаті анексії Криму та війни на сході України, доклала всіх зусиль, щоб виграти конкурс в цьому році.


Російська влада в Криму протестувала проти української пісні ще до початку конкурсу. Це відбувалося на тлі зростання напруженості: минулого місяця, влада заборонила діяльність головного кримськотатарського представницького органу - Меджлісу, який до анексії функціонував як форма кримськотатарського парламенту.


12 травня, за два дні до (фіналу - ред.) Євробачення, заступник голови Меджлісу був затриманий за звинуваченням в "публічних зверненнях, які зазіхають на територіальну цілісність Росії".


Програш Україні вже був досить принизливим для Росії, а програш виконавиці, яка відома своєю підтримкою Меджлісу з піснею, яка засуджує злочини Москви проти її народу, була величезним політичним кроком назад як вдома, так і за кордоном.


Для України ж успіх Джамали - не тільки символічна перемога над Росією в Європейському суді громадської думки, а й святкування нової української ідентичності. Вона співала кримськотатарською мовою, тримаючи синьо-жовтий прапор - втілення нової української громадянської нації. Ця багатонаціональна і багатомовна нація кристалізувалася в результаті конфлікту з Росією протягом останніх двох років. Вона об'єднує україно- і російськомовних громадян, росіян, євреїв і кримських татар (і інші народи, - ред.), щоб захистити свою державу від зовнішньої агресії, яка прагне об'єднати всіх російськомовних в так звану «Новоросію».


Джамала була обрана учасником конкурсу загальним голосуванням, що вказує на широку підтримку в країні ідеї бути представленими на міжнародній арені цією кримськотатарською співачкою. Після перемоги український президент

Петро Порошенко оголосив про своє рішення створити комісію щодо формування кримськотатарської автономії в рамках існуючих кордонів України

.


Чи вплинула політика на результати Євробачення? Безумовно. Це відбувається завжди, коли людей ідентифікують за національною приналежністю і просять голосувати. Але чи була перемога Джамали результатом антиросійської пропагандистської кампанії, як стверджують деякі російські політики? Навряд чи.


Не тільки кримські татари стали політичними заручниками, коли Росія анексувала їх батьківщину в 2014 році. Те ж саме стосується і до Росії і її іміджу за кордоном, а також європейської політики і культури, оскільки вони пов'язані. Вся Європа стала заручницею ворожого міжнародного клімату, створеного анексією.


Останні події в Криму і результати конкурсу Євробачення є лише свіжим нагадуванням цього факту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?