Украинцев заманивают в Россию торговать наркотиками, 2 тысячи в тюрьме - правозащитница
Категория
Проиcшествия
Дата публикации

Украинцев заманивают в Россию торговать наркотиками, 2 тысячи в тюрьме - правозащитница

Украинцев заманивают в Россию торговать наркотиками, 2 тысячи в тюрьме - правозащитница
Источник:  online.ua

Марія Томак — правозахисник, координатор громадського проекту “Медійна ініціатива за права людини". Разом із колегами з Української Гельсінської спілки з прав людини вона звернула увагу суспільства на такі факти: українців обманом заманюють до Росії та погрозами змушують торгувати наркотиками, зокрема, збувати так звані “спайси” - хімічні курильні суміші. За неофіційними даними, близько 2 тисяч наших громадян потрапили у пастку злочинців.


В інтерв'ю ONLINE.UA Марія Томак розповіла про цю проблему та дала поради, як заробітчанам уникнути небезпеки, збираючись на роботу до Росії.


- Ця історія почалася влітку 2015 року, коли до організації “Центр громадянських свобод”, де я на той час працювала, звернулася родина з Києва. Вони стверджували, що їхній син, який поїхав до Росії працювати кур'єром (розвозити книги в інтернет-магазині), опинився за ґратами за нібито торгівлю наркотиками. Вони стверджували, що 21-річного сина підставили - це було в Петрозаводську, Республіка Карелія.
З'ясувалося, що він був завербований у Києві через знайомих, йому дали при зустрічі мобільний телефон, квіток на потяг до Москви і якісь кишенькові гроші. З Москви його відправили до Петрозаводська, і вже на другий день його заарештували. Це нетипово, зазвичай арештовують за місяць, за два, але, як виявилося, його забрали після того, як хлопець відмовився працювати — коли дізнався, що матиме справу не з книжками, а з наркотиками.



А це типово: щойно людина вирішує відмовитися від участі в подібній схемі або вискочити з неї — її арештовують. Про це кажуть і родичі затриманих осіб, і молдавські правоохоронці (громадяни Молдови теж часто попадали у цю пастку).
Що цікаво — Молдові вдалося цю схему прикрити, причому з мінімальними жертвами.
- Скільки наших громадян потрапили за ґрати за звинуваченнями у торгівлі наркотиками?

- За подібним звинуваченням, за 228-ю статтею, в РФ перебуває 33 громадянина Молдови, а українців — близько трьохсот. Це за офіційною інформацією Міністерства закордонних справ. Росія, всупереч міжнародним домовленостям, нормам міжнародного права відмовляється давати цю інформацію, отже важко казати про точну цифру. Ми оцінюємо її аж до двох тисяч. Збирали інформацію по невеличких часточках, приміром, українські громадяни їдуть до сина в СІЗО Бєлгорода і дізнаються, що за подібним звинуваченням там знаходяться ще сорок осіб.
Отже, проблема масштабна, і тут має бути реакція передусім правоохоронних органів. На щастя, вони пішли нам назустріч, вже відбувся діалог. Я не можу розголошувати подробиці, але сподіваюся на адекватну реакцію. Якщо її не буде, доведеться звертатися до журналістів, щоб активніше про це писали.
- Як вербувалися люди?
- У великих містах України у метро розвішували оголошення з пропозицією їхати до Росії.
І ми маємо зараз два пріоритети: припинити потік українців, що виїздять до Росії і потрапляють у таку ситуацію, припинити цю схему в Україні. І друге: повернути тих, кого підставили, хто є жертвою злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми. Тих, кого ввели в оману, шантажували, відбирали документи, а потім вони потрапили до в'язниці.
- Ваші поради — як себе убезпечити, не піддатися на таку рекламу?
- МЗС України робило не менше п'яти заяв за останні роки із застереженнями до громадян України — подумати тричі перед тим, як їхати на роботу до Російської Федерації. Бо, розумієте, є таке, навіть серед політичних справ — заарештовували людей, які загалом не були активні, не брали участі ні в яких політичних рухах, подіях, не висловлювали свою позицію. Тим не менш, вони стали фігурантами політичних справ - просто тому, що їх зручно було туди вписати, повісити на них вигадані злочини “київської хунти”.
Жертвою може стати кожний. Хоча треба дивитися реалістично — тисячі українців їхатимуть до Росії як заробітчани, складна економічна ситуація в Україні не сприяє зменшенню цього потоку. Люди, які, наприклад, не знають англійської мови і не можуть їхати до Євросоюзу, вони намагатимуться працювати у Росії.
А конкретні поради: не можна реагувати на оголошення, де обіцяють шалену заробітну плату за некваліфіковану працю. Це перший сигнал — пастка. Якщо бракує інформації про вакансію, про роботодавця — так само, не варто реагувати. Якщо організація, яка пропонує роботу, не зареєстрована відповідним чином в Україні, це теж має викликати підозру. Або, у випадках коли пропонують влаштування без трудової візи, офіційної реєстрації — це ознаки, що це може бути пасткою.
Треба зважати і без рожевих окулярів дивитися на перспективи — тим більш, коли їдете до Росії, ризики зростають у кілька разів.
- Маріє, але ж, напевне, там має бути й чимало людей, які дійсно торгували наркотиками!
- Навіть з наркотрафіком є різні історії. Зараз ми спілкуємося з громадянином України, я можу його ім'я назвати — це Микита Назаров з Житомира, колишній член партії УДАР або, принаймні, був у цьому середовищі, брав участь у передвиборчих кампаніях.
Він сидить зараз у ростовському СІЗО, триває судовий процес за тією самою 228-ю статтею. Він стверджує, що наркотики йому підкинули у райвідділку, аби знайти привід затримати і судити.
Складна ситуація. Те, що правоохоронні органи на це здатні, я особисто не маю сумнівів. Це доводить і російська практика, і в Україні це також є.


І у таких справах важко оцінити, наскільки вона вмотивована політично: чи відбулося підкидання наркотиків, чи ні?
Але ж за інформацією МВС України справ з підкиданням наркотиків українцям у Росії дуже багато — це підстава для арешту і ув'язнення. До речі, за цією статтею дають строки від п'яти до восьми років, отже — доволі серйозні.
І щодо цих справ з наркокур'єрами. Тут немає політичного мотиву, політика тут проявляється лише в тому, як російські офіційні особи використовують статистику. Зараз українці вийшли на друге місце серед іноземних громадян, що притягнуті в РФ за незаконний обіг наркотиків (попереду — таджики). Безумовно, Росія це використовує в пропаганді, було б дивно, якби вона це не використовувала, почалося все, як ми пам'ятаємо, з “наркотичного чаю” на Майдані.
Потім були заяви від Російської Федерації, що СБУ відправляє в Росію “наркодилерів-шпигунів” - ніби вони, продаючи наркотики, “внєдряются” і постачають інформацію Україні.
Одна з останніх заяв була зовсім фантастична. СБУ направляє в Росію торговців цими курильними сумішами, таким чином, Україна намагається знищити росіян.
Я не знаю, як це коментувати, але це свідчить про те, що статистику використовують. Я не думаю, що така кількість затриманих інспірована Росією, але вона її використовує.
І це - одна з найбільш проблемних категорій українських громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі в Російській Федерації.

- Якщо казати про категорії українців-в'язнів, що ще варто згадати?
- Це люди, які до анексії Криму перебували в місцях позбавлення волі на півострові. І тепер Росія, вважаючи Крим своєю територією, переводить їх із Криму у інші тюрми РФ.
З точки зору міжнародного гуманітарного права, це є воєнним злочином: це, фактично, переміщення людей без їхньої згоди з окупованої території на територію країни-окупанта. Я сподіваюсь, це питання буде порушено, і російські посадові особи понесуть відповідальність за ці злочини.
Це величезна кількість людей, їх дуже важко відстежити, бо Росія вважає їх своїми громадянами, вона автоматично приписала всім, хто знаходився в Криму під час анексії, російське громадянство.
І є дуже страшні випадки: людина собі перерізала горло, протестуючи проти переведення з Криму до Росії. Цю інформацію оприлюднили колеги з Української Гельсінської спілки з прав людини, вони мають цю фотографію з перерізаним горлом.

Далі буде...


Розмовляв Ярослав ГРЕБЕНЮК

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?