Силы АТО взяли контроль над важнейшей трассой, трупы боевиков десятками свозят в морги - очевидец о боях в Авдеевке
Категория
Проиcшествия
Дата публикации

Силы АТО взяли контроль над важнейшей трассой, трупы боевиков десятками свозят в морги - очевидец о боях в Авдеевке

Силы АТО взяли контроль над важнейшей трассой, трупы боевиков десятками свозят в морги - очевидец о боях в Авдеевке
Источник:  online.ua

З 29 січня розпочалася серйозна активізація боїв у районі Авдіївки Донецької області. Українські бійці несуть серйозні втрати, втім, за даними розвідки, втрати противника в рази вищі. 


Про те, що нині відбувається в Авдіївці, ситуацію з Авдіївським коксохімом і наслідки, до яких може призвести вимушена зупинка цього промислового гіганта, про стягування в Донецьк військової техніки і військовослужбовців з Росії, а також про ймовірність подальшого загострення ситуації в цій найгарячішій зараз точці в зоні АТО в інтерв’ю ONLINE.UA розповів Андрій Римарук, в минулому – учасник війни на Донбасі, а нині – волонтер Фонду "Повернись живим", який нещодавно повернувся з Авдіївки.


- Андрію, коли саме ти був в Авдіївці?


- Я там був 30-го. З 29-го на 30-те і 30-го січня.


- Що там відбувалося з 29-го і до сьогодні?


- Давай трошки забіжимо назад. Якщо брати загалом ситуацію, по деяких напрямках противник попросив перемир’я і режиму тиші в період з 20 по 24 січня. Це було на маріупольському напрямку, частково - на донецькому напрямку. Ну, так от, кусочками. Він це аргументував тим, що буде заходити гуманітарний конвой, роздавати на лінії розмежування місцевим жителям продукти харчування, ліки і т.д., і т.п.


Але вже з 25-го, з самого ранку, маріупольський і донецький напрямки, вздовж території від населеного пункту Верхньоторецьке і до Докучаєвська, активізувались. А в ніч з 28 на 29 січня якраз почала активізуватись Авдіївська промзона. Після потужної артпідготовки супротивник пішов в наступ.


Як позавчора, як вчора, так і сьогодні метода тактики їхньої війни залишається незмінною. Сотня снарядів по позиціях - і наступ. Сотня снарядів по позиціях - і наступ. Бувають такі невеличкі "перекури" по півтори-дві години, але вони незначні. Стрілковий бій продовжується майже завжди.


Що там відбувається на даний момент. Ситуацію по Авдіївському коксохіму я спробував детально описати в пості на сторінці "Повернись живим".




Я тільки можу додати, що опалення вони більш-менш сьогодні подавали. Але співробітники заводу використовували коксовий газ, той, який ще залишався в котлах. Сьогодні вночі в Авдіївці ще були теплі батареї. Але зараз потрібно щонайменше 18 тисяч кубів природного газу, щоб підтримувати тепло в місті. А там є досить значні, серйозні перебої з постачанням газу. Зараз під дуже великим питанням, чи взагалі в Авдіївці сьогодні будуть теплі батареї.


Те, що там гаряче на фронті зараз - це однозначно.


- А є хоча би теоретична можливість, що проблему з опаленням можна якось вирішити? Що тисячі мешканців Авдіївки не залишаться без тепла в більш ніж 20-градусний мороз?


- Треба проводити ремонтні роботи. Там пошкоджені майже всі комунікації. Деякі газові і деякі електричні. Зараз на 10 годину було оголошено перемир’я, режим тиші до 17:00, щоб можна було хоча би мінімально встигнути провести ремонтні роботи, відновити постачання електрики. Але, на жаль, поки що підтвердження перемир’я нема. Гупати продовжує. І зараз є інформація, що з Донецька знов працюють "Гради". Вже серед білого дня.


- Коли вони почали "Гради" застосовувати? Чим ще обстрілюють?


- "Гради" вони застосовували ще 26, 27 і 28 січня. Але якраз "Гради" більше падали в напрямку Красногорівки, яка під Мар’їнкою (бо є ще Красногорівка під Авдіївкою), в напрямку Пісок і Донецького аеропорту. У ніч з 28 на 29-те ми були свідками роботи "Градів". Ми тоді якраз знаходились в Красногорівці, і чітко було видно, як летять ракети в напрямку шахти Бутовка, ДАП і Пісок. Випустили дві касети по тому напрямку. Ну, і зараз активно застосовують їх уже по Авдіївці.


Сьогодні вночі туди прилетіло, за нашими даними, які вже підтверджує прес-центр штабу АТО, 4 касети. Зараз чекаємо підтвердження, що там впало серед білого дня. А так - вночі вчора, позавчора працювали зі 120 калібру, 152-го. Скажімо так, працюють поки що виключно ствольною артилерією. Застосовують самохідні артилерійські установки. Місцеві жителі Донецька вже почали викладати в мережу відео, як із житлових кварталів Київського і Будьоновського районів міста працюють САУшки і "Гради".



- Останні дні ми маємо великі втрати. Що можеш сказати про те, скільки наших хлопців загинуло за ці дні? Скільки отримали поранення?


- По втратах я зараз, чесно, вже збиваюся з ліку. Тому цифри втрат краще бери у прес-центру АТО. Я просто боюся помилитися, не хочу ні перебільшувати їх, ні применшувати.


- Якось змінились наші позиції внаслідок всіх цих подій?


- Всі їхні атаки на наші позиції були марними. І завдяки грамотним діям і бойовому духу ми на деяких позиціях йшли в атаку - контратакували піхотою. Зараз можна так сказати, що майже вся ясинуватська розв’язка - під нашим частково фізичним, і більша частина - під вогневим контролем. Ми зараз намагаємося якраз втримувати ці позиції. Закріпитись там.


- Ці зміни позицій покращили наше стратегічне і тактичне становище?


- Покращили набагато. Бо ми контролюємо тепер дорогу, яка веде на Донецьк, контролюємо в’їзд зі сторони Авдіївки на Ясинувату, і контролюємо трасу Е-50, грубо кажучи, Донецьк-Горлівка. Тобто тепер супротивнику, щоб заїхати в Ясинувату, вже не можна користуватися цими дорогами. Він просто буде якимись обхідними шляхами, невеличкими вуличками заїздити з іншого кінця Ясинуватої. З цієї сторони вони вже не ризикують. Не висуваються.


- Це чудово!.. В пості, який ти публікував на сторінці "Повернись живим", було сказано, що є підстави очікувати на ще більше загострення. Що підтягується техніка. Можеш детальніше про це розповісти?


- Я намагаюся періодично спілкуватись із жителями Донецька. І вони кажуть, що за останні три дні побачити там якусь важку техніку - простіше простого. Її там бачать регулярно. Місцеві жителі бачать активне пересування тяжкої гусеничної техніки, бачать, як зі сторони східного кордону постійно прибувають військовослужбовці, постійно прибувають військова техніка та боєкомплект.


- В принципі, в тебе нема ілюзій, що це зараз все стишиться? Враховуючи ту підготовку, яка ведеться з того боку?


- Ілюзій і передбачень є багато. Але я не знаю, чим воно все закінчиться. Ось буде скликатися Рада національної безпеки, це однозначно (рішення щодо проведення засідання РНБО 31 січня вже прийняте, - ONLINE.UA). Бо зупинка Авдіївського коксохіму може призвести до досить серйозної екологічної катастрофи. І дуже серйозно вдарить по економіці України. Я писав, що три металургійних гіганти користуються майже виключно Авдіївським коксохімом. Це реально найбільший завод в Європі по виробництву коксу. У нас всі доменні печі працюють виключно на коксохімі. Де-не-де одну чи дві перевели на електрику. Здається, в Маріуполі одну пічку… Але це одна пічка з 12-ти. Тобто ти уявляєш масштаб, так?


- Так.


- А якщо зупиняється такий великий металургійний гігант - це реальна проблема. Це по економіці може вдарити дуже сильно. Дуже сильно! Так, є у нас збагачувальні такі невеличкі фабрики ще по Україні. Але давай не будемо забувати, що у них обсяг і об’єм далеко не ті, що в Авдіївського коксохіму, який може видавати, якщо мені пам’ять не зраджує, по 4 ешелони коксу щодоби.


Читайте також: Загострення на Донбасі: хроніка подій


- Наостанок ще таке скажи: тобі щось відомо про втрати противника? В інтернеті шириться різна інформація з цього приводу. Що знаєш ти?


- Стовідсотково по радіоперехопленням й іншими методами вдалося взнати, що в Калінінський морг (Донецька, - ONLINE.UA) прибувають десятками трупи сепаратистів. Станом на вчорашній вечір їх там було більше 70 чоловік. Скільки їх зараз - сказати досить тяжко, після їхніх невдалих штурмів сьогодні вночі. Але серед них з’явився ще один командир батальйону. Позивний у нього був "Консул".


Тобто - повільно, але впевнено працюємо.


Лілія Рагуцька

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?