Вчені знайшли гусінь, яка здатна поїдати пластик
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли гусінь, яка здатна поїдати пластик

Вчені знайшли гусінь, яка здатна поїдати пластик

Вчені виявили, що гусінь звичайної воскової молі здатна поїдати поліетилен й інші види пластика, що дозволяє використовувати її для утилізації сміття.

Про це повідомляє з посиланням на Дзеркало тижня.

Висновки дослідників були опубліковані в науковому журналі Current Biology.

Одна з дослідниць, Федеріка Бертоккіні, випадково виявила гусінь, доглядаючи за бджолами в своєму саду. За словами біолога, у вуликах бджіл, крім самих бджіл і їх паразитів, часто живуть гусениці великої воскової молі, яких цікавить не мед або жительки колонії, а воскові стінки їх сот. Очищаючи вулик своїх бджіл від подібної гусені, Бертоккіні поклала їх в пластиковий пакет. Пізніше вона виявила, що гусінь почала їсти поліетилен.

Потім дослідниця продовжила спостереження за гусінню в лабораторії та встановила, що вони здатні поїдати поліетилен з майже рекордною швидкістю - за півдня близько ста гусениць з'їли майже 100 міліграмів пакета, що в тисячі разів перевищує швидкість розкладання пластику за допомогою бактерій й інших комах.

Читайте також: Вчені виявили можливу причину розсіяного склерозу та способи боротьби з ним

Як припускають вчені, організм гусениць, виходячи з усього, виробляє особливий фермент, який розриває зв'язки між ланками полімерних молекул і перетворює їх в етиленгліколь - токсичний для людини спирт. Аналогічні зв'язки присутні в полімерних молекулах, що складають основу бджолиного воску, що може пояснювати, чому гусінь молі так активно поїдає пластик.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?