"Вибачилися" так, щоб не принижуватися: навіщо Туреччина мириться з Путіним
Категорія
Світ
Дата публікації

"Вибачилися" так, щоб не принижуватися: навіщо Туреччина мириться з Путіним

"Вибачилися" так, щоб не принижуватися: навіщо Туреччина мириться з Путіним
Джерело:  online.ua

Про те, з чим пов'язане

примирен

ня президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана і російського лідера Володимира Путіна, що залишається каменем спотикання у відносинах двох країн, і як турецькі політики використовуватимуть теракт в Стамбулі, розповів в інтерв'ю ONLINE.UA український сходознавець Сергій Данилов.


-

Схоже, що

лист Ердогана Путіну став приводом для примирення РФ і Туреччини. Однак ще сперечаються, чи були в ньому слова вибачення. Чи можна припустити, що це так і було задумано, що лист було збудовано таким чином, щоб в Росії його сприйняли як вибачення, а в Туреччині як співчуття, але не "на колінах"?


- Думаю, що між сторонами йшла суперечка щодо форми, щоб це не виглядало як сильне приниження Туреччини. Це важливо, тому що обидва президенти побудували імідж мачо. Загалом, лист - це просто привід для того, щоб почати процес нормалізації російсько-турецьких відносин: відновити торгово-економічне співробітництво, поступово зняти російські санкції проти Туреччини.


-

У чому схожість Туреччини і Росії?


- Постійна гра і створення нестійких альянсів - це стиль обох країн. Ердоган час від часу шантажує Європу і США. Путіну і Ердогану потрібні зараз гроші, щоб утримувати свої режими в стабільному стані.


-

З чим пов'язані демарші Ердогана проти Євросоюзу, постійні розмови про «християнський клуб Європи»?


- Ердоган не досягає своїх цілей. Туреччина ніяк не може отримати безвізовий режим з Євросоюзом. Ердоган вважає, що він, шантажуючи Європу біженцями, зможе домогтися від Брюсселя більшого.



Сергій Данилов, фото з соцмереж


-

Які протиріччя залишаються у відносинах між Анкарою і Москвою?


- Сирія. Наприклад, фігура Башара Асада для Ердогана неприпустима, а для РФ це союзник. Два авторитарних лідери мають свої уявлення про Близький Схід і бажану для них розстановку сил в регіоні. Росія зробила все, щоб стати гравцем в Сирії, а це - підчерев'я Туреччини і важлива для Анкари країна (Сирія входила до складу Османської імперії, в Сирії проживають сирійські туркмани і, що найбільш важливо, значна частина курдів, які ведуть боротьбу проти Туреччини, - ONLINE.UA).


-

Хто стоїть за

терактами

аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі, і як Ердоган тепер діятиме?


- Швидше за все, це таки «Ісламська держава». Терористична загроза часто посилює владу. Однак Ердогану тепер треба робити якісь кроки для реанімації своєї популярності. Тому що теракти в аеропорту - це все ж провал держави. Можливо, в Анкарі використовуватимуть теракти як привід, щоб нормалізувати відносини з Путіним і виправдати такі кроки. Це під прикриттям мантри про спільну боротьбу з тероризмом.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?