Украина экономически укрепляет свое Приднестровье на Донбассе - волонтер Родион Шовкошитный
Категория
Проиcшествия
Дата публикации

Украина экономически укрепляет свое Приднестровье на Донбассе - волонтер Родион Шовкошитный

Украина экономически укрепляет свое Приднестровье на Донбассе - волонтер Родион Шовкошитный
Источник:  online.ua

Родіон Шовкошитний близько року був координатором зведених мобільних груп, що боролися з контрабандою на лінії розмежування з окупованими територіями Донбасу. Тоді, у середині 2015 року, президент Петро Порошенко підтримав ініціативу волонтерів щодо створення контролю в прифронтовій зоні, оскільки масштаби незаконного товарообігу стали завеликими.
Журналіст ONLINE.UA зустрівся з волонтером, щоб докладно дізнатися про контрабандні схеми. За словами Родіона Шовкошитного, діяльність мобільних груп знизила обсяги незаконних перевезень, за різними оцінками, на 80%. Потім волонтерам заборонили брати участь у мобільних групах, після чого контрабандисти повернулися до старих схем.
У першій частині інтерв'ю "За п'ять фур із контрабандою на Донбасі мені пропонували мільйон" Шовкошитний розповів, як кришується контрабанда у зоні АТО. 


У продовженні він розказує, як контрабанді сприяють недосконалі українські закони, що дозволяють ввозити товари на лінію розмежування між Україною та окупованими територіями. 


- Контрабандисти легалізувалися за такою схемою. Для того, щоб протягти через блокпости вантаж, людина казала, що вона - приватний підприємець, і показувала відповідні документи. А там сказано, що підприємець орендує чотири квадратних метри в якомусь магазині у Верхноторецькому. І він каже: "Ось мій магазин, ось, згідно документів, я везу туди продукти!" А з документами все гаразд: сільська рада підписала, район підписав, область підписала. А потім вже зі свого складу, який він називав магазином, товар перекидається за лінію розмежування.



Так ось, до війни там було сім підприємців, а на початок 2016 року - десь п'ятдесят. І магазинів стало більше, ніж втричі - приблизно двадцять. На кожний магазин реєструвалося кілька подібних "підприємців". Кожний брав в оренду по чотири метри, бо це гарантія, що він туди зможе завести свої товари.
Але тоді були списки, де ми бачили: хто може заїжджати у це село.
Потім відредагували 415-й міжвідомчий наказ, який регулював хід товарів через лінію розмежування. Відредагували його так, що ці списки повністю прибрали. Зробили так, що будь-який приватний підприємець може везти товар у будь-яку точку України, в тому числі й на прифронтові території. Окрім того, у списках були ліміти на ввіз вантажу, ліміти теж прибрали. До того фіскали перевіряли: чи відповідає вантаж ліміту, а ми - чи вірно вони перевірили. Це все прибрали, і утворився хаос.
- Хто цей 415-й наказ видав?
- Це документ СБУ. Наказ про тимчасовий порядок (Наказ "Про затвердження Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей" від 12.06.2015, - ONLINE.UA). Там прописано все, що стосується пересування через лінію зіткнення - і про КПВВ, і про мобільні групи, і про залізничний рух.
Чому він тимчасовий? Бо Кабмін не може вже стільки часу затвердити постійний порядок, що вони мали зробити за два тижні.
- Ти вважаєш, що цей наказ був виданий спеціально, щоб зручно було займатися контрабандою?
- Він був виданий якраз щоб унеможливити контрабанду, але його постійні редакції чомусь направлені проти тих, хто бореться з контрабандою, а допомагають контрабандистам.
Наприклад, одна з редакцій, ухвалена у лютому 2016-го. З неї виходило, що мобільні групи можуть затримувати вантажі лише у "сірій зоні". А у попередньому абзаці сказано, що мобільні групи у "сіру зону" заходити не мають права. І купа інших подібних моментів - у тому числі, ліквідація списків подібних підприємців. Це не допомога мобільним групам, це якраз були палиці в колеса.
І ще додам - на всі запити у СБУ відповідають, що у мобільних групах присутні волонтери, хоча з травня 2016-го там жодного волонтера нема. І навіть на запити народних депутатів я бачив відповіді, що у мобільних групах працюють волонтери. Але їх там немає. Проте, якщо хтось туди поїде перевірити: чи є волонтери, волонтер там з'явиться як чорт із табакерки, не знаю, хто це буде...
- Виходить, цей раунд боротьби вони виграли. Але ж ви не припинили діяти? Розкажи, які інші шляхи ви знаходили?
- Коли тимчасовий порядок допоміг "підприємцям" завозити товари у "сіру зону", ми з цим впоралися. Наша група влаштувала цілодобову варту перед усіма блокпостами. І на травень 2016-го, коли нас прибрали, у нашому районі залишилося лише двадцять "підприємців". Бо вони доставляли свої вантажі у прифронтову зону, але ж, все одно, не могли їх пустити за призначенням - у ЛНР-ДНР. Продукти псувалися, м'ясо пропадало. Ми ходили по тих магазинах, дивилися на термін придатності: ось він вже закінчується, ось вже прострочені товари.
Мені було цікаво на власні очі побачити, що відбувається в "сірій зоні", важливо було відповісти для себе на питання, як з цим "контрабасом" можна боротися. Ми вигадали свої способи, певні механізми там застосовували. І були результати. За перші півроку на лінії розмежування цей трафік скоротився відсотків на вісімдесят. Насамперед через те, що прибралися великі вантажівки - двадцятитонні, десятитонні. На нашій ділянці було багато людей, ми не залежали від палива. А ось на початку 2016-го нам перекрили паливно-мастильні матеріали, перестали нас заправляти. Але ми вирішили цю проблему, за допомоги волонтерів знайшли паливо.
Ми могли тримати власні два блокпости, які чергували цілодобово. І був ще один екіпаж добровольців, який допомагав іншим групам: Лисичанській, Курахівській, Бахмутській. І я хотів ще два подібних екіпажі - хотів один пустити на Новолуганське, а других на Щастя, де була постійна проблема з однією бригадою, що пропускала контрабас.
Це те, що стосується "раундів боротьби". Але ці плани не вдалося реалізувати, нас звідти вивели.
- Зараз ти розказуєш на своїй сторінці у Facebook про події в зоні АТО. Як, все ж таки, кардинально вирішити проблему? Хто у владі вам допомагає? Є нардепи, яким ви довіряєте?
- Нардепи у процесуальному порядку до цього ставлення не мають. Коли ми намагалися достукатися до Кабміну: чому вони не затверджують постійний порядок на лінії зіткнення, єдиний, здається, хто виявив ініціативу - це нардеп Андрій Тетерук. Якось зранку мене будить телефонний дзвінок, Тетерук зателефонував, сказав, що прочитав мій пост на Facebook про цю проблему, запитав, чим може допомогти? Дякуємо йому. Він зробив запит, проте йому просто відписали якусь фігню.
Боротися можна лише радикальними засобами, на рівні держави. Але якщо Кабмін не приймає постійний порядок, СБУ прибирає з Донбасу єдиних людей, хто боровся з цим - це про все говорить.
Зараз ми до контрабандистів можемо застосовувати лише адміністративний кодекс - порушення порядку ведення господарської діяльності. Йдеться про штрафи до 17 000 гривень. Якщо буде постійний порядок, там вже передбачена конфіскація. Це вже може бути стимулом не потрапляти в руки закону. А так контрабандисти не особливо боялися. Наші протоколи доходили до суду (по нашій дільниці це Дружковський суд), і з двохсот протоколів 90% було "замінусовано" - знаходили спільну мову із суддями. По Бахмуту, в сусідській групі - там майже 100% відхилено, відправлено "на доопрацювання". Застосована корупційна складова: простіше зайти до судді і дати йому чотири-п'ять тисяч, ніж платити за протоколом сімнадцять.


Читайте також: Росія везе на Донбас продукти, які неможливо їсти - волонтер
Зараз так зване "міністерство окупації" (Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, - ONLINE.UA) протягує тему про те, що офіційно треба дозволити провезення двохсот кілограмів вантажу замість п'ятидесяти. Розповідають, що "бабушка не може вийти купити поїсти, а їй добра людина привезе продукти". А насправді у "Газель" можна посадити водія і ще трьох людей, на кожного записати по двісті кілограмів - ось і рахуйте, скільки вийде.
Власне, таким чином ми розвиваємо середній клас на окупованих територіях. На окупованих територіях купа митниць, все що заходить з нашого боку, оподатковується, мито сплачується у так званий "республіканський банк ДНР". Що ж ми робимо, скажіть? Ми наповнюємо бюджет окупованих територій.
Де факто ми там зараз маємо власне Придністров'я, і ми зміцнюємо його економічно Я не просто побував там, я в АТО прожив шістнадцять місяців, спочатку під час бойових дій, а потім у мобільній групі (Родіон Шовкошитний на початку бойових дій на Донбасі воював у складі окремого добровольчого підрозділу ГУР МО при штабі АТО, - ONLINE.UA).
Кажуть: "Кожний солдат бачить, те, що може побачити з власного окопу". Оце мій окоп - я бачу це так.
Розмовляв Ярослав ГРЕБЕНЮК

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?