Україна придумала новий удар по Росії і звернулася до Заходу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна придумала новий удар по Росії і звернулася до Заходу

Україна придумала новий удар по Росії і звернулася до Заходу
Джерело:  Bloomberg

США і Європейський союз повинні завдати нового удару по позиціях Москви і застосувати більш жорсткі санкції проти Росії, щоб не дати їй реалізувати план будівництва газопроводу в обхід України для прямих поставок енергоресурсу до Німеччини. Якщо РФ це вдасться зробити, відбудеться підвищення цін на газ, а енергетична безпека опиниться під загрозою, вважає глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.


В інтерв'ю Bloomberg, переклад якого зробив ONLINE.UA, Коболєв розповів про плани «Нафтогазу» з накопичення резервів і закликав Захід посилити санкції проти Росії, щоб зупинити будівництво нового трубопроводу.


«Нафтогаз України» закликає США посилити санкції відносно Росії, щоб зупинити будівництво трубопроводу «Північний потік-2», яке здійснюється під керівництвом «Газпрому». ЄС мусить провести розслідування про те, чи є цей проект, який передбачає поставки російського газу до Німеччини через Балтійське море, порушенням законодавства європейського енергоринку, сказав Коболєв.


«Ми вважаємо, що «Північний потік-2» повинен підпадати під фінансові санкції, щоб вони не могли залучити фінансування міжнародного банку, - сказав він. - Ви вбиваєте інші маршрути в обмін на маршрут (транспортування газу, - ред.), який проходитиме через Німеччину».



Складні відносини


Суперечка оголює складні відносини між Україною і Росією, які стали особливо напруженими після вторгнення РФ в Україну і анексію Криму після Майдану в 2014 році. Протидіючи Росії - найбільшому в світі постачальникові природного газу - в питанні балтійської трубопровідної системи, Україна одночасно веде переговори з «Газпромом» про потенційне постачання палива в цьому році.


Крім «Газпрому», акціонерами Nord Stream 2 AG, компанії, яка розробляє систему трубопроводів, є Royal Dutch Shell Plc, що базується в Нідерландах, і французька Engie SA. Ця група в березні оголосила про пошук постачальників для труб, і очікується, що найближчим часом «Газпром» проведе торги на трубоукладальні роботи.


«Північний потік-2» повністю відповідає національним та міжнародним законам, включаючи законодавство ЄС», - сказав в телефонному інтерв'ю представник проекту Йенс Мюллер. За його словами, робота над проектом необхідна для забезпечення енергетичної безпеки, і вона виходить за межі сфери дії санкцій. Вона відповідає вимогам п'яти країн, вважає Мюллер.


Дешевий маршрут


Росія може обмежити транзит природного газу через територію України після того, як другий «Північний потік» буде завершено, оскільки це забезпечить найдешевший і найпряміший шлях поставок європейським споживачам, сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер в Санкт-Петербурзі в четвер.


«Північний потік-2» «поглибить розкол між Сходом і Заходом» і «поставить під загрозу економічну життєздатність України та Словаччини», сказав журналістам 6 травня спеціальний посланник Державного департаменту США з міжнародних енергетичних питань Амос Хохштейн.


США вважають за краще розвиток південного маршруту трубопроводу і плавучі термінали для зрідженого природного газу в Хорватії та Греції, зазначив він.


Якщо «Північний потік-2» буде побудований, він повинен діяти в рамках закону, який враховує правила енергетичного ринку ЄС, заявив віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович в Брюсселі 6 квітня.



«Важлива перевага»


«Північний потік-2», ймовірно, є «найважливішою перевагою» Росії для доступу до європейського ринку, сказала в телефонному інтерв'ю Іра Іосиф, виконавчий директор підрозділу з питань газу та енергетики в міжнародній консалтинговій фірмі PIRA Energy в Нью-Йорку. «Чим більше газу Росія зможе перенаправити в обхід України, тим вразливішою буде позиція України», - сказала вона.


«Нафтогаз» прийме рішення до кінця червня, чи поповнювати запаси російського газу в цьому році, а європейські постачальники запропонували продати паливо для електростанцій за ціною $170 за тисячу кубометрів, сказав, в свою чергу, Коболєв.


«Тому «Газпрому» потрібно з цим конкурувати», - вважає він. Коболєв відмовився говорити, хто є потенційними європейськими постачальниками, а також про можливі обсяги закупівель і зберігання.


Сховища України були наповнені на 31% за станом на 16 червня, для порівняння - середній показник за два роки був 39%, за даними асоціації Gas Infrastructure Europe в Брюсселі.


«Нафтогаз» розраховує, що горизонтальне буріння і гідравлічний розрив нафтоносного пласта («фрекінг») - спосіб зменшити залежність України від імпорту в цілому. Компанія прагне залучити іноземні інвестиції для надання допомоги в експлуатаційному бурінні і може провести цілих 100 тренувальних фрекінгів цього року, сказав Коболєв.


«До 2020 року Україна може стати самодостатньою з точки зору видобутку газу» за допомогою фрекінга, сказав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?