Деньги на отказ Украины от угля из зоны АТО давно собраны - эксперт
Категория
Экономика
Дата публикации

Деньги на отказ Украины от угля из зоны АТО давно собраны - эксперт

Деньги на отказ Украины от угля из зоны АТО давно собраны - эксперт
Источник:  online.ua

Про те, скільки Україні необхідно вугілля для компенсації наслідків блокади окупованих територій, як споживачі заплатили за диверсифікацію, якої не було, як структури олігарха Ріната Ахметова заробляють на антрациті з ОРДЛО і формулі "Роттердам+", в інтерв’ю ONLINE.UA розповів колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), експерт з питань енергетики Андрій Герус.
- Які основні виклики для енергетики України можливі після рішення РНБО щодо блокади окупованих районів Донбасу, якщо воно діятиме впродовж тривалого періоду часу?
- Потрібно буде законтрактувати антрацит із альтернативних джерел. Ми можемо зменшити його споживання з 9 до 4-5 млн тонн. Але декілька мільйонів тонн треба буде закупити із джерел, що не контролюються Росією. Це - ПАР, Австралія, азійські країни.
Тарифні гроші на це давно зібрані. Ще у 2016 році зібрали додатково 10 млрд грн, щоб імпортувати вугілля, але імпорту не зробили.
- Що треба зробити, щоб підготувати країну до нового опалювального сезону за умов блокади?
- Перше: треба сформувати запаси вугілля та газу.
Друге: перевести два блоки Зміївської ТЕС із антрациту на вугілля газової групи.

Третє: заживити всі можливі населені пункти із контрольованої сторони. У нас Авдіївка на третій рік війни досі заживлена лише лінією з непідконтрольної території - з Макіївки.

Читайте також: У Ахметова домоглися хитрої формули, електрика в Україні на 20% дорожча, ніж могла бути - експерт

Скільки Україна закуповувала вугілля з ОРДЛО?

- 8-9 млн тонн на рік антрацитової групи.

- Чи можуть українські порти прийняти необхідну кількість вугілля, якщо буде така потреба?

- Українські порти можуть прийняти до 5 млн т вугілля на рік - цього достатньо.
- Як можна зменшити залежність від вугілля з ОРДЛО у довгостроковій перспективі? За який період часу і що потрібно зробити?
- Окрім Зміївської ТЕС перевести на антрацит деякі інші ТЕС. Перефіксувати Бурштинську ТЕС, щоб вона мала можливість працювати на внутрішній ринок. Енергетичної незалежності від антрациту із зони АТО можна досягти за 6-9 місяців. Потім можна взагалі мінімізувати його споживання.
- Чи реально змусити приватного бізнесмена Ріната Ахметова переводити генерацію в Україні на неантрацитові марки вугілля?
- Їх інтерес у антрацитових ТЕС є при бізнес-моделі, коли возять на станції дешевий, екологічно не дуже якісний антрацит із непідконтрольної території і закладають його у тарифи споживачам за ціною "Роттердам+". Якщо поставки із ОРДЛО будуть обмежені або не будуть зараховуватись по "Роттердам+", то і мотивація у тому антрациті падає.
Тому з ними завжди непросто, бо вони схильні самі диктувати умови державі, а не дотримуватись правил гри від держави, але можливо.

- Що буде з євробондами ДТЕК на випадок довгої реальної блокади, хто від цього програє?
- Залежить від тарифу ТЕС. Ще рік тому у них був тариф 90 копійок, а зараз - понад 2 грн. З 1 квітня закладену у тариф ТЕС ціну вугілля хочуть підняти ще на 17%. Це вже якийсь неймовірний тариф ТЕС виходить. На мою думку, без блокади справедливий тариф ТЕС без інвест-надбавок - 1,15 грн, з блокадою - 1,2-1,3 грн.

Тому, якщо блокаду будуть відбивати підвищенням тарифу ТЕС, то все буде добре для тримачів євробондів, вони зароблять і у таких розкладах.
- Чи може вугілля з Донбасу потрапляти в Україну через РФ або через якусь "прокладку", але фізично - в обхід лінії розмежування?
- Це може бути за умови змови. Це вугілля неважко розпізнати за його показниками. Воно інакше, аніж кузбаський антрацит.
- Чи може влітку виникнути потреба закупати електроенергію в РФ?
- Не думаю. У нас навпаки планують робити експорт електроенергії у Молдову, і зокрема, наскільки я знаю, електроенергію вироблену тепловою генерацією. В умовах критичних дефіцитів таких рішень не приймають. У нас до червня все досить спокійно і прогнозовано, тому просто до цього часу треба закупити вугілля.

Олександр Куриленко

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?