Мох Перкалаба: каждый может найти человека, который видел Гитлера
Категория
Шоу-бизнес
Дата публикации

Мох Перкалаба: каждый может найти человека, который видел Гитлера

Мох Перкалаба: каждый может найти человека, который видел Гитлера
Источник:  online.ua

Оркестр Радості і Щастя Familia Perkalaba 25 грудня випустив альбом "Daraba", що був записаний восени у Карпатських горах. "Дванадцять треків є доказом наповненості світлом, радістю і щастям артистів. Цією емоцією музиканти діляться зі світом вже не перший раз, а постійно. Ця постійність є свідоцтвом майстерності і близькості до того неба і гір, де і робилась ця музика. Попускаймося! Набуваймося! Покаймося!” - йдеться в анотації до альбому.


Олег "Мох" Гнатів, продюсер гурту, у телефонній розмові з журналістом ONLINE.UA розповів про новий альбом та обставини, за яких він створювався. 


- Отже, "Дараба" - новий альбом, записаний в горбах... 


- Це вже другий запис, зроблений у горбах, перед цим в урочищі під Говерлою був записаний альбом "Argelujah". До цього все йшло, бо Familia Perkalaba — це група, народжена в Гуцулії, існує в Гуцулії і є Гуцулією.


У нас є три райони, де живуть гуцули - Верховинський на Івано-Франківщині, Рахівський на Закарпатті та Путильський на Буковині.


Отже треба було спробувати записатися саме у Гуцулії, в горбах. У жовтні ми жили у Квасах Рахівського району - це суто гуцульске село. Писалися в старій хаті, вона довго стояла порожньою, там ніхто не живе, останнього хазяїна поїзд збив. Багато смертей з цією хатою пов'язано: цього - поїзд порубав, інший замерз у снігу і так дальше.


- Писатися у старій хаті: яка там акустика, що ви використовували для запису?


- Так, це дерев'яна хата, зруб. Купа опцій впливали на фізику звуку. Брівна, просотані вогнем, теплом, прокопчені димом, бо там топили лише дровами - ні газом, ні чимось іншим.


Підніматися до хати треба години півтори, видно внизу, як іде поїзд, і те, що студія була високо над рівнем моря, теж впливало на фізику звуку. Повітря, близькість неба, гори, ліс навколо - це впливало і на фізику звуку, і на свідомість музикантів.


Ось так і випливла "Дараба" (дараба - пліт, збитий із дерев'яних кругляків, - ONLINE.UA).



Гуцули на дарабі, фото: mukachevo.net


Як була студія облаштована? Була вигородка (ми її називаємо "туалетом"), хороший мікрофон, програми. Студія не потрібна насправді - має бути простір, добрий мікрофон і все.


- Ви привезли вже готові пісні і швидко їх записали чи експериментували? Розкажи про процес, я з дитинства любив читати, як працювали в студії The Beatles.


- Якби була можливість, як у Rolling Stones, їхати кудись на острів на Каріби; сідати в студії, довго грати, ці репетиції записувати, а потім витягувати найсмачніші шматки, а потім клеїти і випускати альбом - це одна справа. Але ми завжди робимо по-другому: пишемо пісні, потім біля року це все катаємо, граємо на концертах, а лише потім сідаємо писати.


Пісні по-різному поводяться на концертах, часто вимальовується щось нове. А якщо відразу ж нову пісню записати, потім будеш кожен раз кричати: "Ах, йолкі-палкі, могли б по-іншому зробити!"




Цю програму ми катали, починаючи з вересня 2015-го, з осіннього туру в Європі. Потім возили цю програму по Україні, Польщі і тільки через рік записалися.


- Хто автор пісень, текстів "Перкалаби"?


- Автор - Familia Perkalaba. Неважливо хто вигадав слова, мелодію - важливий результат. На всіх альбомах старої "Перкалаби" теж було таке авторство: Слова і музика "Перкалаба".


І дуже важливо не сплутати, старої "Перкалаби" вже нема, вона пішла в історію. До речі, вже існує зірка Перкалаба, ось у мене диплом висить на стіні; цю зірку зареєструвала і подарувала нам подружка групи, зробила такий сюрприз.


Отже "Перкалаба” вже в історії, а Familia Perkalaba - це наступний крок вперед. І у нас всі кроки ідуть по дорозі вперед - назад не було.


Альбом Familia Perkalaba - "Daraba"



- В альбомі дванадцять пісень, назви такі хороші: "Гоноровий Юра Пєтнюк", "Дідорай", "Голабаба", "Грибар" - які з них ти вважаєш найбільш вдалими? 


- Ти знаєш, у мене нема улюблених пісень...


- Так завжди кажуть, що нема :)


- Ну, правда, правда. Чесно. Я не можу вибрати, яка пісня краща, яка гірша. Навіть коли з кліпмейкерами обговорюємо, на яку пісню знімати відео, я кажу: "Ви знаєте, оскільки ви це будете робити, ви виберіть те, що вас найбільше впирає, і тоді у вас найкраще вийде, а я не буду!" Або коли просять на радіо пісні, я даю ввесь об'єм, кажу - вибирайте, що вам більш підходить на ефір. Нема улюблених пісень.


Для мене "Дараба" - дуже потужний альбом, вважаю, там немає жодної пісні, яку можна рахувати "прокладкою".


Якщо брати альбоми, де п'ять бойовиків, а три - прохідні, у нас такого не було.


- Отже яку пісню вибрали на кліп?


- Одне відео вже є, на пісню "Гірлянди". Наш товариш Богдан Кутєпов зняв, а Саса змонтував. І зараз інший режисер вибирає собі пісню на наступний кліп.



Familia Perkalaba - Гірлянди


- Все ж таки хочеться про пісні почути: як вони створювалися, які були поштовхи? Мені це здається цікавим, приміром, читаєш про альбом The Beatles "Revolver" - ця пісня про такі наркотики, ця - про такі... 


- Спочатку робиться "риба" - музичний ритм чи пара гармоній. На "рибу" починає складатись текст: ритмічно, метафорично, меседжно.


Робиться спонтанно: є "риба", береться ручка, листок, і пишеться текст, буває, не знаєш наперед, яким буде наступне слово. По-перше, тексти для нас мають велике значення, по-друге, у нас є певний стиль — це "перкалабські тексти". Одна журналістка запитала: "Ну що таке "перкалабські тексти"?" Я кажу: лампочка - це перкалабське слово, а лампочка Ілліча — не перкалабське. У нас максимально асоціативні тексти, максимально мантричні. Складені з образів, але вони ніколи у житті не перетинаються із соціальними речами. Не бачимо у цьому сенсу.


- Тоді розкажи, чим вас там у Квасах напували, годували. Що за люди ще були?


- Годувала сусідка Зіна, вона родичка того чоловіка, що жив у нашій хаті та загинув, у неї п'ятеро чи семеро дітей. Поїла нас самогонкою, перваком. Вони так думають, що первак - то дуже добре, бо найміцніший. Але насправді - це галімий ацетон. Коли робиш горілку, то так звані "голову" і хвіст треба виливати, бо там найгірші речовини. Дуже гарна жінка, годувала нас кулешою, варениками, котлетами, загодовувала дуже сильно. Самогон я той спробував, але потім не пив.


Пили ми пиво, бо внизу, в Квасах, жив чоловік, який пішов у дауншифтінг, ось він і зробив крафтову броварню. А раніше він займався політикою. Молодий чувак, який сказав собі: "Пішли вони, ці йо*ані політики!", переїхав у гори і став варити пиво.



Село Кваси, фото: Ярослав Тюрменко


Я - не пивна людина, я не сильно в тому тямлю, але наш барабанщик, який пиво любить і розбирається, казав, що то дуже гарне пиво, використовується багато цікавих технологій. Там є ресторанчик "Гагарін та Бокораш". Ми там для людей, на знак подяки, зіграли концерт. Там зображення Гагаріна на емблемі висить, я запитав: "А чому Гагарін?" Мені розказали, що раніше у Квасах був санаторій, де в совєцькі часи лікувалися космонавти.


- Люблю подібні місцеві легенди. Я 2008-го був у Підкамені на Львівщині, там є прекрасний цвинтар та домініканський монастир ХV століття. І ось місцевий мені розказував, що під час Першої світової війни при монастирі був шпиталь, і там після поранення одужував молодий Гітлер. Причому він так розповідав - з гордістю за свій край!


- А теж подібне було. Знімали кліп в горах, бабка нам носила молока. Я з нею розговорився, вона розповіла, що бачила Гітлера. Її у війну угнали були в Німеччину, і на завод, де вона працювала, приїздив Гітлер, подивитися на виробництво. І ця жінка бачила Гітлера.


Це підтверджує цю теорію шести рукостискань - кожний може знайти людину, яка Гітлера бачила.


Розмовляв Ярослав ГРЕБЕНЮК

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?