Госпіталізовано президента Узбекистану: вже з'являються прогнози про майбутнє країни
Категорія
Світ
Дата публікації

Госпіталізовано президента Узбекистану: вже з'являються прогнози про майбутнє країни

Госпіталізовано президента Узбекистану: вже з'являються прогнози про майбутнє країни
Джерело:  online.ua

Президент Республіки Узбекистан, 78-річний Іслам Карімов госпіталізований і перебуває на стаціонарному лікуванні, при цьому влада Узбекистану вперше оголосила про хворобу правителя країни офіційно.


Про це повідомляє ONLINE.UA.


Прес-служба кабінету міністрів Узбекистану 28 серпня повідомила, що «на думку фахівців, повне медичне обстеження і подальше лікування зажадають певного часу».


У той же час експерти вже будують прогнози про те, що може трапитися з Узбекистаном після зміни лідера.


Російський політолог, експерт по країнах СНД Аркадій Дубнов написав у своєму Facebook, що «транзит влади в одному з найжорсткіших режимів на пострадянському просторі входить до порядку денного». На його думку, наступником Карімова стане 59-річний прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіяєв. Дубнов також вважає, що зміна лідера Узбекистану посилить російський вплив в країні.


«Чи стався минулої ночі у Іслама Карімова інсульт або що інше спіткало 78-річного президента Узбекистану - сьогодні вже ясно: узбецький правитель, який очолює свою країну з радянських часів, знаходиться в надзвичайно поганому стані. Ніколи раніше ташкентський офіціоз не підтверджував чутки про різке погіршення здоров'я свого патріарха», - написав Дубнов.


«Чи стануть надбанням публіки узбецькі варіанти знаменитих повідомлень про «дихання Чейн-Стокса» у товариша Сталіна, що передували звістці про смерть «вождя народів», або в Ташкенті віддадуть перевагу іншому способу підготувати «місто і світ» до зміни віх в країні, одне здається очевидним - транзит влади в одному з найжорсткіших режимів на пострадянському просторі входить до порядку денного», - пише російський експерт.


«Питання, хто буде його наступником, поки залишається відкритим. Найбільше шансів зайняти ташкентський «трон» у другої особи в офіційній узбецької ієрархії, 59-річного прем'єр-міністра Узбекистану Шавкат Мірзіяєва, який очолює уряд з 2003 року», - вважає Дубнов.


«Однак, найважливішим залишається питання - яким стане Узбекистан після Карімова. Якщо владу успадковує Мірзіяєв, то, швидше за все, Ташкенту не уникнути серйозного посилення російського впливу, що зовсім не означає нового повернення Узбекистану в лоно ОДКБ або його вступу в ЄАЕС», - припускає Дубнов.


«Це буде відповідати, швидше, інтересам прагматичним, ніж політичним, спадкоємцям Карімова потрібна буде реальна підтримка і в Москві на неї не поскупляться, ціна питання досить велика. Прозахідний крен нового покоління узбецької еліти при цьому зовсім не виключений, але різкі повороти в настроях не властиві політиці Ташкента, це може стати справою майбутнього», - пише експерт.


«У самому 32-мільйонному Узбекистані, проте, одні сподіваються на відлигу, як в 1953-му, після Сталіна. Інших лякає прихід до влади ісламських радикалів, адже вважалося, що тільки Карімов був їм перешкодою. У будь-якому випадку, 25-річчя своєї незалежності Узбекистан відзначить 1 вересня, здається, вперше без свого лідера», - резюмує російський експерт.


Як повідомляв ONLINE.UA, мандрівник, релігієзнавець і експерт-сходознавець Євген Іхельзон розповів, що в Центральній Азії багато людей порівнюють Афганістан і Пакистан з Росією, яка здається їм спокійною і безпечною державою, а тому в таких країнах, як Киргизстан, досить сильні проросійські настрої,  проте в сусідній з Киргизстаном країні - Узбекистані - влада розуміє небезпеку зближення з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?